• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Witam . Drgania kół podczas skrecania

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
Witam . Tak jak w tytule przy wolnej prędkości lub w miejscu podczas kręcenia kierownica drżą koła . Auto to volvo 965 . 95 rok produkcji . Nawet gdy podniesiony jest cały przód i obydwa koła są w górze to podczas kręcenia kołami widać jak drżą . Maglownica Trw . Jak myślicie maglownica czy pompa np za małe ciśnienie daje ? Są to takie niewielkie w miarę szybkie drgania Ponieważ podobno pompa wspomagania nie jest dokładnie od tego modelu Volvo . Dziękuję za zainteresowanie

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
A w ostatnim czasie zaczęło nawet trześć samochodem i kierownica .

Łożyska były wymieniane na starych i na nowych jest to samo

Kiedyś miał ten samochód ta przypadłość ale po pewnym czasie tak jak by sie uspokoiło . Odnowiło się gdy brat sie zakopał i podczas wyciągania koła mocno i gwałtownie się skręciły na max .

Ostatnia edycja:

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
odepnij końcówki drążków od zwrotnic pokręć kierą będziesz miał jaśniejszy obraz sprawy

Tadkoniusz

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Poszukuję pomocy przy naprawie maglownicy w A urisie 2011 roku przejechane tylko 60 tyś. Gdzie można zregenerować dobrze , bardzo dobrze maglownice wE Warszawie.Mieszkam na Bielanach.

iparts

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
www.iparts.pl
Witam . Tak jak w tytule przy wolnej prędkości lub w miejscu podczas kręcenia kierownica drżą koła . Auto to volvo 965 . 95 rok produkcji . Nawet gdy podniesiony jest cały przód i obydwa koła są w górze to podczas kręcenia kołami widać jak drżą . Maglownica Trw . Jak myślicie maglownica czy pompa np za małe ciśnienie daje ? Są to takie niewielkie w miarę szybkie drgania Ponieważ podobno pompa wspomagania nie jest dokładnie od tego modelu Volvo . Dziękuję za zainteresowanie

Zrób tak jak Ci kolega old1977 napisał. Zdejmij końcówki drążków i wtedy dowiesz się czy to jest maglownica. A czy podczas kręcenia nie ma żadnego dziwnego odgłosu, takiego jakby coś rzęziło lub brzęczało? Piszesz że odnowiło się od mocnego i szybkiego skręcenia kołami, więc może to był maglownica lub faktycznie pompa wspomagania, która już przestaje wyrabiać lub się zacierać powoli. Wszystko dostępne jest niestety tylko na zamówienie http://www.iparts.pl/auto-czesci/pr...07-1996-12,2-5-170km,120-225-3986-100199.html A jeszcze pytanie, czy stan płynu hydraulicznego jest na odpowiednim poziomie?http://forum-mechanika.pl/members/old1977.18619/

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
Płyn dawno nie wymieniany . Ciekawe czy to nie może być wina zapowietrzenia .

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Tak sie objawia uwalony orbitrol czy tez przekladnik hydrauliczny na maglownicy. Ja nazywam to orbitrolem ale fachowo to jest jakas inna na to nazwa. Zrob plukanie ukladu jak koledzy wyzej radza, takie plukanie czesto pomaga w mondeo mk3 i nowszych kiedy objawy wskazuja na uszkodzona pompe/maglownice lub glosna prace pompy.

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
maxsslko jest tez jeszcze jedna opcja.
Gdybys nie wspomnial o mondeo bym nie pomyslal, mi zaciagalo nie duzo bo nie bylo wycieku na wezu przy samej pompie, na wezu z pojemnika wiec bez cisnienia a halasowala i tez podejrzenie [nie moje innego warsztatu - wymiana maglownicy tylko pomoze] .
W tym co robilem, wystarczylo zmienic opaske, dalem skrecana a wczesniej nawet pompe wymienilem :(

Mialem i wymienilem waz z pojemnika z plynem do pompy i juz bylo lepiej, nie spodobala mi sie samozaciskowa opaska i ja tylko zmienilem, ta przy pompie

Zeby nie bylo, chcialo mi sie pobawic i wrocilem do starego weza ale z nowymi opaskami skrecanymi, wiec odpada ze zmurszaly waz gumowy i sobie jakas tam pora zaciagal.

Do góry Bottom