• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Witam. Jestem posiadaczem Forda Focusa 1,6 Zetec kombi.Już nie długo wymieniam olej i jaki ma on być

M.K.

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
www.autoserwisklimowicz.pl
Wnioskuję po tym co zostaje w silniku po olejach Castrol i Mobil, a po tym co po olejach Neste. Poza tym jak poczytasz o składach tych olejów i o dodatkach jakie mają to w te zazwyczaj Neste mają więcej dodatków uszlachetniających olej.

A

autozibi

Jesli auto ci nie kopci ja bym zalal 5w30 castrol edge bardzo dobry olej. I nie sluchaj mitu ze jak przebieg wiekszy to nalezy zmienic olej na gesciejszy lub ze zacznie ci cieknac. To wszystko mity! Teraz pewnie beda psioczyc na mnie mniej doswiadczeni mechsnicy ale z gory pisze na moja obrone ze moge to udowodnic artykulem w autoswiece i wlasna praktyka ktora jesy dluzsza niz wiekszosci uzytkownikow na forum.
Druga sprawa jak auto cieknie i pobiera olej to zadna zmiana na gesciejszy go nie uleczy

Również popieram tezę kolego Auto-Port . Też zalecam klientom aby do starszych aut (silników) ,
zalewali olej o jak najwyższej specyfikacji .
Aktualnie jeżdżę starą Astrą F , przebieg ponad 200 tys. , benzyna + LPG i mam olej 5W50 .
Wycieków brak bo wszystkie uszczelniacze wymienione :) , jedyny problem bo już troszkę
pobiera oleju i dlatego właśnie takich olei nie chcą klienci bo jest drogi w kosztach .
Jednak silnik o wiele lepiej pracuje jak na zwykłych mineralnych olejach .

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Również popieram tezę kolego Auto-Port . Też zalecam klientom aby do starszych aut (silników) ,
Aktualnie jeżdżę starą Astrą F , przebieg ponad 200 tys. , benzyna + LPG i mam olej 5W50 .
Wycieków brak bo wszystkie uszczelniacze wymienione :) , jedyny problem bo już troszkę
pobiera oleju i dlatego właśnie takich olei nie chcą klienci bo jest drogi w kosztach .
a ja bym zalal fordowskiego 5w30 tanszy duzo od castrola pozatym mniej beda klepac popychacze :)

www.MOTOBAJ.pl

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Mrągowo
www.MOTOBAJ.pl
Witam

o olejach piszą już w innych postach, ale jeszcze raz
Nie mam pojecia dlaczego panuje zasada, że jak samochód ma powyżej 150000km to
lej 10w-40....
Olej 5w-40 składa się z bazy olejowe i około 300 dodatów. 10w40 składa się z bazy i
około 120dodatków. WNIOSEK JEST OCZYWISTY.
Co do producenta, znowu mozna pisać ksiażkę. Kup taki jak uważasz, ale weź pod uwagę
możliwość dolewki, tnz. nie każdy olei kupisz po drodze w cpn gdyby co..

Pzdr

Blanka

Nowy
Punktów
0
a ja bym zalała 5W30 Elfa, ewentualnie Mobil 1 bardzo dobre jakościowo oleje :D

rafal.

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Irlandia Polnocna
od kilku lat uzywam castrola i w sumie nie moge nic zlego powiedziec.Raz zalalem millersa i carluba ale tych olejow duzo ubywalo, z powrotem wlalem castrola tez ubywalo ale o wiele mniej.

Rash'u

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
65
Miasto
Gryfice
mechanik-gryfice.pl
ile firm oleju tyle opinii :p Ja stawiam tylko na Valvoline. Castrola spuszczalem kilkadziesiąt razy i wiem co mi zostaje na dnie miski po nim także ja dziekuję za castrola:p

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
W dzisiejszych czasach trzeba lać to co producent karze, nie ważne ile ma przebiegu .Bo znajdzie się idiota który nas do sądu poda że popsuliśmy mu silnik bo innego oleju nalaliśmy,lub serwis nie udzieli gwarancji.

Do góry Bottom