• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Polo 2003r problem z centralnym zamkiem

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Witam

Mam problem z znalezieniem przyczyny nie działającego zamka centralnego w w/w pojeździ . Sprawa wygląda tak że po przekreceniu kluczykiem w zamku kierowcy nie dzieje sie nic poza mechaniczny zamkniecie drzwi w których jest kluczyk . Do zamka w kablach sterujacych silniczkiem zamka drzwi jest ciagle masa na obu . Po podaniu plusa i mase drzwi zamyka i otwiera w zaleznosci jak zamienie bieguny . Nie mruga kontrolka przy tym cynglu w drzwiach . Naciskanie przycisku otwieranie zamykanie w drzwiach kierowcy nic nie daje . Zadne drzwi sie nie zamykaja ani nie otwieraja .VCDS mam mozliwosc uruchomienia zamka klapy tylnej nic poza tym . Stawiam na uszkodzony centralny moduł , co myślicie ?

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Dodam jeszcze że wiązkę kabli w przelotkach w drzwiach sprawdziłem są całe .

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
471
Miasto
PLE
Odszukaj sterownik zamka i posprawdzaj prądy.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Sam zamek w drzwiach uszkodzony

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Sterownikiem zamka jest centralny zespół elektroniczny . Podmieniłem na inny o takich samych numerach i dalej lipa . Wyjmować zamek z drzwi kierowcy ? To o nim mowa wyżej ?
Rozebrałem zamek jest tam kilka mikro przełączników i tyle co tu moze sie zepsuć ? Nawet nie mruga kontrolka ta dioda przy tym cynglu do ryglowania tak jakby nie było zasilania w ogóle na centralny . Jest jakiś przekaźnik bo bezpieczniki sprawne który załącza zasilanie ? Moze jakiś inny bezpiecznik ukryty ? Zaczęły sie problemy z zamkiem po deszczy trzeba było pare dni odczekać słonecznych i działało . Po czasie zaczęło sie to dziać co raz cześciej . Jakieś newralgiczne miejsca w takiej polowce narażone na wilgoć ? Koledzy no pomóżcie

Ostatnia edycja:

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Problem tkwił w module komfortu który nie jest zintegrowany z centralna elektryka

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Temat śmietnik.....tyle już jest o tym że głowa boli.
Ja bym cały usunął.
I do tego napisał dziwnie że problem w komforcie a co dokładnie ???? lub coś cokolwiek.
Myślę że ktoś mu zrobił.

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
To źle myślisz ze ktoś mi zrobił . Zrobiłem sam . Markson43 tyle na ten temat już jest a konkretów żadnych takich jak to że były przejsciowe wesje vw polo w których moduł komfortu nie był w centralnej elektryce lecz osobno nad pedałem gazu za aluminiową osłoną w plastikowym wsuwanym uchwycie . Jakoś nikt tego nie był w stanie podsunać mi takiej informacji . Więc " kolego " nie rób z kogoś głupka i niedojdę że nie potrafi sobie poradzić i na bank jest głupszy od Ciebie . Moduł komfortu wymieniłem na inną używkę bo zao 50zł jakie na niego wydałem nie było sensu w nim dłubać . Moim zdaniem temat nie powinien wylądować w koszu bo rozwiązanie problemu w żadnym innym nie kończyło się w taki sposób jak u mnie .Pomocny okazał się SIS od Boscha w którym natknąłem się na schemat własnie z modułem komfortu osobno .

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Zawsze w tamtych rocznikach komfort był osobno....a co to jest twoim zdaniem centralna elektryka? Może miałeś citroena i BSI
Nikt ci nie podpowiedział bo większość forumowiczów już ma dość pisania tego samego!
Poszukaj jeszcze raz dobrze w necie dla przykładu ile jest na temat VW Polo i zamka!
Bardzo dużo komfortów się psuję z powodu zalania,wilgoci,przegrzania itp.więc twój przypadek jest następnym.
No ale dobrze że działa :)

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Popatrz sobie w schematy to będziesz widział co to jest centralna elektryka a co to jest moduł komfortu .
Teraz tak teraz zawsze były osobno , to dlaczego pierwsza odpowiedz tak nie wygladala .

Za obsługę zamka jest odpowiedzialny modul komfortu znajdujacy sie nad pedałem gazu a nie moduł centralnej elektryki. Moduł podnoszący komfort zajmuje sie tez szybami elektrycznymi a jeżeli model polo ma korbotronik i nie ma klimatytzacji owego modułu nie ma a centralnym zamkiem zajmuje się moduł centralnej elektryki .

2377833100_1398070564.jpg 8777383400_1398069576.jpg 2377833100_1398070564.jpg 8777383400_1398069576.jpg

Ostatnia edycja:

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
Ale wykład.....aż się dziwię po co ten temat zakładałeś.Trzeba było po prostu poszukać trochu w necie,naprawić i się cieszyć.Co nie ?

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Pierwszy to centralna elektryka drugi to modul komfortu . Temat zakładałem bo potrzebowałem pomocy , niestety musiałem dojść to tego sam . Nie znalazłem na forum pomocnego tematu więc napisałem jakie było rozwiazanie.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
175
Miasto
Rzeszów
OK Doceniam Pzdr.
A tak na boku to napisz mi który moduł w drzwiach to centralna elektryka? Ale na PW
...............................................................................................................................................

Do góry Bottom