• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wahacz Passat B6 narzędzie T10096

boszax

Początkujący
Punktów
2
Muszę wyjąć wahacz z Passata b6 celem wymiany tej małej tulejki gumowej i mam pytanie. Patrzyłem w serwisowce momenty dokręcania i zauważyłem tam że podczas demontażu wahacza zalecają użycie przyrządu T10096 czyli tych trzpieni na imbus do centrowania ramy pomocniczej. Czy naprawdę konieczne jest ich użycie a przynajmniej jednego podczas demontażu jednego wahacza ?Link do przyrządu: https://www.amazon.pl/regulacyjny-odpowiedni-pomocniczej-urządzenia-mocowania/dp/B00IJD8V24

boszax

Początkujący
Punktów
2
Czyli jednak mechanicy tego używają - jestem zaskoczony. Teraz minimum 70 zł ale właśnie zastanawiam się czy jest to niezbędny sprzęt przy demontażu tylko jednego wahacza

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
309
Miasto
Rakszawa
Czyli jednak mechanicy tego używają - jestem zaskoczony
Dlaczego? Przecież Passat B6 to nie jest jakoś biały kruk na polskich drogach, żeby koszt takiego narzędzia nie miał się nigdy zamortyzować, bo będzie tylko leżało w kącie i się kurzyło.

boszax

Początkujący
Punktów
2
W moim mieście miejscowi mechanicy albo o tym nie słyszeli albo śmieją się że kto by się bawił w takie głupoty - dlatego od ładnych paru lat naprawiam swoje samochody sam i staram się to robić dopiero po zaczerpnięciu wiedzy stąd też moje pytanie na tym forum.

boszax

Początkujący
Punktów
2
Zdecydowałem się kupić te trzpienie centrujące i nie żałuję po wkręceniu w miejsce dużej śruby tylnej tulei łatwo było potem zamontować wahacz. Trzpień ustawia całą obudowę tulei i dwie mniejsze śruby pasują od razu bez jakiego naciągania itp. Dałem nowe śruby do montażu wahacza ale moment 70nm + 180 stopni dokrecalem trochę z niepokojem że zaraz śruba strzeli ale jednak nic się nie stało. Jakby ktoś się zastanawiam nad zakupem T10096 to ja polecam jeśli ktoś ma robotę z wahaczami czy rama pomocnicza.

Do góry Bottom