• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Witam , BMW X3 E83 2.0D N47 Automat ,2009r Hałas

Mar-Kos

Bywalec
Punktów
6
Miasto
Wschowa woj. Lubuskie
Dzwięk ewidentnie jak by wydostawał się z konwentera . Był regenerowany teraz , ale jest praktycznie tak samo jak przed . Biegi przełancza automat dobrze ,same sprzęgło nie przeciąga i cała zmiana odbywa się prawidłowo . Olej zalany prawidłowo i po rozgrzaniu nieco upuszczony . Same sprzęgło przed montażem zalane olejem . Delikatnie przenosi drgania na karoserie . Poduszki pod silnikiem i skrzynią nowe . Błędów w sterowniku skrzyni nie ma . Ale skąd ten Hałas ?

Załączniki

• DZWIEK.zip
    3,3 MB · Wyświetleń: 6
Ostatnio edytowane przez moderatora:

Mar-Kos

Bywalec
Punktów
6
Miasto
Wschowa woj. Lubuskie
Auto ma nalotu prawie 290 tyś km , widać że rozrząd ktoś wcześniej wymieniał pewnie, bo trochę sylikonu za dużo pod pokrywami rozrządu i miski . Co najlepiej z tymi wałkami zrobić , wywalić je ? Boję się że nie będzie do końca dobrze , bo kultura pracy silnika się może zmienić i nie będzie do końca prawidłowo ? Co Panowie radzicie ,bo opinię są podzielone ? A sprawdzał ktoś ile takie nowe wałki z łożyskami wychodzą , ale pewnie koszt kosmos ?

Radekm323

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Giżycko
N47 ogólnie głośniej pracują. To hałasuje jak rozciągnięty łańcuszek rozrządu. Rozrządy firmy fai szybko się rozciągają, więc jak nawet ktoś zmieniał i taki wstawił, to może być już luźny. A silnik równo pracuje? Ciśnienie paliwa nie skacze? Wałków nie możesz wywalić, a na nowe się nie opłaca.

Mar-Kos

Bywalec
Punktów
6
Miasto
Wschowa woj. Lubuskie
Na obecną chwilę zdemontowałem skrzynię , bo koło zamachowe ma duże bicie , wychodzi że ponad 2mm . A zarazem Konwenter będzie miał jeszczę większe bicie i w okolicach pompy oleju . Na wałku gdzieś na wielowpustach ,trochę pewnie może i na łożysku kontuję się , ociera i skrzeczy / szurgocze . A zarazem przenosi drgania na karoserię , bo robi się duża siła odśrodkowa . Jak na krzywej feldze i nie wyważonej . Muszę gdzieś kupić idealnie proste koło zamachowe ,żeby nie miało bicia i wtedy się okaże ,czy trafiłem z problemem ? Zobaczymy , dam znać ! Jak to nie pomorzę ,to zostaję chyba tylko rozrząd i wałki balansu .
N47 ogólnie głośniej pracują. To hałasuje jak rozciągnięty łańcuszek rozrządu. Rozrządy firmy fai szybko się rozciągają, więc jak nawet ktoś zmieniał i taki wstawił, to może być już luźny. A silnik równo pracuje? Ciśnienie paliwa nie skacze? Wałków nie możesz wywalić, a na nowe się nie opłaca.
Silnik równo pracuję ! Ale inaczej hałasuję jak rozciągnięty łańcuch , wiem bo już ich trochę wymieniłem , ale w żadnym nie było problemu z wałkami jak do tej pory . Na ciśnienie paliwa akurat nie zwracałem uwagi , bo moc ma , równo pracuję , rura z tyłu czysta , tylko drgania na budę i ten skrzekot /szurgot . Sam nie wiem jak to już nazwać ?

Radekm323

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Giżycko
Zdarzało się, że ludzie wyjmowali skrzynię nie odkręcając konwertera od koła zamachowego i wtedy może dojść do skrzywienia koła.

Do góry Bottom