• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Golf IV 1,4 16V AXP stukanie na pierwszym cylindrze

Pawlo92

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ryki
Witam
Mam problem z silnikiem 1,4 16V, stuknie na pierwszym cylindrze na wolnych obrotach zarówno na ciepłym jak i zimny silniku. Po dodaniu gazu stukanie delikatnie ginie. Silnik rozebrny popychacze i dźwignie zaworów są okey nie mają luzów, nie są po przycierane wiec postanowiłem ściągnąć głowice pierwszy tłok ewidentnie ma luzy w górnym położeniu, zawory i gniazda okey. Po zdemontowaniu wszystkich tłoków panewki i sworznie tłoka ok brak luzów.
Planuje zmienić pierścienie oraz uszczelniacze zaworów, jak myslicie czy to pomoże? Słszałem ze te silniki często mają problem ze stukami tylko co jeszcze może być przyczyną?
Jakim olejem zaleć ten silnik aby go lepiej uszczelnić obecnie jest zalany olejem 5W30 przejść na 10W40?

finti

Uczestnik
Punktów
14
Miasto
Rybnik
W silniku 1.4 16v jeżeli podczas jazdy przy przyspieszaniu słychać stuki a po odjęciu gazu dalej słychać stukanie to mogą to być popychacze ale jeżeli po odjęciu gazu przestaje stukać to raczej na pewno winą są zużyte tłoki.Po dłuższym postoju(doba) gdy odpalimy silnik i przez pierwsze 3-4 sekundy jest ok. apotem stukanie jest coraz głośniejsze,po rozgrzaniu może trochę słabsze to raczej na pewno są to tłoki.

Ostatnia edycja:

Pawlo92

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ryki
Stukanie słychać na zimnym jak i rozgrzanym silniku, głównie na wolnych obrotach. Jaki olej polecacie zalać do tego silnika?

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
kręć wałem i jak tłok idzie na dół zatrzymaj, później pchnij tlok palcem w dół czy na sworzniu nie ma luzu

Łydziak75

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
OPOCZNO
te silniki mają wade konstrukcyjną tłoków i już po 120tyś zaczynają stukać , są dostępne poprawione ,koszt koło 1000zł

Pawlo92

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ryki
Temat ogarnięty zdecydowałem się na zmiane tłoków, zamontowałem firmy Mahle. Teraz silnik pracuje bardzo równ, zero stuków. Dzieki za pomoc:)

Pawlo92

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Ryki
Samochód robiłem klienowi koszt takej naprawy robocizna+części wyszedł 1700zł.

Do góry Bottom