• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW t5 2.5tdi Nie odpala po wymianie upg i demontażu skrzyni

BmwPopowski

Początkujący
Punktów
1
Witam, Pacjent jak w tytule, auto po wymianie upg i pompy wody.
Nie odpala, jedyny błąd jaki jest to czujnik temperatury płynu chłodzącego.
Na plaku pali (podejrzewam zapowietrzony układ). Jak odpowietrzyć go? Były już różne zabawy, ale może gdzieś tutaj robimy błąd.

To tak w skrócie, teraz wersja rozszerzona przypadku.
Po złożeniu rozrządu, walił błedem z wałka rozrzadu, rozrząd sprawdzony (jest okej), wiązka sprawdzona, sterownik skolonowany i podmieniony, magicznie przestał walić błędem z wałka rozrzadu, ale nadal nie odpala, podejrzewam zapowietrzenie.
Co ciekawsze to odpalił na chwile po odpieciu czujnika wałka rozrządu.
W która strone byście poszli panowie?

Ostatnia edycja:

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Ten system jeśli zacznie chodzić to już nie trzeba odpowietrzać, w moim przypadku jeśli chodzi o odpalanie to miałem dwa przypadki, pompa w zbiorniku albo regulacja nacisku dźwigienek na pompowtryski co zapewne zrobiłeś prawidłowo, pompa tandemowa raczej nie ma wpływu bo miałem przypadek gdzie silnik chodził z ukreconym jej napędem, czujnik temperatury płynu może mieć wpływ na odpalanie, wiązki silnika są strasznie gówniane w tych pojazdach, najlepiej pomierzyć rezystancję na wtyczce sterownika silnika a i to może być mylące bo miałem przypadek gdzie te piny nie kontaktowały i waliło błędem czujnika ciśnienia turbo

Mówisz że wpierw się przestawił w złą stronę a później przestawił się spowrotem? Ciekawe ale możliwe

BmwPopowski

Początkujący
Punktów
1
Ten system jeśli zacznie chodzić to już nie trzeba odpowietrzać, w moim przypadku jeśli chodzi o odpalanie to miałem dwa przypadki, pompa w zbiorniku albo regulacja nacisku dźwigienek na pompowtryski co zapewne zrobiłeś prawidłowo, pompa tandemowa raczej nie ma wpływu bo miałem przypadek gdzie silnik chodził z ukreconym jej napędem, czujnik temperatury płynu może mieć wpływ na odpalanie, wiązki silnika są strasznie gówniane w tych pojazdach, najlepiej pomierzyć rezystancję na wtyczce sterownika silnika a i to może być mylące bo miałem przypadek gdzie te piny nie kontaktowały i waliło błędem czujnika ciśnienia turbo

Mówisz że wpierw się przestawił w złą stronę a później przestawił się spowrotem? Ciekawe ale możliwe
Pompe paliwa mam już zamówiona na zaś, jutro mamy ćwiczyć temat,
Pompowtrysk ustawiony poprawnie, (chociaz sprawdzimy dla pewnosći),
myśle żeby jeszcze sprawdzić czy któryś oring się nie podwinął od pompki czy szyny,
Wiązka była naprawde mocno zawalona w oleju, została trochę przemyta, ( może tu coś się zadziało),
Mamy zamiar również podać paliwo z lejka, ale lepiej w sumie byłoby zmierzyć ciśnienie na pompie (3,5 bara powinno być?).

BmwPopowski

Początkujący
Punktów
1
Dobra Panowie, wóz nie widzi obrotow, tzn. Czasem podczas gdy chodzi na plaku wskazówka mu drgnie na te 600 obr, ale zaraz spadnie, świeci się kontrolka od ciśnienia oleju.
Wiązka sprawdzona, czujniki sprawdzone, sterownik silnika podmieniony, ale już zamówiłem 3.
W którą stronę byście poszli Panowie?

carniski1

SuperMechanior
Punktów
-142
Witam, Pacjent jak w tytule, auto po wymianie upg i pompy wody.
Nie odpala, jedyny błąd jaki jest to czujnik temperatury płynu chłodzącego.
Na plaku pali (podejrzewam zapowietrzony układ). Jak odpowietrzyć go? Były już różne zabawy, ale może gdzieś tutaj robimy błąd.

To tak w skrócie, teraz wersja rozszerzona przypadku.
Po złożeniu rozrządu, walił błedem z wałka rozrzadu, rozrząd sprawdzony (jest okej), wiązka sprawdzona, sterownik skolonowany i podmieniony, magicznie przestał walić błędem z wałka rozrzadu, ale nadal nie odpala, podejrzewam zapowietrzenie.
Co ciekawsze to odpalił na chwile po odpieciu czujnika wałka rozrządu.
W która strone byście poszli panowie?
1. Jak się miewa układ wtryskowy ja tam bym nie ufał tym komputerom.
2. No to logika wskazuje że czujnik temperatury płynu chłodzącego jest do sprawdzenia.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
A cpw? Jak nie widzi obrotów to jak ma palić?

Do góry Bottom