• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

volvo v50 2,0 strasznie kopci przy przyszpieszaniu

michu12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
krotoszyn
witam mam problem z volvo v50 strasznie kopci czarnym dymem przy przyszpieszaniu ,wtryski sa nowe egr troche okopcony ,filtry wymienione ,olej tez dochodzi do tego spalanie okolo 10 l ON na 100km przy predkosci okolo 120km/h, diagnostyka komputerowa nic nie pokazuje zamówilem nowa przepływke po niedziel bede ja miec a jeszcze dodam ze auto ma usuniety fap mapa byla przerobiona nic nie pomoglo kopcenie nadal ,czy przeplywka moze zle czytac przepływ masy powietrza i to moze byc tego przyczyna ,pozdrawiam i prosze o pomoc.

Mirek Wp

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Glasgow
jaki pan olej zalal do autka najlepiej sprawdz na stronie dobierz olej np. castrol i wszystkie oznaczenia np.5w-30 c2 do disla z filtrem czastek stałych OZNACZENIE C2 TU WAZNE. Przyczyn moze byc wiele lejacy wtrysk egr nieszczelny układ dolotowy i do intercolera nieszczelnosc w układzie i tak dymi zanieczyszczony kolektor dolotowy

nalezy dobrze wyczyscic egr a najlepiej sprawdzic kompem zrobic test egr

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
496
Miasto
Wołomin
Przepływka moze dawac dwa razy wiecej powietrza i błedu moze nie walic,dlatego nalezy odczytac wartosci rzeczywiste.

michu12

Początkujący
Punktów
0
Miasto
krotoszyn
jaki pan olej zalal do autka najlepiej sprawdz na stronie dobierz olej np. castrol i wszystkie oznaczenia np.5w-30 c2 do disla z filtrem czastek stałych OZNACZENIE C2 TU WAZNE. Przyczyn moze byc wiele lejacy wtrysk egr nieszczelny układ dolotowy i do intercolera nieszczelnosc w układzie i tak dymi zanieczyszczony kolektor dolotowy

nalezy dobrze wyczyscic egr a najlepiej sprawdzic kompem zrobic test egr
olej byl castrol edz 5w/30 typowy do silnika psa wtryski chodz nowe byly u sprawdzenia ,uklad dolotowyi ic tez sprawdzone wszysko jest ok pozostala mi tera przeplywka

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
a ja po wiem tak, soft skopany i tyle,cuda teraz po kolei wychodzić,skoro pali 10l przy podwyższonych obrotach bo pewnie procedura dopalania w jakiś sposób cały czas aktywna.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
a nie doczytałem,zwracam honor może to być przepływka czym diagnozujesz autko?jeśli masz możliwość poszukaj kogoś z texą świetnie robi volvo i co najważniejsze masz dogląd na parametry rzeczywiste i wymagane czyli możesz porównać czy przepływka dobrze hula

Auto-Guma

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Wrocław
facebook.com
sprawdź węże od turbo do ic i z ic do kolektora, są plastikowe i często lubią pękać. Ostatnio w v40 2.0 wymieniałem bo klient przyjechał, że kopci jak porąbana. Błędów brak. pęknięty wąż przy połączeniu z kolektorem, tak że nic nie było widać, ale powietrze puszczało i kopcił.