• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wibracja przy przyśpieszaniu

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Wlasnie mialem pisac,ze w moim przypadku wibracje byly skutkiem zapchania filtra paliwa,czyli tez uklad wtryskowy:)

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
W tym przypadku naprawdę nic nie wskazywało na uszkodzenie wtrysków. Tak jak pisałem korekty w granicach normy, nie kopcił, komputer pokładowy nie wyświetlał żadnych błędów, palił od strzału nie było znaczenia zimny czy ciepły, spalanie w normie. Były robione testy z podłączonym clipem podczas jazdy i na postoju. Żaden z mechaników nawet nie spojrzał w stronę wtrysków, objawy tak nietypowe, gdyby wibracja była połączona z kopceniem bądź jakąś utratą mocy to można by myśleć o wtryskach ale nic na nie nie wskazywało. To była ostatnia rzecz przed wymianą sterownika.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
W moim przypadku najpierw pojawily sie wibracje po zmianie z jedynki na dwojke ,czyli tez tylko pewien zakres obrotow.Naturalnie nie mialem pojecia dlaczego,palil od strzala nawet przy srogich mrozach,przyezedl czas na wymiane filtra i jak reka odjal.

haszczur

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Warszawa
Mnie już nic nie zdziwi, według clip-a wtryski które włożyłem na wymianę mają gorsze korekty od moich a na nich samochód nie ma żadnych wibracji. Z tego co mówił mi kolega który sprawdzał mi to wszystko clipem jeden z moich wtryskiwaczy musiał być wymieniany przez poprzedniego właściciela gdyż kod w clipie był inny niż ten na wtrysku, po włożeniu innych wtrysków samochód normalnie palił i jeździł bez ich przypisania. Pomimo tego przypisaliśmy kody nowych wtryskiwaczy tak aby już było tak jak trzeba. Objawy były tak dziwne, tak nietypowe, połączenie wszelkich usterek w jedną. Wskazywało to na dwumasę, krzywe półosie, jakieś bicie na kołach, pojawiał się też taki dźwięk podobny do wytwarzanego ciśnienia do tego te poprawne korekty wtryskiwaczy. Tak więc nie dziwię się, że żaden z mechaników jak też ludzi z forów internetowych nie wpadł na to, że winne są wtryski.
Ja je wymieniłem tylko dlatego, że to była ostatnia rzecz nie wymieniona po tym to został już tylko sterownik silnika z tym, że ze sterownikiem więcej grzebania tak więc decyzja zapadła, że lepiej zabrać się za coś mniej pracochłonnego.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ja tez obstawialem wszystko,tylko nie uklad wtryskowy,co prawda u mnie wtryskiwacze sprawne no ale coz nie mialy odpowiedniego cisnienia paliwa,az szyby drzaly,wibracje czulem na calym ciele,cala karoseria wpadala w nieprzyjemny rezonans.

Do góry Bottom