• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wracający problem w pompie hamulcowe Polo 2007 1.2 benzyna

Sebastianq

Nowy
Punktów
0
Miasto
Cork
Witam od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu "polówki". Około dwa miesiące temu pojawił się problem w układzie hamulcowym, a mianowicie jak twierdzi mechanik zdechla pompa hamulcowa. Stwierdził on równiez, że przyczyną jest zalanie układu płynem dot3 zamiast dot4, co spowodowało rozpuszczanie uszczelniaczy całego układu hamulcowego. Wymienił pompę, płyn, na dot 4 oczywiscie i wszystko było wporzadeczku do przedwczoraj. Wsiadam rano do samochodu pedal miękki jak gąbka, hamuje cokolwiek dopiero w podłodze, a przy tym ciągnie auto na lewą stronę. Odstawilem mu auto wyjaśniając że problem wrócił. Dzisiaj rano pojechałem zobaczyć jak postępy w naprawie, oczywiście gwarancyjnej. Poraz kolejny usłyszałem że wina jest po stronie płynu i problem będzie wracał.
Czytałem cokolwiek na temat płynów w układzie i nigdzie nie dostałem jasnej odpowiedzi.
Zwracam się do was zatem z wielką prośbą, gość ma rację czy po prostu chce mnie zbyć, a może macie inna teorie.
Jestem zielony w temacie mechaniki dlatego proszę o konkretne odpowiedzi a nie glupkowate wysmiewki.
Dzięki z góry za pomoc :)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
zadałeś konkretne pytanie więc konkretnie odpiszę. Między płynami DOT3, DOT4 nie ma różnic jeżeli chodzi o skład płynu, tylko ma podwyższoną temperaturę wrzenia i nie ma znaczenia czy układ jest zalany tym czy tamtym. Co innego gdyby był zalany dawnym płynem co był stosowany w Żukach, koparkach, - DA1.
Jeżeli chodzi o twoją pompę, to oczywiście mogła się skończyć i była do wymiany. Płyny hamulcowe nie rozpuszczają uszczelnień tylko powodują puchnięcie.
Tak jak napisał @Stanisław 1946 należy odpowietrzyć układ.

Sebastianq

Nowy
Punktów
0
Miasto
Cork
W drodze do pracy odwiedziłem swojego mistrza mechanika i mówię mu ze popytalem, poczytałem i nie ma opcji żeby dot 3 uszkodził pompę, a on mi na to jakie ku**a dot 3, układ miałeś zalany R3!!! Jak widać za każdym razem inna śpiewa. Także jeszcze raz R3 mogło tak namieszać? Dzięki Panowie za poprzednie wyjasnienia!

ddsseeee

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Usa
W drodze do pracy odwiedziłem swojego mistrza mechanika i mówię mu ze popytalem, poczytałem i nie ma opcji żeby dot 3 uszkodził pompę, a on mi na to jakie ku**a dot 3, układ miałeś zalany R3!!! Jak widać za każdym razem inna śpiewa. Także jeszcze raz R3 mogło tak namieszać? Dzięki Panowie za poprzednie wyjasnienia!

R3 = dot 3 to jest teorytycznie to samo :)

Sebastianq

Nowy
Punktów
0
Miasto
Cork
Wczoraj wieczorem w końcu odebralem autko, wymieniona pompa i serwo, hamulce są :D ale zaznaczył że gwarancji nie daje jak długo będzie działać muszę kontrolować regularnie jak się płyn zachowuje w zbiorniku w razie czego odessac "mleko" i dolać czystego płynu. Z takimi radami pożegnał mnie magik.
Dzięki wielkie za rady!
Pozdrawiam.

Sebastianq

Nowy
Punktów
0
Miasto
Cork
To jest oczywiste panie Stanisławie, to był pierwszy, a w zasadzie drugi i ostatni raz kiedy zaprowadzilem samochód to tego "fachowca". Niebawem wymiana oleju i filtrów więc poproszę o sprawdzenie całego układu jeszcze raz, tak dla pewności.

Do góry Bottom