• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wentylator chłodnicy vw touran 2004

Oscar_Volf

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nuneaton
Jakiś czas temu wymieniłem wentylatory w touranie, natomiast stare jeszzcze leżą i moje bytanie czy da się jescze je naprawić?
Nie działały podłączane na krótko, wiem, że całe sterownaie jest ukryte w dumzym wentylatorze i czy jest sens się tam dobijać (dosłownie) bo wygląda to lekko pancernie zamknięte

Oscar_Volf

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nuneaton
No dobra, to jak wymieniłem i podłączałem na krótko nowe to działały i do tej pory działają to jak to jest? Bo poprzednie wymieniłem dlatego ze nie działał wentylator klimy, (nie wiem jak duży po nie miałem temp. zeby przetestoeać)

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
491
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Jestem ciekaw jakim cudem ? Do wentylatorów przychodzą 4 przewody : masa, stały plus, plus po zapłonie i sterowanie ze sterownika silnika. Podając masę i jeden lub dwa plusy, wentylator nie ma prawa działać. Gdyby mógł tak działać, to nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki by się kręcił.

Oscar_Volf

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Nuneaton
Nie dalej jak dwa tygodnie temu robiłem test bo padła klima i sprawdzałem czy te wentylatory napewno nadal działają co je włożyłem pół roku temu i tak działają, podłączałem własnie w ten sposób normalnie z aku na dwóch kabelkach do tych dużych pinów we wtyczce

Do góry Bottom