już patrzę i napiszę co i jak bo może wkradł się gdzieś jakiś błąd
a więc tak w kwestii zaproponowanych przez Ciebie zmian to zrobimy je w ciągu kilku dni i będzie to hulało
już piszę Tobie dokładnie w kwestii koszty robocizny koszty usług i cena dla klienta
będzie na przykładzie: masz klienta: nazwa Trudny klient, samochód star, itd, chcę wymienić 2 klocki hamulcowe ( to wszystko wiesz jak wbić systemu) potem gdy otwierasz okienko zlecenia serwisowe pojawia się Tobie coś takiego
Klikasz dodaj nową czynność i pojawia się takie okienko :
Teraz masz dwie możliwości w zależności od tego jak chcesz kosztorysować swoją działalność i jakie informacje podać dla klienta: możesz w polu czynność wpisać np. wymiana klocków hamulcowych, potem w polu
cena wpisujesz cenę dla klienta powiedzmy że za taką wymianę bierzesz 5000 zł

wpisujesz więc 500o zł
w polu ilość dajesz 1 , bo raz to wymieniłeś; w polu
koszt wpisujesz koszty jakie sam poniosłeś ( zakupiłeś np klocki za 200 zł) wbijasz wtedy 200 zł , lub też zatrudniasz pracownika i musiałeś mu zapłacić za wykonanie tej usługi dodatkowe 300 zł wtedy w polu kosztów wpisujesz 500zł, bo koszt klocków 200 zł + 300 zł musiałeś zapłacić pracownikowi. Jak nie ponosisz żadnych kosztów to dajesz oczywiście 0.
dajesz
zapisz i pojawi się takie coś
Co dostanie od Ciebie klient to zobaczysz jak klikniesz przycisk drukuj zlecenie, będzie to coś takiego:
Gdzie zobaczyć więc koszty jakie poniosłeś w wyniku wykonania tej usługi? klikasz na pole
raporty, potem
rozliczanie pracownika, potem wybierasz odpowiednie parametr
daty i tam uzyskasz info na temat tego jakie poniosłeś koszty a ile uzyskałeś od klienta
Jednakże możesz do tego podejść bardziej dokładnie i dla klienta i dla Ciebie i rozbić daną usługę na robocizne i koszt części.
Początek jest taki sam
1) klikasz
dodaj nową czynność, wpisujesz np. wymiana klocków hamulcowych-robocizna, w
cenie - podajesz ile klient zapłaci za tą robociznę, powiedzmy że będzie to przykładowo 400 zł,
ilość- 1 , dalej pole
czy jest to usługa? zaznaczasz na Tak ( bo jest to usługa) pole
koszt- powiedzmy pracownikowi musiałeś zapłacić za to 100 zł wpisujesz więc 100 zł, lub sam robiłeś wpisujesz 0, ja wpiszę 100 zł
W tym momencie robociznę masz załatwioną, teraz koszt części.
2) klikasz
dodaj nową czynność - wpisujesz np klocki hamulcowe, w
cenie- ile zapłaci klient za 1 sztukę/komplet , ja wpisuję że 200 zł,
ilość- w moim przykładzie jest to 2 ( bo 2 klocki hamulcowe) ,
Czy jest to usługa? - zaznaczasz NIE ( bo to jest materiał), dalej
koszt - za ile ty zakupiłeś jedną sztukę klocka hamulcowego- ja wpisuję 10 z, daję
zapisz
i pojawia się coś takiego
Klient dostanie natomiast coś takiego i będzie szczęśliwy że wie za co płaci ( i że tak mało

)
Ty dzięki takiemu rozbiciu otrzymujesz bardziej dokładny raport kosztów, kliknij w
raporty, potem
rozliczanie pracowników, wybierz datę i pracownika, kliknij
pokaż raport , uzyskasz coś takiego:
Pełną analizę dochodów a więc za usługę dostałeś od klienta 400 zł , za części 400 zł, wykonanie tej usługi wraz z zakupem części kosztowało Ciebie natomiast 120 zł.
Wartość tak dokładnych raportów ujawnia się jeszcze silniej w przypadku gdy weźmiesz pod uwagę dłuższy okres czasu, dla przykładu raport miesięczny dla naszego przykładowego pracownika Bodzio Bodzio
mam nadzieję że chociaż trochę wyjaśniłem, jak coś to pisz do mnie na priv, na email warsztatu24, lub dzwoń. Tutaj postaram się nie pisać takich długich instrukcji bo Misiek mnie zabiję za spamowanie forum
Pozdrawiam