• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo V50 1.6D , spadają obroty podczas hamowania oraz kopcenie

Naomi

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
dobry wszystkim, od kilku dni jestem posiadaczem Volvo V50 1.6D 2008r .

Autko mi dosyć mocno kopci , nawet na wolnych obrotach stojąc w garażu czuć mocno spaliny , jadąc na samym sprzęgle auto puszcza dymka.

Druga przypadłością jest spadanie obrotów w aucie podczas hamowania , przykładowo dojedzam do świateł i hamuje obroty spadają poniżej 800 po czym po zatrzymaniu wracają już do normalnej wartości, pod maską też znalazłem wkręta wsadzonego w wężyk podciśnienia, załączam fotografie.
Auto ponoć na usunięty filtr FAP i najprawdopodobniej brak katalizatora,wiec nie wiem czy dymienie to już normalka przy usuniętej "ekologii"?
Mechanik sprawdził podciśnienia i według niego są ok, chociaż tak naprawdę powiedział że nie wie co powinno być zamiast wkręta...

Czy ktoś miał takie problemy lub wie jak mógłbym je rozwiązać? Pozdrawiam serdecznie

Załączniki

• IMG_20200929_125631.jpg
    IMG_20200929_125631.jpg
    4,5 MB · Wyświetleń: 22

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
dobry wszystkim,
Druga przypadłością jest spadanie obrotów w aucie podczas hamowania , przykładowo dojedzam do świateł i hamuje obroty spadają poniżej 800 po czym po zatrzymaniu wracają już do normalnej wartośc
Moj focus 1,6 tdci ma to samo 2007 rok. Nie wiem czy to ten sam silnik ale tak jeżdżę już 10 rok

Naomi

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Moj focus 1,6 tdci ma to samo 2007 rok. Nie wiem czy to ten sam silnik ale tak jeżdżę już 10 rok
Oznaczenie silnika D4164T , wiec całkiem możliwe że te same silniki, nie wiem czy drążyć temat czy to zostawić, trochę irytujące uczucie jak silnik jakby przygasa, uczucie jakby się bez sprzęgła hamowało...

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
99
Miasto
Piaski
Odgrzewam kotleta. Mam ten sam problem w V50 1,6D. Po hamowaniu spada na 600 rpm , po chwili stabilizuje się. Wie ktoś coś?/

Do góry Bottom