• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Touareg 3.0 Dymi na niebiesko !!!

ByBlue

Nowy
Punktów
3
Miasto
Wrocław
Witam serdecznie.
Koledzy dzisiaj miałem taki dziwny objaw w VW Touareg 3.0 V6/ 224kM / BKS - 2008r 223.000km
Ostatnio auto postało w garazu prawie miesiąc i od czasu do czasu było wyprowadzane i wprowadzane...
ALE w koncu wyjechałem w trase i auto zaczęło dymić na niebiesko przy delikatnej jezdzie czyli zmiana biegów w granicach 1800-2100 obr. i tak przez okolo 20km... po tym odcinku przestało, wracałem po tej trasie do domu i już nic takiego nie miało miejsca :) starałem się nawet cisnąć na sporcie i nic...zadnego najmniejszego dymku !!! Oczywiście sprawdzałem VAGiem i żadnych błędów. Auto jak zawsze dynamiczne...
Proszę o jakieś przemyślenia gdzie można zajrzeć lub czemu się przyjrzeć bo trochę mnie to martwi...
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
jak cię tak martwi i chcesz zajrzeć, to proponuję częściej do garażu.
Myślisz że jak auto stoi to się nie psuje? to się mylisz.
Jak nie jeździsz albo tylko do kościoła i na pokaz to go sprzedaj...;)

Ostatnia edycja:

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
256
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Dla samochodu jak zresztą dla innych urządzeń brak ruchu nie jest dobry. Najprostszy przykład to rydel jak stoi to ostrze rude a jak używasz to się świeci. W Twoim przypadku uszczelniacze też mogą być do wymiany. Póki co używaj życia i samo chodu. I to by było na tyle. :)

Ostatnia edycja:

ByBlue

Nowy
Punktów
3
Miasto
Wrocław
Witam serdecznie choć po długim czasie, ale jednak zdecydowałem, żeby się z wami podzielić informacjami...
Większość z was podejrzewała uszczelniacze zaworów, a jednak tylko jedna osoba "lukkiwlkp" wspomniał o DPF
Oczywiście zacząłem od tych prostych czynności, jak turbina - egr
i w końcu z polecenia znajomego trafiłem na Firmę zajmującą się Chip-Tuningiem która w 3min zdiagnozowała że w 100% jest uszkodzony DPF
Po rozmowie z chłopakami podjeliśmy jednoznaczną decyzję usunąć DPF i przy okazji podnieść moc, cała operacja to 1400zł brutto
Mineło już 7msc. i autko smiga jak ta lala...
Wnioski !
Wykonać fachową diagnostykę ! zanim rozkręcimy silnik i niepotrzebnie narazimy się na koszty !
Pozdrawiam

Do góry Bottom