• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo S80 2.4 D5 wibracje na jałowym

DSCdevelopment

Bywalec
Punktów
12
Miasto
Sandbach
Witam, mam problem ze starym D5.

Mianowicie problem jest taki że żadne z urządzeń diagnostycznych jakie mam nie za bardzo obsługuje jakoś logicznie podgląd parametrów rzeczywistych silnika w sposób dynamiczny chwilowy. Jedynie dostępna jest procedura automatyczna która daje taki wynik statyczny.

Wg mnie problemem są te 2 wtryski nr 4 i nr 5.

(Nie nie było jeszcze podmieniania miejscami z braku odpowiednich podkładek, są w drodze)

Efekt jest taki, że wszystko działa jak należy ale wibracja na budzie na jałowym jest taka, że od buczenie ogłuchnąć idzie. Powyżej 1100rpm już jest ładnie i cicho tak jak w tym silniku powinno być. Natomiast nie mam podglądu korekcji na żywo więc nie mogę zweryfikować jak się one zachowują przy zanikaniu wibracji.

Chciałem zapytać tu bo może jest ktoś, kto na pamięć ogarnia te silniki i wie czy to popularny problem. Silnik oczywiście zjadał przez to mocowania stabilizacyjne górne i dolne jak szatan.

Załączniki

• 20240403_133124.jpg
    20240403_133124.jpg
    2,3 MB · Wyświetleń: 9

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195
Witam, mam problem ze starym D5.

Mianowicie problem jest taki że żadne z urządzeń diagnostycznych jakie mam nie za bardzo obsługuje jakoś logicznie podgląd parametrów rzeczywistych silnika w sposób dynamiczny chwilowy. Jedynie dostępna jest procedura automatyczna która daje taki wynik statyczny.

Wg mnie problemem są te 2 wtryski nr 4 i nr 5.

(Nie nie było jeszcze podmieniania miejscami z braku odpowiednich podkładek, są w drodze)

Efekt jest taki, że wszystko działa jak należy ale wibracja na budzie na jałowym jest taka, że od buczenie ogłuchnąć idzie. Powyżej 1100rpm już jest ładnie i cicho tak jak w tym silniku powinno być. Natomiast nie mam podglądu korekcji na żywo więc nie mogę zweryfikować jak się one zachowują przy zanikaniu wibracji.

Chciałem zapytać tu bo może jest ktoś, kto na pamięć ogarnia te silniki i wie czy to popularny problem. Silnik oczywiście zjadał przez to mocowania stabilizacyjne górne i dolne jak szatan.
Jak chcesz sprawdzić wtryski to zrób próbę przelewową, a jak chcesz wtryski sprawdzić komputerem to w xdiagu jest taka procedura na rozgrzanym silniku porównanie ilościowe ,bo to co masz to tylko parametry rzeczywiste.

DSCdevelopment

Bywalec
Punktów
12
Miasto
Sandbach
Jak chcesz sprawdzić wtryski to zrób próbę przelewową, a jak chcesz wtryski sprawdzić komputerem to w xdiagu jest taka procedura na rozgrzanym silniku porównanie ilościowe ,bo to co masz to tylko

Nie robiłem testu przelewowego bo czekam na oringi do adapterów ponieważ pożyczenie zestawu skończyło się zniszczeniem‍♂️ Mam nadzieję że w czwartek lub piątek już będą to ogarnę test bo taki miałem plan zanim je przełożeń miejscami. Co do Xdiag to nie znalazłem takiej opcji. Były tylko 3 opcje. Albo właśnie ta albo jakaś tam adaptacja która nie miała sensu albo coś innego nie związanego z wtryskami. Właśnie sobie przypomniałem że gdzieś leży "pudełko wyklęte" czyli AC. Sprawdzę nim czy ma podgląd rzeczywisty. Interesuje mnie czy odczyty się wyrównują na wszystkich jak wibracje znika.

DSCdevelopment

Bywalec
Punktów
12
Miasto
Sandbach
Test przelewowy. Tak myślałem że on nic nie Da ponieważ problem z wtryskami jest innego rodzaju.

Przelewy są względnie równe i w czasie akceptowalnie. Pomiar z około 5+ minut.

Załączniki

• 20240404_105224.jpg
    20240404_105224.jpg
    3,7 MB · Wyświetleń: 10

matus1014

SuperMechanior
Punktów
195
Do trzeciego bym się przyczepił ,ale faktycznie strasznie nie leją .

Do góry Bottom