• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Własny warsztat samochodowy od zera

WS LUBLIN

Nowy
Punktów
2
A potem na sam koniec przychodzi klient i rzuca standardowe "iiiiiiileeee? Panie, co tak drogo?"

PS. Z tym pozwoleniem na wytwarzanie odpadów, to nie do końca tak jak mówisz. Musisz mieć jak wytwarzasz powyżej tony odpadów niebezpiecznych i to przy użyciu instalacji stacjonarnej, a to przy startującym warsztacie raczej słabo,
chyba, że od razu z grubej rury idziesz :)

Hej, ile to jest 1 MT oleju starego? ...
Jeżeli w ciągu roku przekroczymy - niesie za sobą to sporą karę..

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Hej, ile to jest 1 MT oleju starego? ...
Jeżeli w ciągu roku przekroczymy - niesie za sobą to sporą karę..

Kluczowym elementem jest "z użyciem instalacji stacjonarnej". Czy spuszczanie oleju do miski, a następnie przelanie do beczki, które odbiera firma zewnętrzna, to jest "instalacja stacjonarna"? Bo jakoś nie chce mi się w to wierzyć :)

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Czyli jeżeli rocznie wytwarzam ponad tonę oleju przeprowacowanego to muszę mieć instalację stacjonarną?

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Czyli jeżeli rocznie wytwarzam ponad tonę oleju przeprowacowanego to muszę mieć instalację stacjonarną?

Nie. Jeżeli wytwarzasz tonę oleju i masz instalację stacjonarną to musisz mieć pozwolenie na wytwarzanie odpadów. Obowiązku samego posiadania instalacji nie ma, więc choć byś 10 ton wytwarzał to wystarczy BDO i firma która odbiera (z tym, że trzeba uważać, żeby jednorazowo nie przekazywać więcej niż 500l w jednym transpoecie, bo potem dochodzi więcej papierologii, więc tego trzeba tylko pilnować)

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Nie. Jeżeli wytwarzasz tonę oleju i masz instalację stacjonarną to musisz mieć pozwolenie na wytwarzanie odpadów. Obowiązku samego posiadania instalacji nie ma, więc choć byś 10 ton wytwarzał to wystarczy BDO i firma która odbiera (z tym, że trzeba uważać, żeby jednorazowo nie przekazywać więcej niż 500l w jednym transpoecie, bo potem dochodzi więcej papierologii, więc tego trzeba tylko pilnować)

O tym pierwsze słyszę. Nie raz oddawałem ponad 500l i nie było problemu

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Ja myślę zbierać w 1000-czkę bo tak jest najwygodniej.

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
O tym pierwsze słyszę. Nie raz oddawałem ponad 500l i nie było problemu

No nie wiem, ja do tej pory oddawałem do lokalnego skupu, wystaiwali kwita i było ok. Teraz sami tego BDO jeszcze nie mają ogarnięte więc dzwoniłem do firmy która by mi to odebrała i takie info dostałem. Ze odbiorą, ale do 500l jednorazowo, bo jak więcej to wtedy jakieś dodatkowe papiery muszą robić, jakieś tam akcyzy (chyba), nie wiem też czy nie jakieś senty jak przy transporcie paliw. Nie wiem, nie zagłębiałem się :)

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
492
Miasto
Józefów
No nie wiem, ja do tej pory oddawałem do lokalnego skupu, wystaiwali kwita i było ok. Teraz sami tego BDO jeszcze nie mają ogarnięte więc dzwoniłem do firmy która by mi to odebrała i takie info dostałem. Ze odbiorą, ale do 500l jednorazowo, bo jak więcej to wtedy jakieś dodatkowe papiery muszą robić, jakieś tam akcyzy (chyba), nie wiem też czy nie jakieś senty jak przy transporcie paliw. Nie wiem, nie zagłębiałem się :)
dokładnie Mikidz senty jak przy paliwach.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
16.01.2020
Dzień dobry wszystkim, szukając przez tydzień, jak założyć warsztat w roku 2020 napotkałam mnóstwo dokumentów, które sa potrzebne. Chcę pomóc innym i skrócić czas poszukiwań, zamieszcząjąc dziś informację, dodam jedynie że obecnie założenie warsztatu - to wyzwanie.
(...)
Oto informacja :
Dokumenty podlegające kontroli w zakładzie pracy

1. Pozwolenie o wytwarzaniu odpadów (do 2 mieś czekać, 11 dokumentów do wniosku: najtrudniejsze: Operat przeciwpożarowy + Postanowienie Inspektora Straży Pożarnej)
(Wydział Ochrony Środowiska, Lublin, Zana, 81 466 26 00) - NIE DOTYCZY 99%
2. Pozwolenie wodno-prawne

Zrobić operat wodnoprawny-hydrolog; decyzję o środowisku- burmistrz, wójt, prezydent miasta; w gminie dowiedzieć się jakie jeszcze doki trzeba dla WS.
(Polskie Gospodarstwo Wody Polskie, Zamość, 846 775 970, infolinia 22 699 92 99) - PO CO?? JAKA PODSTAWA PRAWNA??
3. Urząd Transportu Drogowego – jeżeli zakupione podnośniki - A NIE PRZYPADKIEM UDT?? - URZĄD DOZORU TECHNICZNEGO?? TYLKO I WYŁĄCZNIE GDY ZATRUDNIASZ PADAWANA ALBO INNEGO PAZIA I BOISZ SIĘ UDT, BHP, PIP I UBEZPIECZASZ FIRMĘ NA OC....
4. Instrukcję na podnośniki i urządzenia - J.W
5. Instrukcja BHP - J.W.
6. Instrukcja przeciwpożarowa - SPRAWDŹ JESZCZE RAZ JAKICH WARSZTATÓW DOTYCZY - POWIERZCHNIA ITP
7. Karta ewidencji odpadów szkodliwych - NOWOŚĆ JAKO WYMÓG - CHOCIAŻ MOŻESZ NIE PRODUKOWAĆ ODPADÓW WIĘC ZOSTAJE TYLKO REJESTRACJA DO BDO
8. Karty przekazania odpadów szkoliwych - TYLKO JAK WYPRODUKUJESZ TEN ODPAD - OPONY, AKUMULATORY, OPAKOWANIA ITP...
9. Zbiorcze zestawienie o wytworzonych odpadach, składanie sprawozdanie coroku do 30 marca do Marszałka Wojewódstwa - OD 2020 NA 90% ZOSTAJE WERSJA ELEKTRONICZNA BDO
10. Opłata za korzystanie ze środowiska - każgo roku do 31 marca - do Marszałka Miasta - NIE ZNAM TEGO JESZCZE
11. Umowa na lokal - MAM SWÓJ :D
12. Umowa na odbiór szkodliwych odpadów
13. Karty charakterystyki stosowanych substancji chemicznych i ich mieszanin; spis substancji/ miesznin - ??
14. Tabela przydziału odzieży roboczej i ochronnej - ??
15. Upoważnienie do reprezentowania Podmiotu przed Organem Kontroli - ??
16. KRS, NIP, Regon - REJESTRACJA CEIDG I MASZ WSZYSTKO Z AUTOMATU - 15MINUT
17. BHP + ocena ryzyka zawodowego + zaśw/ lekarskie pracowników - JAK MASZ PADAWANÓW
18. Rejestr czynników szkodliwych dla zdrowia (dokonuje BHPist) i jeżeli są dokonuje się pomiarów środowiska pracy - JAK MASZ PADAWANÓW
19. Rejestr prac i pracowników zatrudnionych w kontakcie z szkodliwymi czynnikami biologicznymi oraz sklasyfikowanymi jako rakotwórcze lub mutagenne (stwierdza BHPist) - J.W.
20. Książka Kontroli Przedsiębiorcy - ??
DO PONIŻSZEGO SIĘ NIE ODNIOSĘ BO TO JUŻ CHYBA TOTALNY PRZEROST FORMY NAD TREŚCIĄ.... TO JEST FSO NA ŻERANIU CZY ZWYKŁA BUDA DO OBSŁUGI POJAZDÓW??

LUDZIE LUDZIOM ZGOTOWALI TEN LOS....ALBO SZUKASZ DZIURY W CAŁYM... :D :D :D

1.Pozwolenie o wytwarzaniu odpadów - czas oczekiwania ok 30 do 60 dni
(...)

+ kupa forsy na narzędzia i podnośnik + BDO rejestracja

Reasumując - wiele z tego co napisałeś odnosi się do warsztatu, który zatrudnia pracowników. Wiadomym jest, że wielu na początku na to nie stać więc automatycznie omija ich wiele wymogów, które są niezbędne w przypadku zatrudniania pracownika a w ogóle nie przydatne w przypadku samozatrudnienia. Więc na samym początku nie srał bym żarem tylko skupiłbym się na miejscówce, pozyskaniu kasy i spałnieniu niezbędnych wymogów które będą ratować mi dupę w czasie W. Te wymogi to na pewno obecnie BDO i kasy online. UDT, PIP, BHP, - na samozatrudnieniu nie dotyczą.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom