• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wiertarko-wkrętarka czy zakrętarka ?

Mazzik

Nowy
Punktów
0
Cześć, pytanie mam odnośnie zakupu narzędzia do wykręcania i wkręcania śrub przy motocyklu (silnik, części itd.), lub gdziekolwiek indziej, gdzie ciężko odkręcić coś zwykłym kluczem, lub po prostu przydało by się robić to szybciej. Lepsza do takich zadań była by wkrętarko-wiertarka czy zakrętarka ? Jak już jakaś, to na co patrzeć? Wiadomo że z udarem by się przydała ;) ale też jaka marka i inne cechy. Najlepiej coś w budżecie do 900 zł max. Dzięki z góry za odp. :)

RS6Greg

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gliwice
Cześć,
mam jedno i drugie narzędzie.

Moja opinia jest taka wiertarko-wkrętarka jest (jak dla mnie) świetnym narzędziem, ale do zastosowania „przy domu”. Wkrętarka udarowa według mnie też kilka razy takiej użyłem przy silniku, ale nie sprawdza się przynajmniej w moim przypadku.

Nie mam pojęcia, jakie są teraz ceny w Polsce jak kupiłem dla siebie klucz udarowy Milwaukee M12 FIW38-0 jest to klucz 3/8 cala do tego kupiłem baterię 6Ah za € 50 klucz kosztował mnie € 100 kupiony na Amazon UK. Nie mam pojęcia jak to wygląda z wysyłką do Polski z tego Amazona.
Ładowarkę do tego można kupić tutaj za około € 25. Ja ładowarki nie kupowałem osobno miałem wcześniej kupioną grzechotkę Milawaukee M12 FHIR38-201B za to zapłaciłem jak pamiętam niecałe € 230. Według mnie zestaw grzechotka i klucz udarowy to podstawa do sprawnej i przyjemniej pracy.

Nie wiem, czy się zamkniesz w 900 zł, ale warto kupić jedno i drugie. Klucz udarowy jest mały i poręczny odkręcam nim między innymi śruby kół w aucie dociągnięte momentem 120Nm. Ostatnio wymieniałem silnik i skrzynię w Audi A6 i klucz bez wysiłku dał radę.. Chciałem jeszcze kupić DeWalt DCW921N ten jest na kwadrat 1/2 cala nie pamiętam czy jest też na 3/8 cala. Dla porównania mam też DeWALT DCW899N, ale to jest „krowa” dobra do roboty przy zawieszeniu w aucie nie przy motocyklach.

Poszukaj czegoś w internecie na pewno znajdziesz coś w dobrej cenie. Poszukaj na YT opinii o tych narzędziach. Wybór oczywiście należy do Ciebie, ale ja bym nie kupował niczego typu "parkinson" z Lidla, czy innej sieci tego typu. Dla mnie to "szmelc " bez względu, czego inni nie powiedzą. Miałem dwa narzędzia z Lidla jedno oddałem drugie leży w szopie i zdycha.

Do góry Bottom