• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo S60 2001 r- rolka napinacza paska wielorowkowego.

sikoku

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Tychy
Panowie. Po wymianie kompresora klimy założyłem nowy pasek conti i rolkę napinacza optimal. Tak cholera tańcuje, że po kilku minutach pracy pasek z koła pompy wspomagania zeszedł z jednego rowka... Trefna rolka? Niewiele tu można chyba spieprzyć... Dzięki. Jaca
Rolka napinacza

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Panowie. Po wymianie kompresora klimy założyłem nowy pasek conti i rolkę napinacza optimal. Tak cholera tańcuje, że po kilku minutach pracy pasek z koła pompy wspomagania zeszedł z jednego rowka... Trefna rolka? Niewiele tu można chyba spieprzyć... Dzięki. Jaca
Rolka napinacza
Albo niedokręcona jak powinna być lub trefne łożysko rolki. Czy ja dobrze widzę, że śruba jest stara? Sprawdzałeś, czy nowa instara mają tą samą dlugość?

sikoku

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Tychy
Albo niedokręcona jak powinna być lub trefne łożysko rolki. Czy ja dobrze widzę, że śruba jest stara? Sprawdzałeś, czy nowa instara mają tą samą dlugość?
Dokręcona jest, śruba stara - brak w zestawie. Ale zobacz - talerzyk dociskający bieżnię łożyska stoi nieruchomo... Rolka ma lekki luz na boki...

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Dokręcona jest, śruba stara - brak w zestawie. Ale zobacz - talerzyk dociskający bieżnię łożyska stoi nieruchomo... Rolka ma lekki luz na boki...
Może ci się wydawać, że jest dokręcona, ile Nm? Śruba powinna być nowa, z biegem lat i przy odkreceniu traci swoje właściwości. Każda rolka ( kołnierz) śruby musi dobiegać idealnie, to samo siła dokręcenia Nm. Dla świętego spokoju wyjmij i oceń stan łożyska, ew reklamuj, mogli ci wcisnąć z reklamacji jakąś rolkę. Jak wszystko pasuje idealnie, dokręcone według schematu to rolka do wymiany, ale to tylko podejrzenie, przez internet za dużo nie ocenimy stan i jak była zamontowana.

sikoku

Uczestnik
Punktów
4
Miasto
Tychy
Może ci się wydawać, że jest dokręcona, ile Nm? Śruba powinna być nowa, z biegem lat i przy odkreceniu traci swoje właściwości. Każda rolka ( kołnierz) śruby musi dobiegać idealnie, to samo siła dokręcenia Nm. Dla świętego spokoju wyjmij i oceń stan łożyska, ew reklamuj, mogli ci wcisnąć z reklamacji jakąś rolkę. Jak wszystko pasuje idealnie, dokręcone według schematu to rolka do wymiany, ale to tylko podejrzenie, przez internet za dużo nie ocenimy stan i jak była zamontowana.
Zdjąłem ją - jest węższa od starej o 2mm. Reszta wymiarów - zgodna. Nm? Nie mam podejścia na klucz nm z nasadką - blisko podłużnica, a nasadki płaskiej na 1/2 cala i klucz nm - nie posiadam. Wykasowałem luz napinacza i dociągnąłem ręką - wystarczająco mocno... Luzu na łożysku brak, myślę czy nadtopiony pasek nie zostawił jakiejś nagumowanej warstwy na kole pasowym wału - choć nie dostrzegam tam zbyt wiele...

beny282

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Ruda Śląska
Widze że tu same aptekarze wszyscy wszystko dokręcają kluczem dynamometrycznym. To kiedy wy zarabiacie pieniądze ja się pytam.:D

Do góry Bottom