• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo S40 2.0T 163KM 2003r. - ubytek płynu chłodniczego

vejanos

Nowy
Punktów
0
Witam. Tak, jak w temacie - samochód Volvo S40 2.0T 163KM, rok produkcji 2003.

Z góry powiem, że raczej uszczelka pod głowicą wykluczona - kompresja dobra (12,8-12,7-12,7-12,4 a w tym aucie norma to 11-13 bar), nie kopci, olej i płyn czysty, brak mazi pod korkiem wlewu, moc w normie.

Auto zakupiłem tydzień temu. Ostatnio zauważyłem, że ubywa mi płynu. Byłem u mechanika niby na sprawdzeniu szczelności układu chłodniczego, ale nie doszukał się niczego.

Jak myślicie, gdzie ten płyn się może podziewać? Dziś na ciepłym silniku, świeżo po jeździe odkręciłem lekko korek, to płyn się znacząco podniósł (prawie po sam korek). Jednak jak ostygł, to opadł poziom.

Czy ktoś miał podobny problem i wie, gdzie mogę dopatrywać się przyczyny problemu?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Test na obecnos spalin w plynie chlodniczym, jezeli spalin tam nie bedzie to szukaj wyciekow. Np w niewidocznych miejscach jak nagrzewnica pod deska.

vejanos

Nowy
Punktów
0
Zrobię ten test. Dodam jednak, że ok. godzinę temu odpaliłem silnik, odkręciłem korek i druga osoba gazowała - żadnych pęcherzyków powietrza w płynie nie zauważyłem.

Do góry Bottom