• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Witam .Potrzebuje pomocy w diagnozie

Cezary2222

Nowy
Punktów
0
Miasto
Choszczno
Witam potrzebuje pomocy jestem moim pajero zdala od mechanika . NIe mam tez z kim udac sie do . Mam pajero 2.5td 99km.
Problem polega na tym ze jak odpale maszyne z rana nigdy nie było problemu czy zimny czy ciepły zawsze strzal i chodzi . Problem polega na tym ze strasznie głosno stuka na zimnym silniku . . NIe wiem czy to popychacze a moze zapłon przyspieszony . Jak jest zimny strasznie stuka jakby ktos uderzal młotkiem glosne i wyrazne , p[o nagrzaniu cisza. Dołaczam filmik ktory pozwoli mniej wiecej zdiagnozowac przyczyne dodam ze słychac to od góry z przodu silnika . zaraz za chłodnica. Z gory dizekuje i pozdrawiam

Panowie doradzcie cos . Chociaz jakie macie przypuszczenia

Cezary2222

Nowy
Punktów
0
Miasto
Choszczno
Jak jest coeply wgl tego niee slychac. daje mu w terenie silnik kręconych na wysokich obrotach tez jest spokój . Panewki wykluczam bo z tego co mi wiadomo pod obciążeniem stukają , u mnie wystepuje to tylko na zimnym silniku. do 3minut vmax .Pajero 2 95r.,2.5td 99km oznaczenie 4D56 .myslalem że to popychacze vleczv ja mam zawory które muszę sam regulować.. zbytnio się nie znam na tym m. Dodam że silnik na mocy nie traci . Kontrolka oleju tez się nie pali.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
jesli masz taka opcje to zmierz cisnienie oleju,
Luzik... teraz każdy wozi ze sobą manometr- tak jak koło zapasowe:D

to zacznij od regulacji luzu zaworowego
Szczelinomierz też na pewno posiada, a jak nie to niech ustawia na oko...:eek:
A pozatym to pisze:
zbytnio się nie znam na tym
Ludzie czy wy się czasem zastanawiacie co piszecie ???:banghead:

Do autora tematu:
po twoim opisie widać, że nie znasz się w ogóle na autach (
a moze zapłon przyspieszony
- dieslu nie da się przyśpieszyć zapłonu to można zrobić w benzynie:D) więc jedyna rada to skoro silnik pracuje to jechać do najbliższego mechanika i tyle :bored:

Cezary2222

Nowy
Punktów
0
Miasto
Choszczno
Tak zrobie m. Tak dla pewności vzaworyv nie stukają cały czas? . Może to być wina wtrysków ?bopowiem wam że zostawia czarna chmurę za sobą . Zmniejszyłem mu chwolowo dawkę na pompie i przestał kopcić ale jak wiadomo moc mniejsza ale stuk byl nadal .

No to jak się nie znam to po co się smiacm. Gdybym miał pojecoe.m nie prosiłbym o radę

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
No to jak się nie znam to po co się smiacm. Gdybym miał pojecoe.m nie prosiłbym o radę
No to jak tak bardzo potrzebujesz diagnozy i naprawy przez internet to zastosujmy starą metodę - ja przed komputerem, a ty przy samochodzie- może pomoże:rolleyes:
1252516102_by_leklerk_600.jpg
BĄDŹ POWAŻNY....:bored:

sorry wyszedlem z zalozenia ze to forum dla mechanikow.
:D:D:D to mnie rozbawiłeś... dałem ci za to lubię:D

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Kiedy był olej wymieniany? Zdarzyło mi się kilka razy że silniki od przodu głośno chodziły. Dźwięk uderzających zaworów. Po wymianie oleju nastała cisza.

Mck pomocnik

SuperMechanior
Punktów
68
Nowy olej ma lepsza właściwości smarujące tak samo jak i jego lekkość jest na zdecydowanie wyższym poziomie. Co przyczynia się do wyciszenia pracy elementów silnika

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Zasadniczo to trochę masz rację, ale...z tym wyciszeniem to chyba musiał byś towotu nawalić żeby skutecznie wyciszyć:D
Bardziej chodzi tu o pracę mechanizmów bezpośrednio uzależnionych od oleju...:D

Do góry Bottom