• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo XC90 3.2 (B6324S5, 2012) – jeden cylinder 9 bar, reszta 16–17, co robić?

Sagittae8

Nowy
Punktów
0
Cześć,

potrzebuję opinii kogoś z doświadczeniem w silnikach Volvo/Ford 3.2 R6 (B6324S5).

Auto: Volvo XC90 I, 2012 rok, benzyna 3.2 R6, kod silnika B6324S5, przebieg ok. 170 tys. km.

Sytuacja wygląda tak:
  • Auto stało kilka miesięcy (było tylko sporadycznie odpalane).
  • Po uruchomieniu pracuje dość równo, nie kopci, nie dymi, nie słychać stuków.
  • W oleju pojawiło się paliwo – olej czuć benzyną, rzadsza konsystencja.
  • Pomiar kompresji wykazał:
    • 5 cylindrów po 16,5–17 bar,
    • 1 cylinder ma tylko 9 bar.

Objaw wskazuje na nieszczelność jednego cylindra, ale nie wiadomo jeszcze, czy to:
  • zapieczony pierścień (auto stało długo, cylinder mógł „zaschnąć”),
  • zawór niedomknięty lub przywarty,
  • czy coś poważniejszego – uszkodzony pierścień / gładź cylindra.

Planuję leak-down test i test na mokro, ale zanim rozbiorę silnik – chcę zapytać:

1. Czy obecność paliwa w oleju może być wynikiem niedopalania na tym cylindrze (niskie ciśnienie → wtrysk podaje paliwo, które spływa po ściance)?
2. Czy w praktyce takie przypadki często kończą się tylko „odklejeniem” pierścienia po płukance i rozgrzaniu silnika, czy raczej zawsze kończy się to rozbieraniem?
3. Jakie są typowe koszty naprawy przy tych silnikach:
– jeśli to zawory / głowica,
– jeśli pierścienie / tłok,
– jeśli remont całościowy?

4. W którym momencie warto już odpuścić remont i szukać innego silnika?

Nie chcę od razu wymieniać silnika, jeśli to kwestia zapieczenia, ale też nie chcę ładować się w bezsensowny remont, jeśli realnie wyjdzie 20 tys. zł.

Będę wdzięczny za praktyczne rady z warsztatu — co najczęściej wychodzi przy takich objawach i jak to ugryźć krok po kroku.

Pozdrawiam,
Mateusz

Ostatnia edycja:

wbService

Początkujący
Punktów
4
Cześć,
Źródło nieszczelności łatwo znajdziesz wtłaczając sprężone powietrze w cylinder - będzie słychać gdzie ucieka.
Bardzo często upalają się zawory wydechowe.
Koszty napraw ciężko ustalić. w 15 tyś powinieneś się zmieścić za dobry remont.

Warto zajrzeć kamerką inspekcyjną w cylinder i zobaczyć jak wygląda. Wtedy będziesz miał szerszy pogląd na sprawę :)

Sagittae8

Nowy
Punktów
0
Chciałbym również dowiedzieć się kiedy opłacalna jest wymiana silnika.
Wiem, że tak wymiana ma dużo za i przeciw, sporo ryzyka.
W jakim przypadku taka wymiana ma sens a kiedy lepiej jednak wyremontować ten silnik?
Czy po wymianie na taki sam model mogą pojawić się problemy z kompatybilnością?
Lepiej iść w remont czy wymianę chcąc mieć samochód "na dłużej"?

wbService

Początkujący
Punktów
4
Chciałbym również dowiedzieć się kiedy opłacalna jest wymiana silnika.
Wiem, że tak wymiana ma dużo za i przeciw, sporo ryzyka.
W jakim przypadku taka wymiana ma sens a kiedy lepiej jednak wyremontować ten silnik?
Czy po wymianie na taki sam model mogą pojawić się problemy z kompatybilnością?
Lepiej iść w remont czy wymianę chcąc mieć samochód "na dłużej"?
kupując słupek nie wiesz co dostajesz w środku. Remont robisz i wiesz że jest dobrze zrobiony, więc w sumie jakbyś miał nowy silnik.
Osobiście nie wymieniam silników i prawie wszystkie udaje się uratować, chyba że wartość silnika jest 2x niższa niż koszt remontu, wtedy po prostu się nie opłaca. Jeśli słupek kosztuje 2000zł kupuj drugi i ciesz się jazdą - jak się zepsuje to kupisz następny. Jak masz wydać 10 tyś na jajko niespodziankę - lepiej dołożyć do remontu i mieć spokój.
Brak problemów z kompatybilnością jest pewny tylko w momencie kiedy silnik ma identyczne oznaczenia ( na głowicy i bloku ).

Sagittae8

Nowy
Punktów
0
Wiesz może ile mniej więcej może kosztować najgorszy scenariusz czyli całkowity remont tego silnika? Wiem, że to zależy no ale są chyba jakieś główne przypadki typu - uszczelka, pierscienie, planowanie. Próbuje podjąć jakąś sensowną decyzję a nie zdawać się tylko na jedną opinię mechanika bo wiadomo jak jest :) Robilem przykladowo remont w alfie 159 i wynioslo mnie 2 tysiace. No ale tutaj nie chce zrobić tego byle jak

wbService

Początkujący
Punktów
4
Wiesz może ile mniej więcej może kosztować najgorszy scenariusz czyli całkowity remont tego silnika? Wiem, że to zależy no ale są chyba jakieś główne przypadki typu - uszczelka, pierscienie, planowanie. Próbuje podjąć jakąś sensowną decyzję a nie zdawać się tylko na jedną opinię mechanika bo wiadomo jak jest :) Robilem przykladowo remont w alfie 159 i wynioslo mnie 2 tysiace. No ale tutaj nie chce zrobić tego byle jak
tak jak pisałem, za całkowity z tulejami i panewkami koło 15 tyś wyjdzie. Jednak raczej spodziewaj się upalonego zaworu. wymieniasz wtedy wszystkie zawory ( lub tylko wydechy jeśli tniesz koszty ). Koszt to jakieś 2000 regeneracja głowicy + 2 tyś robota. Do tego rozrząd, jakieś uszczelki itd. Zacznij od dobrej diagnozy a nie szukania wróżbitów :)

Do góry Bottom