• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Warsztat samoobsługowy

Zachar7

Nowy
Punktów
0
Witam, chciałbym się od Was dowiedzieć co sądzicie na temat warsztatów samoobsługowych ponieważ sam zamierzam otworzyć taki własnie warsztat w Poznaniu. Warsztat miałby 4-5 stanowisk, na każdym podnośnik 2-kolumnowy oraz wózki z narzędziami + oczywiście specjalistyczne narzędzia. Cena za godzinę wynajęcia takiego stanowiska wynosiłaby około 25zł natomiast wynajem narzędzi byłby już osobno bez limitu czasu.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
W Poznaniu może wypali ale w Koziegłowach pod poznaniem nie wypaliło w firmie w której pracowałem, rzadko kiedy ktos wynajmował

P

PogotowieSamochodoweUK

W warszawie maja chlopaki cos takiego, maja chyba 22 stanowiska, narzedzia sa wydawane z zaplecza na wynajem a nie jak ty mowisz stoja kolo stanowisk bo bys ich nie upilnowal, oni kasuja 90zl za godzine i do tego narzedzia, skanery do diagnostyki osobno. Idzie im to jak burza panie. Ale ponad 2 miliony zainwestowali + ziemia +pozwolenia +budowa hali. Sa gdzies na facebook, tam z nimi gadalem tak z ciekawosci jak to wyglada.

Master Mot

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
www.mastermot.com
Ciekawy pomysł tym bardziej, że w czasach "kryzysu" coraz więcej kierowców drobne naprawy wykonuje samemu nie a nie dysponując garażem robi to pod domem. Ciekawi mnie czy w Krakowie by wypaliło :) ale nie mam 2 mln pln, żeby to sprawdzić natomiast spotkałem się z możliwością wynajęcia najazdu za 2 pln na godzinę ale pod chmurką ;) tak czy siak olej można wymienić, zakonserwować podwozie, wykonać małe naprawy pod autem i zaoszczędzić. Jakby ktoś chciał namiary to piszcie na PW.

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
ci co robią koło domu dalej będą robić koło domu:)

P

PogotowieSamochodoweUK

Powiem ci ze jedyne do czego ja bym wynajol stanowisko nawet teraz bo robie na mobilu, to do zabezpieczenia podwozia, ale tylko w swoich prywatnych autach gdzie chce to zrobic na tip top szlifujac kazdy kont zawrdzewialy. Po za tym nie widze innych rzaczy ktorych nie da sie zrobic na ulicy/podjezdzie przy udziale poczciwego gazeboo ze sciankami i zarowka z kawalkiem przedluzacza;)

shrek

Moderator Car Audio
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1317
Miasto
Pyrlandia
koddoradia.blogspot.com
Moim zdaniem ma prawo bytu.
Wielu ludzi przemieszcza się po kraju za pracą ,pracują tam gdzie ją znajdą ,więc na drugim końcu kraju . Zakładając że dojechali tam autkiem to muszą je gdzieś naprawić dodając do tego ,że z zawodu są mechanikami lub ich pasją jest motoryzacja, mechanika mamy potencjalnego klienta.

Wiem jak to zrobić ,ale przed blokiem ze śrubokrętem w dłoni ciężko .

Musimy tylko do niego (potencjalnego naprawiacza)dotrzeć ;)
I jak już Arni wspomniał tylko (moim zdaniem) duże aglomeracje.
A jak spier……li to chwała mu za to będzie szukał Nas czyli mechanika …;) - warto ulotkę powiesić.

Sam będąc na wakacjach w Chorwacji korzystałem z takiego stanowiska obok myjki i stacji były dwa stanowiska do drobnych napraw .A pan „Kazio” pilnował ,dawał(wypożyczał) narządka .
No cóż jak wyjęliśmy sprzęgło z „Paska” trochę się zdziwił ale dzielnie asystował ;)

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Tak jak Shrek napisal jest bardzo przydatne. Raz mialem okazje korzystac z takiego warszatu w niemczech i rowniez wymienialem sprzeglo w seicento. We dwoch owinelismy sie w nie cala godzine i kasa w kieszeni zostala. Lecz czy oplaca sie inwestowac takie pieniadze ?

koziolek

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
Lubelskie,
na pewno jest to w miare latwy kawalek chleba jesli sie ma pieniadze na inwestycje
i zalezy jakie oczekiwania

gregor174

Nowy
Punktów
1
Witam, chciałbym się od Was dowiedzieć co sądzicie na temat warsztatów samoobsługowych ponieważ sam zamierzam otworzyć taki własnie warsztat w Poznaniu. Warsztat miałby 4-5 stanowisk, na każdym podnośnik 2-kolumnowy oraz wózki z narzędziami + oczywiście specjalistyczne narzędzia. Cena za godzinę wynajęcia takiego stanowiska wynosiłaby około 25zł natomiast wynajem narzędzi byłby już osobno bez limitu czasu.
Pomysl super -tylko klienci nie super .Po tygodniu bedziesz gnal do sklepu po nowe klucze, lampki,etc.
Zrobi se krzywde jakis matol ,i bedziesz sie po sadach wloczyl -KTO KOMUS ROBI DOBRZE TO SOBIE ZLE!

Nipto

Początkujący
Punktów
0
Szukałem zagadnień związanych z warsztatem samoobsługowym i natrafiłem na ten wątek. Mam nadzieję, że autor tematu się nie pogniewa ale nie chciałem zakładać nowego wątku.
Na początku roku również myślałem o otwarciu takiego warsztatu a dziś jestem już na ostatniej prostej. We wrześniu otwarcie a tym czasem trwa remont.

Nipto

Początkujący
Punktów
0
Hmm, jestem całkiem pewien, że wpisałem też adres. Widocznie gdzieś wcięło :)
Warsztat mieścić się będzie w Poznaniu na ulicy Świerzawskiej, okolice stadionu. Zainteresowanych ofertą oraz współpracą, zapraszam na stronę www.fixgo.pl oraz na facebooka.

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
A ile stanowisk? Jak o w ogóle będzie u Ciebie wyglądało jeśli możesz zdradzić?

Nipto

Początkujący
Punktów
0
Oczywiście, że mogę zdradzić :) W sumie 6 stanowisk, na początku 3 podnośniki potem może dokupię więcej. Przy wszystkich stanowiskach stół warsztatowy, imadło, światło, prąd i powietrze. Na hali ogólnodostępna prasa, zlewarka do oleju, kabina do piaskowania, myjka do części a za dodatkową opłatą wózek narzędziowy i inne specjalistyczne klamoty. Cennik jest już na stronie. Dodatkowo możliwość zamówienia części zamiennych i kupna artykułów samochodowych czy bhp. Będą też narzędzia do obsługi motocykli :) Co ważne to to, że hala jest ogrzewana:) Sorry jeśli jakieś orty się znajdą ale z telefonu piszę i nie mam słownika ;)

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Ortami się nie martw, widzę że dość duże przedsięwzięcie. A badałeś wcześniej jakie jest zapotrzebowanie ze strony rynku na tego typu usługę w waszym mieście.

Nipto

Początkujący
Punktów
0
Tak, oczywiście badałem rynek :) Jest Tor Poznań więc będą też amatorzy rajdów i wyścigów, mamy naprawdę sporo klubów różnych marek w których jest wielu pasjonatów motoryzacji, no i są też zwykli użytkownicy pojazdów, którzy będą chcieli skorzystać np dla oszczędności czy spędzenia wolnego czasu na majsterkowaniu. Bliskość giełdy w Przeźmierowie gwarantuje kolejnych klientów, którzy np będą chcieli sprawdzić auto przed zakupem. Ofertę będę też kierował do mechaników i uczniów szkół samochodowych. Wielu z nich potrafi naprawiać pojazdy ale nie dorobili się jeszcze własnego warsztatu. Tak jak wspominałeś, przedsięwzięcie duże a zarazem kosztowne dlatego nie kupuję wszystkiego odrazu, nie celuję w narzędzia z górnej półki no i na początku nie będę mógł sobie pozwolić na zatrudnienie kogoś na stałe. Z czasem jak wszystko pójdzie po mojej myśli, przyjmę mechanika na etat i poszerzę ofertę o standardowe usługi warsztatowe.

Do góry Bottom