• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo S60 D5 163 km grzechot dobiegający ze skrzyni

Punktów
0
Witam wszystkich !!!

Zwracam się do was z prośbą abyście mi pomogli z moim autkiem Volvo s60 D5 2004r. Posiadam go ponad rok i ładnie ciągnie po kieszeni gdyż ciągle coś mu dolega. Myślałem już o jego sprzedaży lecz ciężko się mi z nim rozstać a tym bardziej że włożyłem w niego ok 6,5 tys. Wiem że dużo było na forum o dwumasowym kole lecz ciągle nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na mój problem.

Po zapaleniu auta z nocy jak i jeździe na rozgrzanym silniku słychać czasami przez kilka dni dziwny grzechot ze skrzyni biegów który czasami ustępuje. Dodam że ten grzechot z delikatnym takim klepaniem był i jest znowu po wymianie całego kompletnego sprzęgła firmy LUK koszt z wymianą 3500 zł. Wymieniłem wtedy na nowy komplet sprzęgła bo czytając wasze posty myślałem że to to
. Po wymianie było lepiej jakiś czas i po około 2000 km przejechanych na nowym zauważyłem oznaki z powrotem jak wydawało mi się wcześniej że słyszę i nie myliłem się.

Co to by mogło być:

Czyżby nowe sprzęgło tak hałasowało i czy to możliwe ? Dodam że zakładali z kluczem do wstępnego ustawienia siły docisku albo taki kit mi sprzedali. Ważne że zapłaciłem im drożej i mam fakturę na robotę.

A może to problem tkwił w samej skrzyni manualnej 5-cio biegowej ?

Na biegu jałowym z puszczonym sprzęgłem grzechot występuje czasami po delikatnej jeździe znika lub kilkakrotnie szybko sprzęgło powciskam i popuszczam też lubi ustąpić a po dodaniu gazu nie ma go zaś na biegu jałowym na pół sprzęgle grzechocze dużo gorzej a na wciśniętym ustępuje całkowicie. Słyszalny także jest przy gaszeniu auta na sprzęgle nie wciśniętym po wciśniętym cisza.

Olej w skrzyni ma na full po sam korek wlewu. skrzynia nigdzie nie cieknie. Zauważyłem że czasami jest problem ze wrzuceniem wstecznego.

Ostatnie kilka dni nie ustępuje wcale bez żadnych zależności

Dodam że lekko czuć jakby bicie po delikatnym naciśnięciu sprzęgła

Dołączam link z nagraniem na którym słychać ten grzechot z lewej strony auta.

https://plus.google.com/u/0/116302374895130097569/posts/U78bUspRw11

Proszę o pomoc i dobre rady i czy mechanicy nie zepsuli w moim aucie nowego sprzęgła z kołem dwumasowym. Wymienione było koło dwumasowe, tarcza sprzęgła, docisk, wysprzęglik na nowe LUKA.

Wszystko po za tym staram się naprawiać sam.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Witam.
Podobny dźwięk słyszę u brata w takim samym aucie, tylko że u niego jest to słyszalne bardziej przy gaszeniu. Też stawiałem na dwumas ale po Twoich przygodach to już taki pewny nie jestem skoro całe sprzęgło masz nowe łącznie z kołem zamachowym i dalej lipa. Rozumiem że macherzy wymienili na pewno wszystko ? Wiesz o czym mowa.

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
to ze jest nowe to nic nie znaczy - luk to jest wszystko regenerowane , kiedys w 1.3cdti dwumasa rozleciala sie po 2ch dniach luk'a

Punktów
0
Dzięki koledzy za odpowiedzi. Powiem że jak piszesz ,,ostryt4" przy gaszeniu też słychać taka grzechotkę jak sprzęgło wcisnę to jest cisza. Mechanicy oddali mi wszystkie stare częći z mojego auta więc na pewno musieli włożyć nowe. A czy nie może to być hałas który powodowany jest na wałku głównym skrzyni ? Po założeniu tego nowego koła dwumasowego wcale nie byłem zadowolony bo prawie ten sam efekt jak na starym. Ledwie założyli a przy gaszeniu już usłyszałem grzechot. Co prawda biegi lepiej zaczęły na nowym komplecie wchodzić. Panowie czy to możliwe żeby trybiki w skrzyni tak hałasowały grzechocząc ?

Jak rozmawiałem z kolegą to podejrzenia na koło nowe obstawiał jak posłuchał. Może trefny ten produkt LUKA. Luz osiowy nowe jak kupiłem miało 6 mm ale niby tak ma być.

Pozdrawiam i proszę o dobre rady

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom