• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Polo 6n 1.3 wymiana sprzęgła

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Witajcie moi drodzy :) Czeka mnie zaszczyt wymiany sprzęgła w autku ojca, nie robiłem takiego więc wszelkie sugestie bardziej doświadczonych mechaników i mechaniczek mile widziane, co powykręcać, czego nie wykręcać (bo ja wszystko powykręcam :D) na jakie śruby przykręcone jest koło zamachowe? robić to na kanale czy pod chmurką? Czy linkę z samoregulacją jakoś się blokuje? takie głupie pytania ale w zasadzie nie jestem mechanikiem :D (zawsze tak mówię jak czegoś nie umiem)

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Oryginalna linka ma dwa oczka przy samoregulatorze do zablokowania.
Koło przykręcone śrubami na dwunastokątną nasadkę 17 lub 19. Jeśli wymieniasz uszczelniacz bo jak nie cieknie to jak uważasz.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Oryginalna linka ma dwa oczka przy samoregulatorze do zablokowania.
Koło przykręcone śrubami na dwunastokątną nasadkę 17 lub 19. Jeśli wymieniasz uszczelniacz bo jak nie cieknie to jak uważasz.
Ok a słoneczko do koła na jakie śruby?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
9 dwunastokątna nasadka chyba że w starszych to też dwunastokątna tyle że większy klucz.
Rób pod dachem, pod chmurką to ja się nawet nie opalam... :p

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
9 dwunastokątna nasadka chyba że w starszych to też dwunastokątna tyle że większy klucz.
A to to ma łożysko wałka sprzęgłowego w kole albo w wale czy ni ma ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Sprzęgło wymieniliśmy :) 9 godzin zeszło ale nikt się nie spieszył, do tego przerwy na kawę obiad, mycie skrzyni, sprzęgło kupiłem Sachsa za 380 zł, jeszcze zapytam głupio czemu w nowym sprzęgle łatwiej jest zwolnić docisk ? Tzn czemu pedał wchodzi jak w masełko?

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Zawsze tak jest, wszystko wyczyszczone i nasmarowane prowadzenie łożyska wyciskowego. Aż chce się biegi zmieniać... :)

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Może po części ale po samym demontażu skrzyni i wyczyszczeniu i nasmarowaniu a bez wymiany docisku i tarczy też sprzęgło zawsze łatwiej wciskać...

Macieka4b5

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łęczyca
Panowie ja sie podlacze pod temat. Mam problem z polo ale 1.9 sdi, nie wiecie czasem od jakiego silnika do tego 1.9 bedzie skrzynia pasowala. Bo moja sie skończyła.

Do góry Bottom