• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo s40 II 2.0D 136 FAP EGR

philips449

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
Witam , niestety muszę usunąc filtr dpf/fap w moim volvo s40 2.0d 136km 2005r, ponieważ ciągle mam rozrzedzony olej i często wymieniać musze :(

I pytanie jest takie czy odrazu wylaczac EGR? bo przy usuwaniu filtra dpf/fap jest promocja na EGR.

Co o tym sadzicie? wylaczac tez tego EGR, auto nie bedzie bardziej dymilo? zmiesci sie w normie emisji spalin? bo obecnie mam pod EURO 5 :)

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Nie będzie dymiło, o Euro5 możesz zapomnieć. Nie chodzi o dym, tylko o emisję cząstek stałych i tlenków azotu. Na razie nikt tego nie bada ale...

philips449

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
Mieszkam blisko Krakowa , a tam niestety zaczynaja sie pojawiac kontrole :) Chodzi mi o to czy przejdzie przeglad i czy podczas kontroli zmieszcze sie w normie , bo z tego co wiem powinnienem bez problemu bo przy dieslach mierzy sie poziom zadymienia .

A warto odrazu wylaczac tego EGR czy zostawic go w spokoju?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
W normie dymu się zmieścisz, jeśli silnik i układ wtryskowy w dobrej kondycji. Ja osobiście staram się zostawiać EGR i katalizator. Wywalam tylko DPF, ale decyzja do Ciebie należy.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Przy rozruchu ma prawo puścić jak nie grzeją świece. One nawet chwilę po rozruchu grzeją, żeby wyrównać pracę silnika i zmniejszyć zadymienie.

philips449

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
no dzieki wielkie :)

a czy po wylaczeniu egr auto moze bardziej dymic i nie miescic sie w normach? bo niby wiem na czym polega EGR ale nie znam sie z oceny takiej fizycznej (jedynie to co przeczytalem )
Bo nie wiem czy wylaczac go , chce zeby przechodzilo wszystkie kontrole bez problemow a ten egr troche niewiadoma dla mnie ;)

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Po wyłączeniu EGR dymi mniej bo ma więcej tlenu , ale zwiększa się emisja tlenków azotu , a one podobno bardziej szkodliwe od CO.

philips449

Początkujący
Punktów
0
Miasto
kraków
to dobrze ze dymi mniej :) wieksza pewnosc podczas kontroli :)

A w razie pozniejszych komplikacji i nakazu zalozenia dpf , to mozna zalozyc regenerowany? po 1.3 tys chodza po allegro . Mam nadziej ze nigdy nie dojdzie to tego :)

kamil4424

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Jeśli egr jest sprawny to zostaw go w spokoju.
Poprawnie działający to:
*Szybsze nagrzewanie silnika
*silnik pracuję ciszej i bardziej miękko
*nie kopci więcej czy mniej bo przy wciskaniu gazu zamyka się i leci czyste powietrze
*jak będzię zamknięty to turbina się szybciej zużywa bo wirnik cały czas się szybko kręci.
*po zaślepieniu/wyłączeniu egr telepie silnikiem przy gaszeniu co nie jest zdrowe dla elementów silnika.

kamil4424

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Na wolych obrotach egr jest lekko otwarty wtedy silnik ciszej pacuję, bardziej miękko jak i tym samym gasząc go jest mniej drgań, jest uboższa mieszanka paliwowo-powietrzna.

Do góry Bottom