• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo S80 2.5 TDI znaki rozrądu, ustawienie.

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Witam, w moim volvo przy odpalaniu doszło do zerwania klina na kole zębatym wału, teraz szukam znaków i w otworze rewizyjnym skrzyni widze w jednym miejscu taki wystający jakby pin ale nigdzie nie widze jakiegoś symbolu jak w manualu (mam automat). Mam instrukcje od volvo V70 teoretycznie to samo i tam jest pokazane jakby na wale pod kolem pasowym powinien być znak i tu pytanie czy chodzi o klin i taki wypust na obudowie silnika czy poprostu nieudolnie szukam znaku w skrzyni? Przez otwór rewizyjny widze tylko wieniec i trochę jakby konwertera, nie widzę natomiast koła zamachowego. Uprzedając pytania wałek rozrządu pękł w trzech miejscach, głowice sciągałem i była u szlifierza, wymieniłem też 3 uszkodzone szklanki.

motorynka

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
mazowieckie
zerknąłem w książkę paski zębate i na rysunkach pokazane jest że powinny być znaki na kole rozrządu wału i na obudowie ustawione na godz 7 ,sprawdż to , a szkoda że dokładnie nie sprawdziłeś GMP jak miałeś zdjętą głowicę

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Na kole rozrządu wału jest tylko taki mały wystający pin, też się sugerowałem tym znakiem na godz.7 ale wtedy tłok nie jest w GMP, natomiast jedyna zmienna na wieńcu to jest właśnie ten wystający pin który pasuje na znak na obudowie skrzyni właśnie gdy tłok jest w najwyższym punkcie (sprawdzone przez otwór po świecy za pomocą długiego śrubokręta) ten schemat na godzi. 7 mam własnie łącznie z opisem i też jest mowa o znakach w otworze rewizyjnym skrzyni ale nie było natomiast napisane czego tam szukać stąd moje pytanie na tym forum (niektórym dałem szanse się pośmiać z mojej niewiedzy) Teraz przynajmniej wiem że musze jeszcze dokupić śrubę z podkładką i nowe koło rozrządu te które mam jest używane oraz blokadę koła żeby zrobić to dobrze

Do góry Bottom