• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW LT 28

cichy90

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich mechanikow. Jestem tu nowy wiec prosze odrazu sei nie denerwowac.
Przejde do tematu. w sylwestra przyprowadził nam nam klient vwlt 28 brak ciśnienia oleju w silniku. Zmierzylismy cisnienie oleju i okazalo sie ze nie ma wogole przy dodaniu gazu wskazowka podniosla sie do 0.5 bara. Wyjelismy miske oleju sprawdzilismy wszystkie stopki(panewki glowne i korbowodowe) i wszystko jest ok. Zalozylismy nowa pompe oleju wszystko zlozylismy odpalilismy i po odpalemiu bylo 3 bary i w ciagu 30 min. Zeszlo do zera. I tak jest za kazdym razem na zimnym silniku. Zdjelismy spowrotem miske wlalismy olej do ucietej banki i podawalismy bezposrednio do smoka zebu zobaczyc czy jest smarowanie na wal i wszystko jest ok. Zdjelismy pokrywe zaworow i widac jak by na szklanki i walek bylo zaslabe smarowanie. I moje pytanie co jest przyczyna czy zapchany gdzies kanal czy cos innego moze ktos spotkal sie z takim przypadkiem

Zapomialem dodac silnik 2.5 tdi

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Myślę że diagnoza na oko jest średnią diagnozą, trzeba wziąć mikrometr i średnicówkę przemierzyć ten wał przynajmniej korby i wtedy można się zastanawiać gdzie dalej szukać . Jeżeli na panewkach będzie za duży luz to ciśnienie w głowicy będzie słabe. Ewentualnie turbina siada.

jemil

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Zaklików
kolego przerabiałem ten temat w audi 2.5 aat pięć garów na zimnym silniku ciśnienie było ok 3 bary wraz z wzrostem temperatury oleju spadało ciśnienie , jeśli czyszczenie smoka nie pomogło wraz z wymianą pompki oleju to niestety silnik domierza końca
dla pewności zobacz czy jest zawór ciśnieniowy w głowicy pod deklem nieraz vw robił takie patenty

cichy90

Nowy
Punktów
0
Dzieki za podpowiedzi. Turbina sprawna, zaworek jutro sprawdzimy. jeszcze zastanawiam sie nad podstawa filtra oleju bo tam sa dwa zaworki i moze one puszczaja i szukamy jakiejs uzywanej z dobrego silnika. Jak nie to wal oddam do zbadania

jemil

Początkujący
Punktów
5
Miasto
Zaklików
w podstawie filtru oleju zaworki są na wzór coś jak termostat służą do chłodzenia oleju przez chłodnice
( wymiennik ciepła tak naprawę)

Do góry Bottom