• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Bora 1,9TDI Problem z automatem

wom

Nowy
Punktów
0
Dzień dobry, posiadam VW Borę z silnikiem diesla o mocy 130 KM i automatyczną skrzynią biegów 09A. Występuje problem ze skrzynią biegów po rozgrzaniu i włączeniu 4 i 5 biegu (na zimnym pracuje prawidłowo). W trakcie jazdy jest wszystko poprawnie natomiast po zatrzymaniu i trzymaniu na hamulcu następuje szarpanie co kilka sekund jakby samochód dalej chciał jechać. Czy może być to problem ze zużytym sprzęgłem hydrokinetycznym (zapięciem lock-up i trzymaniem?) czy zacinającym się zaworem sterującym jeśli dobrze napiszę N91? Występuje błąd 01192 - Torque Converter Lock-Up Clutch. Dziękuję za info.

lecsu

Początkujący
Punktów
2
Może być problem z zaworem tak jak piszesz. Trzeba to zdiagnozować jak najpredzej, bo jeżdżenie z tym spowoduje uszkodzenie sprzęgła lock-up, o ile jeszcze ono jest sprawne.

wom

Nowy
Punktów
0
Sprzęgło hydrokinetyczne zostało zregenerowane i błąd, o którym pisałem wcześniej już nie występuje. Regeneracja została przeprowadzona w Midparts. Po regeneracji otrzymałem informację, że lock-upu w ogóle nie było. W trakcie składnia sterownik został wyczyszczony i pomierzone elektrozawory. Niestety nie rozwiązało to problemu szarpania jeśli skrzynia jest w pozycji D oraz "rzężenia". W załączniku wrzucam film. Uszczelka pomiędzy sterownikiem a skrzynią była uszkodzona i została wymieniona. Proszę o sugestie.

Problem skrzyni.

Załączniki

• IMG20230114202927.jpg
    IMG20230114202927.jpg
    1,9 MB · Wyświetleń: 7

Alha

Początkujący
Punktów
0
Możesz mieć uszkodzone elektrozawór mechanicznie i pomiar miernikiem nic nie wykaże. Najlepiej dać sterownik do regeneracji,albo samemu zrobić. Zestawy naprawcze są dostępne,więc wszystkie elektrozawory najlepiej wymienić i płytę rozebrać, wyczyścić w benzynie

Do góry Bottom