• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VW Transporter 1.6 TD silnik JX 69KM - problemy z pracą

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Witam,
samochód od kumpla przyjechał z objawem mocnego przegrzewania się, nawet przy delikatnej jeździe.
Nie zastanawiając się długo padło na głowicę. Czapka zdjęta, mocno popękana pomiędzy gniazdami zaworów, zawieziona do specjalisty, diagnoza, nie ma już z czego szlifować, żeby wyrównać. Kupiona po regeneracji, nowe prowadnicy, zawory, uszczelniacze.

Przy okazji cieknąca pompa wtryskowa zawieziona do regeneracji. Wtryski sprawdzone, dwa ponoć już troszkę bardziej leją, ale można jeździć (taka była diagnoza specjalisty).
No to nic, całość złożona do kupy, nowa UPG, śruby, rozrząd, olej. Poskładane, próba odpalenia, nic.
Okazało się, że pompa jeszcze nie była do końca zalana. Kilka kolejnych prób - odpalił. Chodzi twardo, dymi na szaro, szarpie silnikiem. Kąt wtrysku ustawiony na 0,9mm w GMP, po odpaleniu się trochę rozjechał do 0,8 więc skorygowałem, ale nadal nie jest dobrze. Mogę nagrać jak pracuje, ale to jutro.

Jakieś wstępne rady? co mogłem przeoczyć? zrobić źle? Silnik niby prosty...
Jeszcze jedno, podczas pracy widać jak ciągnie bąbelki powietrza od filtra paliwa. Nieszczelność na przewodach? czy filtr? I czy to powietrze może powodować te problemy?

Za wszystkie rady z góry dziękuję,
pozdrawiam,
james89

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Witam,
samochód od kumpla przyjechał z objawem mocnego przegrzewania się, nawet przy delikatnej jeździe.
Nie zastanawiając się długo padło na głowicę. Czapka zdjęta, mocno popękana pomiędzy gniazdami zaworów, zawieziona do specjalisty, diagnoza, nie ma już z czego szlifować, żeby wyrównać. Kupiona po regeneracji, nowe prowadnicy, zawory, uszczelniacze.

Przy okazji cieknąca pompa wtryskowa zawieziona do regeneracji. Wtryski sprawdzone, dwa ponoć już troszkę bardziej leją, ale można jeździć (taka była diagnoza specjalisty).
No to nic, całość złożona do kupy, nowa UPG, śruby, rozrząd, olej. Poskładane, próba odpalenia, nic.
Okazało się, że pompa jeszcze nie była do końca zalana. Kilka kolejnych prób - odpalił. Chodzi twardo, dymi na szaro, szarpie silnikiem. Kąt wtrysku ustawiony na 0,9mm w GMP, po odpaleniu się trochę rozjechał do 0,8 więc skorygowałem, ale nadal nie jest dobrze. Mogę nagrać jak pracuje, ale to jutro.

Jakieś wstępne rady? co mogłem przeoczyć? zrobić źle? Silnik niby prosty...
Jeszcze jedno, podczas pracy widać jak ciągnie bąbelki powietrza od filtra paliwa. Nieszczelność na przewodach? czy filtr? I czy to powietrze może powodować te problemy?

Za wszystkie rady z góry dziękuję,
pozdrawiam,
james89
Powietrze owszem , ale ite

Wtrysku nie napawają optymizmem
do równej pracy silnika . O ile pamiętam
wałek jest bez klina , sprawdź
ustawienie i powietrze , i rozrząd
musiał zapisać błędy. Napisz co

Ostatnia edycja:

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Powietrze owszem , ale ite

Wtrysku nie napawają optymizmem
do równej pracy silnika . O ile pamiętam
wałek jest bez klina , sprawdź
ustawienie i powietrze , i rozrząd
musiał zapisać błędy. Napisz co

Błędów nie zapisze, to t3 z 90roku nie ma tam żadnego sterownika.

Wałek jest bez klina, ale z tyłu jest za pozioma blokada, więc nie trudno ją ustawić.
Gorzej z dołem, bo nie widziałem nigdzie znaku, i jest ustawiony wg GMP.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Właśnie o to się pytam, jakie błędy w T3 ?
Chyba że masz zeswapowany na TDi ale raczej wspomniał byś o tym.
Otóż to.

Może Ty wiesz co by mogło mojemu pacjentowi dolegać? Wygląda jakby na wolnych obrotach nie palił na wszystkie gary. a po dodaniu gazu już chodzi równiej.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Wspominałeś że nie wszystkie wtryskiwacze miały poprawny rozpył więc może tu szukać przyczyny.
Nagraj filmik to posłuchamy.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Sorry , pop.....łem starego Bulli z
nowszym modelem . Podaje daty
ciśnienie wyjściowe wtrysku
155-163bar min. 140 bar.
Kompresja 34bar min.26 bar.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
coś się wyjaśniło, odpaliłem go, pochodził parę min na wolnych obrotach, pomacałem wydech, na 1 garnku zimny, drugi cieplejszy, a 3 i 4 ciepłe.
Co to może być?
Nie mam jak zmierzyć kompresji, bo nie mam takiego adaptera.
Najśmieszniejsze to, że jak da się więcej gazu, to pierwszy garnek zaczyna chodzić bo robi się ciepły.
Wieczorem będzie filmik

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
A jak wytłumaczyć to, że przed zrobieniem czapki i pompy silnik gadał bezproblemowo na wszystkie garnki?
Zima nie zima, odpalał.

jowtek

SuperMechanior
Punktów
14
zrób adapter ze starego wtrysku

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
A jak wytłumaczyć to, że przed zrobieniem czapki i pompy silnik gadał bezproblemowo na wszystkie garnki?
Zima nie zima, odpalał.
wtryskiwacze jak długo leżały po wyjęciu? obstawiam że one są problemem, pozamieniaj je miejscami, można by tez psiknąć plakiem w dolot na wolnych obrotach, jak się wyrówna praca silnika to będzie jasne :) tak myślę

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Tym że może ktoś skopał remont głowicy na przykład. .....
Wątpie w to, zakład specjalizuje się tylko i wyłącznie w głowicach, i robią to od dobrych kilkunastu lat, jak nie więcej. Z moich znajomych to wszyscy tam wożą. Dali swoją głowicę, z nowymi zaworami, uszczelniaczami itd za 800zł
zrób adapter ze starego wtrysku
Niestety brak starego wtrysku, ale poszukam u znajomych takiego adaptera,

wtryskiwacze jak długo leżały po wyjęciu? obstawiam że one są problemem, pozamieniaj je miejscami, można by tez psiknąć plakiem w dolot na wolnych obrotach, jak się wyrówna praca silnika to będzie jasne :) tak myślę
No właśnie niedługo, sprawdzałem je podpinając na samych przewodach i wszystkie sikały dość równomiernie.
A z plakiem to muszę spróbować.
Zaraz dam filmik

link do filmu http://w166.wrzuta.pl/film/3w4TkgPUAHq/vw_t3_1.6_td_engine_sound

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
może zbrudziła się któraś rurka do wtrysku wysokiego ciśnienia ,przelewy nieszczelne ,wtryski do czyszczenia bo pisałeś że na starej głowicy chodził równo i sprawdz dobrze czy się układ nie zapowietrza bąbelki powietrza w przewodach nie morze tak być

a jeszcze te silniki muszą troszkę popracować aby wszystko się odpowietrzyło pojeżdzi trochę i wtedy oceń pracę silnika

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
A gdyby tak zrobić próbę przelewową, nie dało by to jakiegoś obrazu na pracę wtryskiwaczy ?
Tak czy owak komprecha do sprawdzenia na początek.
Ps. Na filmiku silnik był odpalany z zimnego ?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
może zbrudziła się któraś rurka do wtrysku wysokiego ciśnienia ,przelewy nieszczelne ,wtryski do czyszczenia bo pisałeś że na starej głowicy chodził równo i sprawdz dobrze czy się układ nie zapowietrza bąbelki powietrza w przewodach nie morze tak być

a jeszcze te silniki muszą troszkę popracować aby wszystko się odpowietrzyło pojeżdzi trochę i wtedy oceń pracę silnika
Bez próby kompresji i wtrysków
to i tak jest gdybanie.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Sprawdź jeszcze raz ustawienie rozrządu i kąt wtrysku niech auto popracuje sobie z 30min bez gazu potem jedz się przejedz i.zobacz jak będzie...

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
chyba wszystko jasne , pomiar kompresji wykazał
1 - 22
2 - 25,5
3 - 23
4 - 26

Do góry Bottom