• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Warsztat 24 - propozycje nowych funkcji i zmian

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
moduł fakturowania już na ukończeniu, niedługo bierzemy się za zmiany zaproponowane przez Miśka

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Zmiany zaproponowane przez Miska zostały zaprowadzone:p , jest możliwość wprowadzania:
  1. Rodzaju silnika
  2. Mocy silnika
  3. Pojemności
Jak również z wnętrza zlecenia można wejść bezpośrednio do historii auta. Przetestujcie jeszcze raz demo!

wiesiekmistrz

Początkujący
Punktów
0
dziękuję jeszcze raz za wasze rady. Wziąłem ten program i mój kolega też go kupil, bez zadnych wyrzutow moge go polecić innym, bo się sprawdza dobrze. Fajnie że ktoś wreszcie pomyslal coś o mechanikach a nie. Pozdrawiam wszystkich i jak najwięcej klientów wam wszystkim życze.

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Nowe zmiany w programie warsztat24, kolejny pomysł użytkowników został wprowadzony w życie:)
W systemie w menu ustawienia dodano pole "Wartości w zleceniu naprawy podawane są jako netto czy brutto ?" - pole informacyjne

Służy ono do określania na wydruku zlecenia wartości w jakich zlecenie jest kalkulowane .
Nie poprawienie tego pola skutkuje wstawieniem wartości domyślnej "BRUTTO" i wówczas na wydruku zlecenia informacja u dołu będzie drukowana jako brutto

sascar

Początkujący
Punktów
0
może nie potrzebnie się odzywam na temat faktura czy rachunek, bo jak na razie jeszcze nie otworzyłem firmy, ale moim zdaniem fajnie byłoby żeby program miał również możliwość wystawianie faktur, rachunków i rachunków uproszczonych dla nie vatowców, bo przy 2 oddzielnych programach trzeba 2x podawać wszystkie dane klienta, a na ten moment odstrasza mnie to.....
(nie doczytałem i widzę że prace nad fakturkami wrzą)

Wiem że wymagam wiele ale mam jeszcze jedna propozycje....
program "mini warsztat24" na androida w pełni połączony przez wi-firifi z pc stacjonarnym lub laptopem jak biuro daleko jest od warsztatu żeby np te sms'y wysyłane były z komórki, wyszłoby szybciej, bo wiadomo świeży mechanik tych smsów bedzie miał mało ale taki co ma warsztat na 4 stanowiska i pełne ręce roboty...... Kolejna rzecz że nie trzeba byłoby latać z klientem do kompa o informacje co bylo robione w samochodzie, tylko sprawdzasz dane na telefonie. 1. mniej latania, 2. klient myśli że jesteś wróżką :D

aaa nie wiem czy jest ale archiwizacja danych na pena to podstawa.....

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
sascar faktury lada chwile będą:) archiwizacja danych też jest możliwa:) "mini warsztat"? - pomyślimy już nad tym:)

a więc tak faktury już w weekend, do końca powinny też być zrobione zmiany zaproponowane przez miska, pracę też wrą nad tym,

co do androida sascar- bardzo dobry i ciekawy pomysł i może też uda się nam z czasem go wprowadzić w życie:)

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
sascar jakie elementy miałyby wyświetlać się w komórce? tzn co w tym mini warsztacie24 byłoby w opinie Ciebie jak i innych forumowiczów niezbędne?:)

sascar

Początkujący
Punktów
0
wiesz taka historia co było robione w samochodzie, kontakt do klienta = wyszukiwarka po nr rej.
z reszta przydałoby się żeby wypowiedzieli sie na ten temat bardziej doświadczeni co im się przyda w takim programie

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Zmiany zaproponowane przez Miska zostały wprowadzone:
A więc …
Sprawa została istotnie uproszczona
W dodawaniu czynności serwisowej dodane jest pole kosztu za szt. Zużytego materiału

Tu wprowadza się koszt zużytej do wykonania części / materiału w SZT. !!! System sam przy raporcie przelicza wartości . Nie ma dla systemu znaczenia czy zmieni się pole powyżej /Czy jest to usługa/ na NIE czy TAK.
By sprawdzić jakie były generowane koszty przez zlecenia należy wejść w raporty -> rozliczanie pracowników i wybrać parametr daty , który nas interesuje.

Czekamy teraz na test ze strony Miska.

ppp123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Czersk
Witam dzisiaj przeglądam waszą wersję programu ale chciałbym zaproponować kilka zmian:
1. Współpracuję z wieloma firmami od których kupuję części do samochodów moich klientów czy możecie wprowadzić w zleceniu serwisowym okno skąd daną część kupiłem np InterCars , Fota , itd.?
2. Czy możecie wprowadzić okno na datę kiedy kupiłem daną część ?
3.Czy możecie wprowadzić okno na numer dokumentu zakupu danej części bo czasem część nie wytrzymuję i idzie na reklamacje a sklepy chcą dokładny numer dokumentu zakupu kiedy było to kupione ?
4.Czasem mam firmę która ma kilka aut czy na jednego klienta idzie dodać np 10 samochodów ?
5.Czy możecie wprowadzić okno na dokładny indeks zakupionej części np. FAG713123564 ? (Najlepiej jak było by koło opisu części np łożysko koła przód i dalej obok tego okno z indeksem części FAG713123564)
Na razie to wszystkie moje uwagi jak byście mogli takie rzeczy wprowadzić byłbym wdzięczny.

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
ppp123 już dokładnie patrzymy, żeby nie rozbijać odpowiedzi, udzielę ją Tobie za parę godzin całościowo:) Pozdrawiam

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
a więc ad 4) nie ma znaczenia ile aut ma klient, możesz na jednego klienta dodać ile chcesz aut, jeżeli klient będzie chciał wystawić zlecenie na któreś z 1o aut to wystarczy że w historii vin wpiszesz jego numer rejestracyjny lub numer vin i potem możesz już wystawiać nowe zlecenie na to auto.

Co do punktów 1,2,3,5 to proszę zobacz pole uwagi serwisu w zakładce Poprawiasz pozycję zlecenia, tam można te wszystkie informacje wpisać i to się drukuję na zleceniu, więc bez problemu można zawszę sam do tego sięgnąć, lub też klient może przez telefon podać Tobie indeks danej części którą chce zareklamować.

Możemy też dorobić pole uwag niewidoczne dla klientów/ a widoczne tylko dla serwisu,
lub zrobić nowe pola, w które będziesz wpisywał te informacje które powyżej zawarłeś.

Czekam na odpowiedź od Ciebie:) pozdrawiam

ppp123

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Czersk
Wolałbym aby były tam wpisane dodatkowe pola dla mnie to bardziej czytelne.
Najlepiej jak było to na końcu zlecenia przed uwagami ogólnymi tekst Części kupione i dalej pola do wpisywania
1nr dokumentu zakupu
2 rodzaj dokumentu : paragon ,asygnata, faktura ,
3. z jakiej firmy InterCars ,Fota,Gordon,Szypryt,Auto-Partner,Auto-Euro,Pol zbyt,
4dokładna data zakupu części
5.dokładny numer części.

Nie podoba mi się to że jak wpisuję w zleceniu serwisowym ceny robocizny np 100 i podaję że cena materiały wynosi 200 i ilość jest 2 to program kalkuluję 200 a powinien kalkulować 300zł i chciałbym widzieć ile wziąłem robocizny za wykonanie danej czynność i ile wziąłem za części.

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
już patrzę i napiszę co i jak bo może wkradł się gdzieś jakiś błąd:)

a więc tak w kwestii zaproponowanych przez Ciebie zmian to zrobimy je w ciągu kilku dni i będzie to hulało:)

już piszę Tobie dokładnie w kwestii koszty robocizny koszty usług i cena dla klienta

będzie na przykładzie: masz klienta: nazwa Trudny klient, samochód star, itd, chcę wymienić 2 klocki hamulcowe ( to wszystko wiesz jak wbić systemu) potem gdy otwierasz okienko zlecenia serwisowe pojawia się Tobie coś takiego

Klikasz dodaj nową czynność i pojawia się takie okienko :

Teraz masz dwie możliwości w zależności od tego jak chcesz kosztorysować swoją działalność i jakie informacje podać dla klienta: możesz w polu czynność wpisać np. wymiana klocków hamulcowych, potem w polu cena wpisujesz cenę dla klienta powiedzmy że za taką wymianę bierzesz 5000 zł :) wpisujesz więc 500o zł

w polu ilość dajesz 1 , bo raz to wymieniłeś; w polu koszt wpisujesz koszty jakie sam poniosłeś ( zakupiłeś np klocki za 200 zł) wbijasz wtedy 200 zł , lub też zatrudniasz pracownika i musiałeś mu zapłacić za wykonanie tej usługi dodatkowe 300 zł wtedy w polu kosztów wpisujesz 500zł, bo koszt klocków 200 zł + 300 zł musiałeś zapłacić pracownikowi. Jak nie ponosisz żadnych kosztów to dajesz oczywiście 0.

dajesz zapisz i pojawi się takie coś

Co dostanie od Ciebie klient to zobaczysz jak klikniesz przycisk drukuj zlecenie, będzie to coś takiego:

Gdzie zobaczyć więc koszty jakie poniosłeś w wyniku wykonania tej usługi? klikasz na pole raporty, potem rozliczanie pracownika, potem wybierasz odpowiednie parametr daty i tam uzyskasz info na temat tego jakie poniosłeś koszty a ile uzyskałeś od klienta:)

Jednakże możesz do tego podejść bardziej dokładnie i dla klienta i dla Ciebie i rozbić daną usługę na robocizne i koszt części.

Początek jest taki sam:)

1) klikasz dodaj nową czynność, wpisujesz np. wymiana klocków hamulcowych-robocizna, w cenie - podajesz ile klient zapłaci za tą robociznę, powiedzmy że będzie to przykładowo 400 zł, ilość- 1 , dalej pole czy jest to usługa? zaznaczasz na Tak ( bo jest to usługa) pole koszt- powiedzmy pracownikowi musiałeś zapłacić za to 100 zł wpisujesz więc 100 zł, lub sam robiłeś wpisujesz 0, ja wpiszę 100 zł

W tym momencie robociznę masz załatwioną, teraz koszt części.

2) klikasz dodaj nową czynność - wpisujesz np klocki hamulcowe, w cenie- ile zapłaci klient za 1 sztukę/komplet , ja wpisuję że 200 zł, ilość- w moim przykładzie jest to 2 ( bo 2 klocki hamulcowe) , Czy jest to usługa? - zaznaczasz NIE ( bo to jest materiał), dalej koszt - za ile ty zakupiłeś jedną sztukę klocka hamulcowego- ja wpisuję 10 z, daję zapisz

i pojawia się coś takiego

Klient dostanie natomiast coś takiego i będzie szczęśliwy że wie za co płaci ( i że tak mało:))

Ty dzięki takiemu rozbiciu otrzymujesz bardziej dokładny raport kosztów, kliknij w raporty, potem rozliczanie pracowników, wybierz datę i pracownika, kliknij pokaż raport , uzyskasz coś takiego:

Pełną analizę dochodów a więc za usługę dostałeś od klienta 400 zł , za części 400 zł, wykonanie tej usługi wraz z zakupem części kosztowało Ciebie natomiast 120 zł.

Wartość tak dokładnych raportów ujawnia się jeszcze silniej w przypadku gdy weźmiesz pod uwagę dłuższy okres czasu, dla przykładu raport miesięczny dla naszego przykładowego pracownika Bodzio Bodzio

mam nadzieję że chociaż trochę wyjaśniłem, jak coś to pisz do mnie na priv, na email warsztatu24, lub dzwoń. Tutaj postaram się nie pisać takich długich instrukcji bo Misiek mnie zabiję za spamowanie forum:)

Pozdrawiam

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Zapomniałem dodać, że od jakiegoś czasu w programie jest już opcja fakturowania:) cieszę się że bardzo mocno rośnie liczba użytkowników programu, którzy z chęcią włączają się do dalszego usprawniania programu.

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Po wielu debatach i rozmowach z użytkownikami warsztatu24 postanowiliśmy rozpocząć pracę nad modułem do zarządzania magazynem:)

Do góry Bottom