• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo S80 2.5D 1999r skrzynia AW50-42 tryb awaryjny, kilka błędów

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Witam. Spotkała mnie ostatnio niemiła sytuacja, otóż bez żadnej przyczyny moje "volno" wskoczyło w tryb awaryjny, zgaszenie oraz ponowne uruchomienie pomogło ale zaraz na następny dzień historia się powtórzyła z tym że zgaszenie auta nie pomogło a dopiero po przejechaniu 30km skrzynia wróciła do normy. Teraz niestety jest cały czas w trybie awaryjnym, do momentu wystąpienia usterki skrzynia działała wzorowo, żadnych stuków, żadnego przeciągania czy szarpania. Posiadam do diagnostyki multidiaga (delphi) zczytałem błędy i sprawdziłem wtykę na skrzyni oraz sterownika skrzyni, sam sterownik otworzyłem licząc że dostrzegę przyczyne ale wszystko wygląda ok. Nie sprawdziłem natomiast wiązki (tylko pobieżnie), wydaje mi się że to w niej może leżeć przyczyna (zbyt niski sygnał). Proszę o jakieś sugestie (jestem amatorem mechaniki a nie zawodowcem więc proszę też o wyrozumiałość), załączam PDFa

Załączniki

• skrzynia volvo.pdf
    74,8 KB · Wyświetleń: 20

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Dziękuje za wskazówki, zaraz zajmę się selekcjonerem i napisze co odkryłem, wielkie dzięki dla mechanik.k za dokumentacje (mi jeszcze nie udało się mojej vidy ruszyć)

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Ja vide to mam tylko program, chodziło mi bardzie o dok. tech. Jeśli w moim garażu stanie drugie Volvo wtedy kupie fejsa dice (off topic)

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Odnośnie uszkodzonego selekcjonera (właśnie go rabuje) przypomniałem sobie że podglądając live data w którejś z zakładek było własnie widać wybrane położenie i stan zaworów (otwarty/ zamknięty) czy to nie wyklucza selekcjonera? Czy sygnał położenia lewarka może być z drugiego źródła?

Ok, jest mały postęp, nie rozebrałem selekcjonera bo zobaczyłem zielony przewód masy (oczko przykręcane do obudowy) swoją drogą wtyczka nie chciała się poddać rozebraniu. Wynik jest taki że zgineły błędy uszkodzenia ECU, pamięci ram sterownika, został za to błąd "Cewka cisnienia systemowego, zbyt niski sygnal" i selekcjoner jednak się pojawia (przez dobrą chwile go nie było), będe go już jutro próbował rozebrać, skrzynia dalej w trybie awaryjnym,

Ostatnia edycja:

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Selekcjoner już działa, udało się rozebrać, wyczyścić i poskładać. Pytanie mam odnośnie czujnika ciśnienia systemowego, jego lokalizacji i stopnia skomplikowania wymiany ewentualnej dostępności tej części.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Znajduje się na płycie zaworowej (na rysunku na niebiesko). Ps. nie miałem przypadku jego uszkodzenia, ale nie wykluczam takiej możliwości. Jak by był uszkodzony mam na "pęczki" w gratisie.
Sprawdź wiązkę, ten elektrozawór ma swój oddzielny minus (masę, dwa piny), reszta ma z korpusu (jeden pin).

Załączniki

• AW50-40 or AW50-42LE.jpg
    AW50-40 or AW50-42LE.jpg
    587,1 KB · Wyświetleń: 21

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Romuald-f masz na myśli wiązkę od sterownika do skrzyni? Dopiero dzisiaj mam chwilę żeby na to spojrzeć.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
"Idąc" po instalacji elektrycznej od skrzyni biegów do komputera skrzyni biegów masz "duże" złącze elektryczne, przeglądnij je.

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Złącza i instalacje już obejrzałem, kostki rozebrałem i wszystko wygląda ładnie. Dobrałem się do płyty zaworowej bez opuszczania sanek i mam ciezko dojść do pomierzenia miernikiem (nie mam kanału jeszcze) jak zmierze ten zawór to napisze.

Do góry Bottom