• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Witam, Prosze o porade kupna komputera diagnostycznego

Spatrax1

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gliwice
Witam
Przykładam sie do kupna komputera diagnostycznego prosiłbym o podzielenie waszymi doświadczeniami marki jakie zazwyczaj robie to Grupa VAG, Ford, Kia, Opel
Komputery jakie mnie interesuja to LAUNCH, AUTEL doradzali mi rownież otofix d1 pro na bazie autela może ktos podpowie jakiego modelu używa, jak sie łączy z tymi markami co wymienilem i czy idzie wgl cos pokodowac na nich typu dpf, wtyskiwacze itp
Cena jaka dysponuje na ta chwile to 6000zł
Bardzo dziękuje za pomoc
Pozdrawiam

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ja miałem możliwość testowania 3. Oprócz launch. Wybrałem autela bo tylko on się uporał z komputerem drzwi przesuwnych w Chryslerze

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Ja mam launch i też obrabia nieźle . Od przyszłego roku wchodzi przymus sgw wiec celował bym w interfejs który to obsługuje .

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Hehe apetyt rośnie w miarę jedzenia. Ja się opanowałem bo już miałem naszykowane 12 tys. A tak mam autela auto i klimę. Ja u siebie zamknąłem i z tym autelem robie na innym warsztacie. Jedyne na czym.polegl.to wymiana radia w nowej Fabii. Jest jeszcze polski program maxiecu. Takie podstawowe kodowania ogarnia

Alpari

SuperMechanior
Punktów
160
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Ja akurat mam TOPDONa. Bardzo podobny do Launcha. Kupowałem to w Gliwicach. Mają w ofercie Autela, Autoxscana, Launcha, Topdona. Można porównać je, odpalić jaki mają interfejs, porównać możliwości itd.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ja też w Gliwicach. Wyszło drożej ale wolę dołożyć i kupić u przedstawiciela niż się potem bujać z firma krzak z neta. A propos autela ostatnio wymieniłem sterownik automatu w w passat B5. Stary chrupek ale oprogramowanie do drugiego stera offen pociągnęło sobie z serwera.

Ostatnia edycja:

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Za 6 tys nie kupisz nic rokującego na kilka lat. Za mdły budżet na dobry sprzęt.

Piotr0583

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
TK
Myślę że ten budżet co najmniej razy 2 to już by coś sensownego wymyślił. Chyba że kolega robi raczej starsze auta to można kupić jakieś zabawki za parę groszy i jakoś się ogoni

Bolek12

Nowy
Punktów
0
Witam
Przykładam sie do kupna komputera diagnostycznego prosiłbym o podzielenie waszymi doświadczeniami marki jakie zazwyczaj robie to Grupa VAG, Ford, Kia, Opel
Komputery jakie mnie interesuja to LAUNCH, AUTEL doradzali mi rownież otofix d1 pro na bazie autela może ktos podpowie jakiego modelu używa, jak sie łączy z tymi markami co wymienilem i czy idzie wgl cos pokodowac na nich typu dpf, wtyskiwacze itp
Cena jaka dysponuje na ta chwile to 6000zł
Bardzo dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Hej.I jaki sprzecik sobie kupiłes bo tez szukamczegos podobnego.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Zadbali .....żeby ludziska w przyszłości aktualizacje kupowali

Teraz testuję sobie gutmana i szału nie ma ....hgs data wręcz ubogo czasami
rozrządy beznadzieja
Po testach oddaje

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
Zadbali .....żeby ludziska w przyszłości aktualizacje kupowali

Teraz testuję sobie gutmana i szału nie ma ....hgs data wręcz ubogo czasami
rozrządy beznadzieja
Po testach oddaje
Selimek weź sobie texe multihub na testy. Gutmann jest mega słaby. W tezie przy wykupionym rocznym abonamencie masz SGW dla fca, grupy VAG., ogarniesz bramkę SGW w iveco. Dodatkowo schematy, lokalizacje komponentów, doip, can fd. W zasadzie bardzo rzadko korzystam z autodaty teraz. Polecam.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Tak zrobię , texe znam od lat
dawali na testy to wziąłem :)

miałem texe z okrojoną autodatą ...nie wiem co mnie pokusiło,żeby się tego pozbyć

z iveco mam problem ....z ch...a nie umie wykasować inspekcji
rok 2018

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
430
Miasto
Świdnica
z iveco mam problem ....z ch...a nie umie wykasować inspekcji
rok 2018
Prawdopodobnie SGW. Texa ma dodatkowy przewód do pominięcia gateway i robisz co trzeba. Warunek- ważna licencja texy. Co rok prawie 1000 euro trzeba płacić ale w sunie sie opłaca bo serio masz prawie wszystko co w AD. Robie teraz ad blue w transit connect 2020 i sa schematy, lokalizacje komponentów….. piekna sprawa.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Jeśli chodzi o same schematy to HGS-data jest lepsza od Autodata .Miałem jedno i drugie w tym samym czasie i AD było ciut uboższe jeśli chodziło o schemat czegoś innego jak silnik .
Jeśli ktoś ma duży przemiał to może sobie pozwolić na Bosch albo Texa . Przy korzystaniu sporadycznym jest to ciężkie do odrobienia .
PS.: Miałem Texa na testy i niestety nie jest w stanie zastąpić żadnego oryginalnego interfejsu :(

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
A próbowałeś manualnie z kabiny?

Pewnie, że tak ....auto ma trochę błędów, może to jakiś powód jest

Te dwie odnogi kabli do Fiata z np.z allegro
jakie roczniki robi ?

Jakby miało blokadę, to launch informuje o kuponach ....a tu chooj

Do góry Bottom