• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

vw transporter t5 2,5 tdi 96 kw 2008r.

czeslaw2019

Początkujący
Punktów
4
Witam, szukam informacji dotyczącej ciśnienia paliwa którym zasilane są pompowtryski (ciśnienie pomiędzy pompą dwustopniową vacum a pompowstryskami). W moim przypadku ciśnienie utrzymuje się na poziomie 1,7 po zakończeniu próby uruchomienia silnika ciśnienie w tym układzie spada do zera. Proszę o podpowiedź czy to może być przyczyną, że silnik po uruchomieniu po 1s gaśnie. W silniku zostały wymienione pompotryski oraz uszczelnienia pod nimi.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
A uszczelnienia na pompowtryskach? Sprawdzone gniazda w głowicy, czy pompowtryskiwacze nie mają nadmiernego luzu?

czeslaw2019

Początkujący
Punktów
4
Witam.Gniazda w glowicy sa prawidlowe,jak w temacie zaznaczylem z popowtryskiwaczami wymienione sa na nowe oryginalne kompletne uszczelnienia. Paliwo nie przedostaje sie do oleju silnika. Prosze Kolegow forumowiczow ,ktorzy znaja temat o podpowiedz jakie powinno byc wlasciwe cisnienie paliwa w ukladzie zasilania pompowtryskiwaczy mierzone na pompie vaacum.Oraz jak dlugo powinno sie utrzymywac po zaonczeniu pomiaru. Pozdrawiam

`

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Ciśnienie jest za małe. Jak dobrze pamietam to powinno być coś ok 6 bar i powinno trzymać.
Zaślep wyjście z pompy i sprawdź ile
Pompa pompuje i czy trzyma ciśnienie.
Jak pompa ok to głowica albo błąd w sztuce przy zmianie oringów.

czeslaw2019

Początkujący
Punktów
4
Ciśnienie jest za małe. Jak dobrze pamietam to powinno być coś ok 6 bar i powinno trzymać.
Zaślep wyjście z pompy i sprawdź ile
Pompa pompuje i czy trzyma ciśnienie.
Jak pompa ok to głowica albo błąd w sztuce przy zmianie oringów.

Witam,Dzięki za podpowiedż Panie Stanisławie.Ten samochód został zakupiony z silnikiem nie na chodzie,tzn po próbie uruchomienia silnik gasł po ok. 1sek.Najpierw dokonałem pomiaru ciśnień w cylindrach,ktore zawierają się w granicach 25do26 bar.Oddałem pompki do sprawdzenia okazały się szrotami,ktore musiałem wymienić wraz z nowymi uszczelnieniami.Po skompletowaniu silnika dzisiaj dokonałem ponownie pomiaru ciśnienia manometrem w układzie pompa pompowtryski na rozruszniku dobija do5 bar, gdy przestaje kręcić ciśnienie od razu spada do zera,a wracając do uszczelnień nie wydaje mi się żeby został popełniony błąd montażowy.Pozostaje nadal problem z odpaleniem silnika .Badanie komp wykazało kod g 70 -czujnik przepływu powietrza,ale raczej nie jest to przyczyna z problemem w odpaleniu silnika.Może ktoś z kolegów forumowiczów miał podobny problem proszę o komentaż.Pozdrawiam

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
może być problem z pompą wstępną w zbiorniku. Ale jak ciśnienie spada od razu to coś jest nie halo z pompą wysokiego ciśnienia albo tak jak pisałem.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
oj spada nie spada. jeśli jest takie jak ma być podczas kręcenia czyli w fazie rozruchu to w czym problem. Pompka nie podaje to spada. Odłącz przepływkę coby w trybie serwisowym była jeśli generuje błąd i tyle. Musi zagadać...

czeslaw2019

Początkujący
Punktów
4
może być problem z pompą wstępną w zbiorniku. Ale jak ciśnienie spada od razu to coś jest nie halo z pompą wysokiego ciśnienia albo tak jak pisałem.
Witam Kolegów Forumowiczów . c Chcę zamknąć ten temat ,jednak przed tym chcę podziękować Kolegom ,którzy dzielili się swoimi spostrzeżeniami .Został wymieniony sterownik główny,który nie przekazywał masy -na sterowanie elektrozaworów pompowtryskiwaczy.Może to komuś się przyda ,oby NIE.Pozdrawiam serdecznie.

Do góry Bottom