• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW BORA 1.9TDI 2003 AUTOMAT TIPTRONIC DZIWNE OBJAWY

Patryk Mechanik

Początkujący
Punktów
0
Siemano, mam 1.9TDI+ AUTOMAT skrzynia 09A kod FST.
skrzynia działa tylko chwile po odpaleniu silnika. po czym biegi giną trzeba zgasić odpalić na nowo i wracają.

*wymieniłem olej na nowy(stary olej czarny ale brak ciał obcych ) wcześniej rzęziła na początku a teraz po wymianie spoko cisza.
* na kompie błędów brak, w silniku i skrzyni

Auto już takie kupiłem nie wiem jakie objawy były wcześniej, poprzedni właściciel twierdzi że diagnozę postawił mechanik taką iż jest to czujnik ale jaki konkretnie nie wiadomo.

Pozdrawiam

Patryk Mechanik

Początkujący
Punktów
0
zwyczajnie ... normalnie ręce opadają ... nie masz nic do powiedzenia siedź cicho... może ktoś inny ma coś do powiedzenia

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
54
Siemano, mam 1.9TDI+ AUTOMAT skrzynia 09A kod FST.
skrzynia działa tylko chwile po odpaleniu silnika. po czym biegi giną trzeba zgasić odpalić na nowo i wracają.

*wymieniłem olej na nowy(stary olej czarny ale brak ciał obcych ) wcześniej rzęziła na początku a teraz po wymianie spoko cisza.
* na kompie błędów brak, w silniku i skrzyni

Auto już takie kupiłem nie wiem jakie objawy były wcześniej, poprzedni właściciel twierdzi że diagnozę postawił mechanik taką iż jest to czujnik ale jaki konkretnie nie wiadomo.

Pozdrawiam

Skrzynia 09A to Jatco JF506E, typowe zachowanie zabrudzonego filtra oleju. Niestety żeby go wymienić trzeba skrzynię wymontować z autka i "rozpołowić" ją. Gdyby był uszkodzony któryś z czytników (są trzy) to skaner wykazał by błąd

nieldos

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
287
Miasto
Zachodniopomorskie
Co mnie zawsze rozkłada na łopatki... Ludzie zamiast pojechać do kogoś na diagnoze - kto zajmuje się codziennie automatami to przeważnie wymieniają olej i liczą na cud... Wiadomo czemu nie pojadą bo otarło się, że takie zakłady i w nich naprawy to spore koszta ale w takim razie po co kupują automat jak nie stać ich na jego eksploatacje?

Do góry Bottom