• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

vw bls zamiana na inny

medard-auto

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
PL wschodnia
witam, czy moze ktos z kolegow probowal zamienic silnik BLS na inny, na przyklad AVF AVB,AWX. to co widze to napewno czujnik polozenia walu korbowego jest w innym miejscu . ale kostka jest taka sama ,takze to by szlo zrobic .a czy jeszcze jakies inne niespodzianki mnie czekaja, i czy wogole to idzie przelozyc?

MariuszUK

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Cambridge UK
Mocowanie silnika tzn łapy do przekładki , sprawdzić różnice w otworach montowanej skrzyni biegów . Mogą się różnić !!!

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Na przykładzie AFNa wzdłużnego i poprzecznego różnice polegają głównie w osprzęcie silnika np. koło zamachowe, pompa wody, wiskoza (we wzdłużnym) czy micha olejowa. W samym bloku może nie być niektórych gwintów aczkolwiek da się je dorobić bo dla producenta jest nie opłacalne robienie odlewów specjalnie pod poprzeczny i wzdłużny blok, jedynie w późniejszej fazie obróbki jest podział.
W Twoim przypadku wspomniałeś o różnicy położenia czujnika wału, jak dla mnie zaświeciła by się czerwona lampka, być może kształt tłoków komory spalania też może być inny niemniej jednak w czasach wujka Google wszystko jest do sprawdzenia :)

medard-auto

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
PL wschodnia
Witam. Po dwóch dniach walki z przerabianiem niektórych elementów silnika , mogę stwierdzić że silnik z sharana da się zamontować . auto jeździ jak narazie nic się nie dzieje.

medard-auto

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
PL wschodnia
Co by nie było zaoszczedzilem 2.500tys. i zdobyta wiedza przyszłość, troszkę dziwne ale na ten temat nie ma za dużo napisane w internecie .a na allegro dosyć dużo jest silników w sprzedaży wraz z montażem i zwrot starego .

Ostatnia edycja:

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
robilem pare razy,wiec koledzy nie tylko jest inny czujnik polozena walu,mianowicie w silniku z serii ktorcyh kod sie zaczyna na A.. czujnk czyta z walu na ktorym jest koronka(pierscien) wewnatrz silnika ktory pylwa w oleju,a w silniku z serii z kodem B.. LS czujnik to promiennik magnentyczny ktory jest zamontowany w na zewnatrz i znajduje sie w uszczenialu walu kolbowego od strony stprzegla, wiec by zalozyc silnik z serii A..np:AVF trzeba przelozyc ten promiennik i nalezy pamietac by zalozyc go na znaki(chodzi o rozrzad) ale by moc zalozyc podstwas a ktorej znajduje sie czujnik nalezy wyciac dziure w bloku(spokojne brzmi to sadystycznie) jest miejsce na ta operacje,wbrew pozorom przerobka tego czujnika to najmnieszy problem,poroblemem moze okazac sie podstawa filtra oleju w silnku Bls i tej serii B.. filtr jest zaraz przy silnku a w silnku AVF lub serii A... filtr jest 20cm od silnkia,co to daje: da sie ten motor zamontowac w Passacie golfie czy audi A3,ale nie da sie go wsadzic juz do transportera T5 bo FILTR OJEJU WCHODZI na chlodnice,kloejna przerobka ktora nas czeka to rura ta co idzie od intercoolera do kolektora ssacego,trzeba ja pozniej zmodyfikowac wlasnie z takiego wzgledu iz wlasnie ta obudowa filtra oleju niepozwala jej ponownie zamontowac.Pozostaja jeszcze inne sprawy ale to juz male detale ktore czasem wymagaja przekladki nie PRZEROBKI lecz przekladki takie jak np.:misa olejowa.Sruby i otwory wszystkie sa takie same,takze bez obaw.Mysle ze udzielilem odpowiedzi w temacie,jesli ktosby chacial cos wiecej dopytac to zapraszam na PW i podam tel.jesli cos pominolem :p

Punktów
0
Miasto
Bachów
robilem pare razy,wiec koledzy nie tylko jest inny czujnik polozena walu,mianowicie w silniku z serii ktorcyh kod sie zaczyna na A.. czujnk czyta z walu na ktorym jest koronka(pierscien) wewnatrz silnika ktory pylwa w oleju,a w silniku z serii z kodem B.. LS czujnik to promiennik magnentyczny ktory jest zamontowany w na zewnatrz i znajduje sie w uszczenialu walu kolbowego od strony stprzegla, wiec by zalozyc silnik z serii A..np:AVF trzeba przelozyc ten promiennik i nalezy pamietac by zalozyc go na znaki(chodzi o rozrzad) ale by moc zalozyc podstwas a ktorej znajduje sie czujnik nalezy wyciac dziure w bloku(spokojne brzmi to sadystycznie) jest miejsce na ta operacje,wbrew pozorom przerobka tego czujnika to najmnieszy problem,poroblemem moze okazac sie podstawa filtra oleju w silnku Bls i tej serii B.. filtr jest zaraz przy silnku a w silnku AVF lub serii A... filtr jest 20cm od silnkia,co to daje: da sie ten motor zamontowac w Passacie golfie czy audi A3,ale nie da sie go wsadzic juz do transportera T5 bo FILTR OJEJU WCHODZI na chlodnice,kloejna przerobka ktora nas czeka to rura ta co idzie od intercoolera do kolektora ssacego,trzeba ja pozniej zmodyfikowac wlasnie z takiego wzgledu iz wlasnie ta obudowa filtra oleju niepozwala jej ponownie zamontowac.Pozostaja jeszcze inne sprawy ale to juz male detale ktore czasem wymagaja przekladki nie PRZEROBKI lecz przekladki takie jak np.:misa olejowa.Sruby i otwory wszystkie sa takie same,takze bez obaw.Mysle ze udzielilem odpowiedzi w temacie,jesli ktosby chacial cos wiecej dopytac to zapraszam na PW i podam tel.jesli cos pominolem :p

Witam,
może Pan podać nr. telefonu mam kilka pytań. Chcę zamienić silnik bls na axr i nie bardzo wiem jak przełożyć czujnik położenia wału. Kolejne pytanie czy jest potrzeba zmiany sterownika silnika? Czy ewentualnie można zamontować silnik np. avf. Dodam że przekładka będzie robiona w VW Caddy 2005r.

Marcin2019

Gaduła
Punktów
1
Miasto
Kobylany
Czesc macie moze jakies foto z przerobki czujnika polozenia walu? Jestem wlasnie w trakcie przekladni silnika w golfie 5 z BLS na AWX

Do góry Bottom