• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wskaźnik paliwa + komputer pokladowy

Adorexx

SuperMechanior
Punktów
0
Witam, od wymiany rozrządu jest problem z wskaźnikiem paliwa oraz informacją na temat ile km przejdę na tym baku paliwa. Wskaznik dzialał normalnie do chwili zatankowania, gdy dolalem paliwa ( 30l ) wskaznik zostal w tym samym miejscu i nie ma zamiaru się podnieść. Sprawdzalem licznik PP2000 i jest ok. W komputerze pokladowym nie wyswietla informacji na ten temat, same zera a raczej ----------. Jest mozliwe ze moglem nie podpiąć jakieś wtyczki ? czy raczej jest to problem natury softwerowej ? ponieważ bawilem sie sterownikiem silnika i zmienilem mu przebieg w kosci eeprom. Obstawiam ze w tym tkwi problem jednak gdy odlaczę ecu to wskaznik nadal się nie podnosi. Na tą chwile nie mam jak przywrócić oryginalnego wsadu w eeprom, ponieważ oddalem carprog na gwarancje....

Peugeot 206 2.0 HDI 2001r MUX

edit:
odpiąłem czujnik poziomu paliwa, włączyłem zapłon a wskazówka podniosła się do stałego położenia ( 1 kreska nad rezerwą ). Jest możliwość że silniczek się spalił / uszkodził i przez to też komputer nie pokazuje żadnej wartości ?

Ostatnia edycja:

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Wydaje mi się że wymiana rozrządu niema nic do tego... a niewłaściwa ingerencja w sterowniku.Wygląda na to że przy zmianie przebiegu poszło ci coś nie tak i teraz sterownik nie widzi i nie przelicza ilości paliwa na km... albo czujnik poziomu paliwa w baku padł to też możliwe.Ale wydaje mi się że to pierwsze.Może wgranie fabrycznego wsadu naprawi temat...

Adorexx

SuperMechanior
Punktów
0
wspomniałem o rozrządzie ponieważ myślałem że zapomniałem o jakieś kostce. Gdy odpiąłem sterownik i załączyłem zapłon, wskazówka nadal wskazywała pierwszą kreske od rezerwy, gdy odpiałem czyjnik paliwa tak samo. W najbliższym czasie wymienię silniczek w zegarze i zobaczę jaki będzie efekt. Wgrał bym oryginalny wsad, tylko ze dzisiaj rano oddałem programator na gwarancję :D.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
BSI tam ten algorytm siedzi , akurat bawiłem się BSI swego czasu jak robiłem tankffopery . mozliwe że coś skopałeś w transmisji danych bo tam zużycie jest wyliczane miedzy innymi z czasu wtrysków itp . Jak grzebałeś w sterze to moze to , jeszcze zrob testy wskaźników moze sie przestawił ale to najczesciej albo prędkościomierz albo obrotomierz

Adorexx

SuperMechanior
Punktów
0
tylko że ja zmieniałem przebieg w EDC 15 a nie w bsi :/ nie wiem czy to ma znaczenie ale auto stało bez aku około 4 dni.

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
ma bo czesc info idze do bsi z stera motorka , jak obliczy zuzycie ? teraz nie wie co wyliczyć.

Adorexx

SuperMechanior
Punktów
0
czyli wgranie oryginalnego wsadu eeprom do EDC15 powinno pomóc ? czekam na info w sprawie programatora, gdy będę go miał w domu, to zacznie się zabawa.

Jak wyjaśnić to, że po odłączeniu edc oraz czujnika poziomu paliwa, wskazówka się podnosi ?

Adorexx

SuperMechanior
Punktów
0
mam programator, wgrałem oryginalny wsad lecz autko nie chce startować :banghead:
wgrywam ten wsad:
http://www49.zippyshare.com/v/DKAAYveB/file.html

i za pierwszym razem jak odpalam auto, jest zapłon i zgaśnie. Następny próby to już tylko rozrusznik kręci.
Odczytałem eeprom i zmieniła się jego zawartość:

http://www49.zippyshare.com/v/fdMmorZu/file.html

teraz to ja już zgłupiałem o co mu chodzi. Może wsadz bsi także uległ zmianie ? i trzeba wgrać jednocześnie "oryginalny" wsad z bsi oraz ecu ? (Przy bsi nic nie było grzebane)

Adorexx

SuperMechanior
Punktów
0
sterownik naprawiony, jednak to nie była jego wina..... po podłączeniu pływaka pod inne auto, nagle zaskoczył w moim peugeocie. Musiał się zawiesić lub coś podobnego ....
Dzięki za pomoc i zainteresowanie się tematem.

Do góry Bottom