• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo xc60 2,0d 2018 piszczy świszczy ćwierka

vwvzzz

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Betonów
Jak powyżej- xc60 2,0d biturbo 18r. 235tys przebiegu teoretycznego, czy spotkal się ktoś z takową usterką: w czasie jazdy przy dodaniu gazu swiszczenie pod obciazeniem. Nasila sie ono na cieplym silniku na zimnym jest praktycznie zerowe- pojawia sie na ulamek sekundy przy rozpędzaniu, po rozgrzaniu jest przy kazdym dodaniu gazu. Dźwięk nie brzmi jak pochodzacy z paska. Wyciągnąlem rurke od Egr jest jakas no name widac ze nie nowa ale cała. Ponoc czesto w nich pękają i daja taki efekt. Jest jedno okopcenie na zmiennej geometrii malej turbiny ale wydaje mi sie zbyt małe. W silniku zapisanych kodow usterek brak.

Zeby zobrazowac o czym gadam : Jeśli komus kiedykolwiek zdazylo sie nie trafic na oba otwory blaszana uszczelka pod egr w TDI to wlasnie o takie świszczenie w trakcie jazdy mi chodzi.

Załączniki

• IMG_1474.jpeg
    IMG_1474.jpeg
    1,5 MB · Wyświetleń: 14
  • IMG_1473.jpeg
    IMG_1473.jpeg
    1 MB · Wyświetleń: 13

sstrawa

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Opole Lubelskie
Jak powyżej- xc60 2,0d biturbo 18r. 235tys przebiegu teoretycznego, czy spotkal się ktoś z takową usterką: w czasie jazdy przy dodaniu gazu swiszczenie pod obciazeniem. Nasila sie ono na cieplym silniku na zimnym jest praktycznie zerowe- pojawia sie na ulamek sekundy przy rozpędzaniu, po rozgrzaniu jest przy kazdym dodaniu gazu. Dźwięk nie brzmi jak pochodzacy z paska. Wyciągnąlem rurke od Egr jest jakas no name widac ze nie nowa ale cała. Ponoc czesto w nich pękają i daja taki efekt. Jest jedno okopcenie na zmiennej geometrii malej turbiny ale wydaje mi sie zbyt małe. W silniku zapisanych kodow usterek brak.

Zeby zobrazowac o czym gadam : Jeśli komus kiedykolwiek zdazylo sie nie trafic na oba otwory blaszana uszczelka pod egr w TDI to wlasnie o takie świszczenie w trakcie jazdy mi cho

Zeby zobrazowac o czym gadam : Jeśli komus kiedykolwiek zdazylo sie nie trafic na oba otwory blaszana uszczelka pod egr w TDI to wlasnie o takie świszczenie w trakcie jazdy mi chodzi.
Pytanie czy ten silnik ma wałki balansowe . trzeba dobrze wysłuchać . w Volvach tych mocniejszych podobno koła zebate od wałków potrafią wydrenować portfel. Zimny silnik j , gęsty olej .

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
A jak odczepiać przewód od odmy to nadal się to dzieje. ? W nich często odma pada i takie są pierwsze objawy , dodatkowo kolektor wydechowy też lubi pęknąć , 2 przypadku takie miałem i swistał sobie .

sstrawa

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Opole Lubelskie
A jak odczepiać przewód od odmy to nadal się to dzieje. ? W nich często odma pada i takie są pierwsze objawy , dodatkowo kolektor wydechowy też lubi pęknąć , 2 przypadku takie miałem i swistał sobie .
Racja , zapomniałem z odma tez potrafi tak robić i jeszcze jak podgrzewana to do kompa pchać olej .

Do góry Bottom