• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo V40 2,0 benzyna, manualna, 2016 rok

Janusz555

Nowy
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Drży pedał sprzęgła po wyciśnięciu (przy podłodze) w czasie zmieniania biegów. Auto ma przejechane 10.000 km. Serwis wymienił koło dwu masowe, bo miało luz. Usterka występuje nadal... serwis twierdzi, że pomyśli co to może powodować... Proszę o jakieś wskazówki, abym mógł im pomóc w myśleniu...

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
drgania powoduje prawdopodobnie docisk, lub wadliwa tarcza sprzęgła. przy wyjętej skrzyni, trzeba zobaczyć czy łopatki docisku są idealnie równo. jeśli nie, powoduje to szybkie cofanie i powracanie wysprzęgłika, a to powoduje cofanie płynu.... itd. a to wszystko przenosi się na pedał sprzęgła i powoduje drgania :) żeby sprecyzować, drży czy pulsuje? ps. jak mechanik.k napisał, jest gwarancja i nie ma co gdybać (a ja to teraz właśnie robię). niech naprawiają a jak nie potrafią to dają nowe auto. czuwaj :cool:

Janusz555

Nowy
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Pomyślą?Oni to mają naprawić bo jest gwarancja.Niech ci dają wóz zastępczy albo niech ci dają inny samochód i wtedy niech sobie myślą.
Co za czasy.Kupujesz nowe i już popsute.
Dzięki, masz rację, stawiam ich pod ścianą... samochód do jazdy, a naprawa mojego... cholera z nimi. Dzieki, dodałes mi otuchy.
Janusz

drgania powoduje prawdopodobnie docisk, lub wadliwa tarcza sprzęgła. przy wyjętej skrzyni, trzeba zobaczyć czy łopatki docisku są idealnie równo. jeśli nie, powoduje to szybkie cofanie i powracanie wysprzęgłika, a to powoduje cofanie płynu.... itd. a to wszystko przenosi się na pedał sprzęgła i powoduje drgania :) żeby sprecyzować, drży czy pulsuje? ps. jak mechanik.k napisał, jest gwarancja i nie ma co gdybać (a ja to teraz właśnie robię). niech naprawiają a jak nie potrafią to dają nowe auto. czuwaj :cool:
Witaj,
To takie mrowienie (częściej) bardziej niż drganie. Czasem pulsuje, czasem drga, raczej nieregularnie, czasem odczuwam mrowienie... Wiesz... to nie zawsze występuje, ale mnie to cholernie denerwuje. Nowe auto, a... szkoda słów. Posłużę się Twoją diagnozą jeśli mi na to pozwolisz, ale tylko w tzw. sytuacji bez wyjścia... Podbudowałeś mnie, dziękuję.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom