• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wózek widłowy Jungen ETV 214, nie jedzie :/

Olewojciech

Początkujący
Punktów
0
Witam !
Panowie mam problem z reach truckiem Jungheinrich ETV 214
Wózek normalnie podnosi, opuszcza, wysuwa i pochyla maszt... ale nie jedzie ani do przodu, ani do tyłu.
Na wyświetlaczu pokazuje jedynie informację "KIEROW. BRAK" i jest sygnał dźwiękowy, piszczy.
Gdzie szukać przyczyny? Ja ze swojej strony sprawdziłem co mogłem i już nie mam pomysłu na ten złom ;)
Poradzicie coś, gdzie szukać?

Jeżeli temat w złym dziale to przepraszam, przenieście do odpowiedniego... :)

Olewojciech

Początkujący
Punktów
0
Kupić to średnio, macie jakiś link skąd to ściągnąć za free?
Wózek składany z trzech innych przez poprzednich mechaników...

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
100 zł za serwisówkę to dużo ?!

Przecież ten sprzęt zarabia na siebie?!

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Co ci po ściągnięciu jak musisz mieć czym się podpiąć? Człowieku masz sprzęt to zainwestuj w niego a nie wszystko za free byście chcieli brać

Olewojciech

Początkujący
Punktów
0
Ja jestem mechanikiem, prezesik mi nie kupi manuala za 23$ w pdf'ie... Panowie ;)
Myślałem że może ktoś po prostu miał podobny problem i podpowie

Czujnik w fotelu...
Tylko jeden jedyny kabel masowy podpięty jest do śruby mocującej fotel, tam może być czujnik?
Wątpię. Wcześniej podchodziłem, włączałem go żeby np. spisać przebieg, nie wsiadając przekręcałem kluczyk i wszystko grało. A teraz error i piszczy.

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Widocznie taniej dla niego będzie wezwać serwis autoryzowany. Zapewne wezmą mniej niż 23$

:D

Miłej zabawy latania w ciemno.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Czy ja wiem, dolar "trochę" podskoczył :D

Zapewne instrukcja obsługi tutaj wystarczy, ale to już inna bajka.

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Szukaj wiązki od fotela. Pewnie ktoś już zrobił mostek i schował instalację.

Olewojciech

Początkujący
Punktów
0
@pawcar
Zapytałem się po prostu czy ktoś nie miał podobnego problemu i da podpowiedź, ale widzę że forum mentalnie podobne do elektroda.pl

Szukaj wiązki od fotela. Pewnie ktoś już zrobił mostek i schował instalację.
Tam nie ma wiązki. Jeden kabelek minusowy przykręcony oczkiem do śruby która mocuje szynę fotela. Wszystko.
Ten wózek z tego co wiem był składany z trzech, także tam jest rzeźbione strasznie.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Dostałeś info co i jak sprawdzić, ale samo szukanie w ciemno to porażka, szkoda czasu, ile w firmie warte jest 100 zł vs nie pracujący wózek ?!

Jeżeli prezes żałuje 100 zł na obsługę wózka to chyba szkoda zachodu na taką firmę.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
mentalnie podobne do elektrody.
Mentalność twoja też świadczy o tym, że podasz usterkę a ktoś ci to zdiagnozuje na odległość? To tak jak zapytać "Czemu mi auto nie odpala" a przyczyn multum. Wezwijcie serwis jak prezesa nie stać na sprzęt który się przyda także w przyszłości, bo więcej szkód narobicie szukając na siłę po omacku jak tego warte

Olewojciech

Początkujący
Punktów
0
Mentalność twoja też świadczy o tym, że podasz usterkę a ktoś ci to zdiagnozuje na odległość? To tak jak zapytać "Czemu mi auto nie odpala" a przyczyn multum. Wezwijcie serwis jak prezesa nie stać na sprzęt który się przyda także w przyszłości, bo więcej szkód narobicie szukając na siłę po omacku jak tego warte
Sprzęt się nie przyda bo to jedyny Jungen którego mamy, w dodatku złom składany z kilku innych.
Mi chodziło tylko i wyłącznie o to że ktoś miał może taki przypadek i mi odpisze: "słuchaj, miałem tak samo, czujnik albo kabel ten i ten...' tyle... wszystko

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Sprzęt się nie przyda bo to jedyny Jungen którego mamy, w dodatku złom składany z kilku innych.
Mi chodziło tylko i wyłącznie o to że ktoś miał może taki przypadek i mi odpisze: "słuchaj, miałem tak samo, czujnik albo kabel ten i ten...' tyle... wszystko
Powiem ci z doświadczenia, że usterki tego typu mogą mylić a dawać ten sam objaw, np przetarty przewód, wywalony bezpiecznik, brak ciągłości przewodu czujnika, brak styku(zaśniedziały styk), poluzowany styk i multum multum przyczyn musisz szukać we wiązce czujnika który ci wywala błąd, u jednego może być to a u drugiego to. Wróżką nie jestem, więc trafiać nie będę.

Do góry Bottom