• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

W124 M102 Problem z zapłonem

MichałWroclaw

Uczestnik
Punktów
0
Witam, problem dotyczy auta moich rodziców, przyjechali 500 km do Wrocławia i zostali uziemieni.

Ale po kolei . Auto kupione od dziadka, silnik 2.0 122 km na mechanicznym wtrysku ze zwykłą instalacją gazową . Ojciec mało nim jezdzi, auto głownie stoi (jest kierowcą tira) . Ojciec sam do konca nie wiedział na czym mietek odpala. Według mnie jest jakis problem i auto nie jezdzi na benzynie. Przełącznik od gazu zawsze w pozycji 0 czyli odpala na gazie.

Wymieniłem kable i świece, problemem okazała się kopułka. W czasie wymiany okazało się,że sprzedali mu złą kopulke, montowaną na śruby a tu jest na haki . Założyłem więc starą kopułkę i auto odpaliło ale pracował nie równo, podobno miał tak zawsze na zimnym ale ojciec stwierdził,ze przestawiłem kąt zapłonu. Faktycznie jest tam śrubka do regulacji ale wczesniej zaznaczyłem jej pozycje. (Mało profesjonalne ale wyjscia nie było). Ojciec się uparł,zeby cofnąć pozycje palca . No i stało się, przy probie odpalenia gaz strzelił w dolot dość mocno. Ustawiłem spowrotem palec jak był ale nie chciałem juz go odpalac. Auto zaholowałem na warsztat co było chyba najwieksza pomyłką . Po 2 dniach zadzwonili,ze silnik nie ma kompresji (4-8 bar) a to dziwna sprawa bo odpalał od kopa a ostatni raz dolewka oleju była robiona w czerwcu . Od tamtej pory był w trasie kilka razy i kilka tys km zrobił a oleju nie wziął nic. Bynajmniej nie do zauważenia. Nie kopci na niebiesko. Jak przyjechałem po auto było rozgrzebane i nie złozone, filtr powietrza i obudowe znalazłem w bagazniku. Mają to poskładac ale wiem,ze go nie odpalą.

Czy moze mi ktos podpowiedzieć jak ustawić ten palec ? Mechanikiem nie jestem ale z tym sobie poradze :)

Podobno w tych silnikach po wystrzale czesto spada rurka "U" pod kolektorem ale u mnie jest na miejscu, mogł sie tez zaklinować talerz spiętrzający . Bardzo prosze o kazdą wskazówke, moze ktoś z Was zna dobrze silniki mercedesa. Jeszcze lepiej gdyby znalazł się ktos z Wrocławia kto mogłby się nim zająć.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Kolejny K-jetronic z gazem.....
Zapomnij o działaniu tego poprawnie do czasu aż lpg pójdzie "out", chociaż po strzałach nie wróżę mu dobrze gdyż ten system wtryskowy jest zbyt wrażliwy na takie akcje.

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
W audikach np po wymianie kopulki i palca zaplon sie nie przestawia, dopiero kreci sie w tym celu aparatem zaplonowym, ale jak chcesz sprawdzic czy miales\masz prawidlowy zaplon to tylko lampa strobo, a gdzie nia swiecic to znajdziesz w sam naprawiam z neta, albo na forum mietkow.

Jesli twierdza, ze silnik nie ma kompresji, to malo sie postarali, mogliby zdiagnozowac jeszcze czemu, czy rozrzad przestawiony, czy pierscienie, czy glowica, kompresja nie siada naraz na wszystkich cylindrach.

MichałWroclaw

Uczestnik
Punktów
0
Z lampą może być ciężko, nie mam takich sprzętów. Sądze jednak ze silnik powinien odpalić. Obawiam się , że ten strzał gazu mogł coś narobić ale żeby silnik kompresję stracił ? Jadę zaraz na ten warsztat zabrać auto tym nieudacznikom. Wczoraj powiedziałem parę słów szefowi przy klientach i miał dziwną mine. Zobaczymy czy coś zrobił .

MichałWroclaw

Uczestnik
Punktów
0
Faktycznie silnik nie ma kompresji ... wychodzi 8, 7.5 , 3 , 9 barów. Przy próbie olejowej na pierwszym wyszło 11 a dalej był problem, wskazówka miernika podskakiwała do ok 5 bar i opadała do zera... Pomyślałem,ze sprzęt się zepsuł i sprawdziłem go na swoim aucie (volvo s70) , bez problemu wskoczyło 12,5 bara wiec wykluczam sprzęt.

Panowie co moze byc przyczyną ze wskaznik nic nie pokazuje przy probie olejowej ? Obawiam sie duzych problemow. Auto zaciągnąłem do mechanika,ktory zna sie na k jetronic i ma działać. Jeśli to głowica to pół biedy, stawiam na wypalone zawory. Mam nadzieje,ze pierscienie sa ok. Tak jak pisałem silnik oleju nie brał ani nie kopcił

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Problemem jest tu wydaje mi sie to, ze sam nim wiele nie jezdziles(wcale?) i nie wiesz czy tak naprawde dobrze chodzil, czy juz cos z glowica nie tak bylo. Proba olejowa nie moze Ci pogorszyc wynikow, prawdopodobnie cos nie tak przy pomiarze, mierzy sie z gazem w podlodze, upewnij sie, ze szczelnie przykrecony sprzet, jesli silnik nie kopcil, nie bral oleju, a mial juz jakies problemy, a proba olejowa nie podwyzsza kompresji, to masz juz kilka przeslanek, ze cos jest nie tak z glowica.

MichałWroclaw

Uczestnik
Punktów
0
Pedał był w podłodze, tester nie jest wkrecany a wciskany, faktycznie puscila uszczelka :) Zaraz jade odebrac auto od speca w regulacji Mercedesa. Auto jest zrobione, koszt 300 zł z wymiana filtra powietrza. Chodzi i na gazie i na benzynie. Kompresja po 11 bar , na 3 cylindrze gdzie mi wyszło 3 jest 8 bar. Prawdopodobnie nadpalony zawór. Dowiem sie co dokladnie bylo przyczyna ze nie bylo kompresji. Głowica nie byla ruszana.

MichałWroclaw

Uczestnik
Punktów
0
Jeśli kogoś to interesuje to auto jezdzi. Brak odpowiedniej kompresji byl spowodowany tym,ze po tak długim postoju auta nie było mgiełki olejowej na gładzi cylindra przez co pierscienie nie były doszczelnione. W tej chwili na cieplym silniku jest 12,11,8,11 bar. Na 3 cylindrze prawdopodobnie nadpalony zawór. Nie zmienia to jednak faktu,ze naprawa kosztowała 250 zł a nie 1500.

Do góry Bottom