• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wasze początki w branży i późniejsze rozpoczynanie działalności.

dziuba01

Nowy
Punktów
0
Miasto
Wieluń
Witam! Interesuje mnie jak u was wyglądały wasze początki w branży samochodowej i jak później wyglądało u Was rozpoczynanie swoich działalności. Temat ciekawi mnie z tego powodu że marzę o własnej działalności w branży, czy to typowy warsztat czy coś specjalistycznego, jednak został mi się rok szkoły a doświadczenie samo się nie zdobędzie stąd też pytam jakie były wasze początki i jak długo pracowaliście przed założeniem własnego warsztatu etc.
Proszę o wyrozumiałość, jestem nowy na forum :)
Pozdrawiam!

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Nauka, praca, praktyka, inwestycja, i tak w kółko w różnych konfiguracjach...

kwiatekmaciek20

SuperMechanior
Punktów
18
Miasto
Biała Piska
Proponuję u kogoś się zatrudnić w dużym warsztacie gdzie jest mega przemiał samochodów z różnymi przypadkami pracować uczyć się książka w rękę.

lesislaw

Nowy
Punktów
0
Miasto
Puławy
Głownie nauka, nauka i nauka. I oczywiście pod tym slowem rozumiem duzo praktyki. Ciezko dobrze sie odnalezc w zawodzie mechanika bez praktyki. Ja od szczeniaka z tata cos tam robilem w garazu. A potem no to juz inwestycje lokalowe i sprzetowe (duzo mam sprzetu z drugiej reki i tanich acz dobrych produktow) i znalezienie odpowiednich fajnych ludzi (mam obecnie 2 kumpli u siebie ktorych zatrudniam). Ale wciaz wiem ze sporo jest jeszcze do nauki, wiec nie osiadam na laurach.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Najpierw garaż, każde popołudnie z autem klienta, każde zarobione drobniaki w narzędzia i powoli, powoli coraz ciekawiej i grubiej w kwestii usterek. Początki ogólnie jako chłopiec do bicia i do najgłupszych robót. Budowanie dobrej marki. Jak już narzędzia, wiedza i chęci to wynajęty warsztat i ogień!!

Powodzenia.;]

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ja samochodami interesowałem się od dziecka. Ojciec miał garaż z narzędziami i jak na praktyce w szkole zacząłem coś kumać to przyszedł czas na ogarnianie aut sąsiadom i rodzinie. Pierwsze fuchy trzaskałem w drugiej klasie zawodówki. Potem technikum, co raz więcej klientów. Zacząłem się interesować blacharką i lakiernictwem. Łatałem Maluchy i Fiaciory i po jakimś czasie zalegalizowałem działalność i tak ciągnę do dziś, niedługo pyknie 25 lat... Jakieś 10 lat temu przeszedłem na mechanikę, diagnostykę, trochę dłubię w elektronice. Roboty masa, aby zdrówko było ;)

lesislaw

Nowy
Punktów
0
Miasto
Puławy
Ja również jak wyżej rozwijałem zainteresowanie bardzo długo (już jako 12 latek coś tam grzebałem z ojcem przy starym polonezee), a potem szkoła mechaniczna. Pracowałem chwile w Polsce, potem jechalem do Niemiec, a ostatecznie do Polski wrocilem. Teraz pracuje jeszcze caly czas w duzym warsztacie kolegi ale sukcesywnie kupuje sprzet do swojego wlasnego warsztatu i probuje stanac na wlasnych nogach ;D

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Co to już nie robią, żeby sprzedać coś :D Zawsze mnie to obraża, że traktują mnie jak głupka, co nie wie o co chodzi.

Do góry Bottom