• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wskazówka temperatury płynu chłodzącego passat b5 1,9 tdi 115 kM

andrzej81.passat.b5

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łańcut
Witam wszystkich. Mam passat b5 kombi 1,9 tdi 115 kM 2000 r. przed liftem. Auto mam od sierpnia 2017 i od jakichś 2-3 m- cy zauważyłem, ze wskazówka temperatury (nawet poprzejechaniu 30km) lekko się uniwcie (ponad te trzy małe kreseczki na skali) i minimalnie się unosząc lub opadając) nie osiąga tych 90 st. Użytkownik z tego forum pisze, ze to czujnik temperatury Ale gdzie on się znajduje bo ja nie mam bladego pojęcia ! Pozdrawiam. Mój e-mail andrzej07.b@autograf.pl

andrzej81.passat.b5

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łańcut
Dzięki za pomoc. Szukałem termostatu i tego czujnika i nie wiem gdzie to wszystko się znajduje. Widzę kilka wtyczek jakby czujników Ale nie wiem który jest od czego. Chciałem sam to zrobic Ale chyba dam sprawę jakiemuś mechanizmowi. Jutro sprawdzę węże.

darcuss

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Stolyca
Dzięki za pomoc. Szukałem termostatu i tego czujnika i nie wiem gdzie to wszystko się znajduje. Widzę kilka wtyczek jakby czujników Ale nie wiem który jest od czego. Chciałem sam to zrobic Ale chyba dam sprawę jakiemuś mechanizmowi. Jutro sprawdzę węże.
czujnik jest z tyłu za głowicą, a termostat na bloku silnika pod alternatorem bliżej rurki bagnetu

andrzej81.passat.b5

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łańcut
Sprawdziłem węże. Ten u góry oznaczony 1. -gorący, a ten na dole 2. mniej gorący ale ciepły. (zaznaczam, ze przejechałem ok 30km).

Załączniki

• IMG_20180201_225250.jpg
    IMG_20180201_225250.jpg
    707,8 KB · Wyświetleń: 12

njelectronik

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Tworkowa
witam między alternatorem a bagnetem na bloku silnika znajduje się termostat pod czarnym deklem z wyjściem na węża przykręcony na dwie śruby

andrzej81.passat.b5

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łańcut
A czy na zdjęciu powyżej widać ten dekiel?

Sądzisz kolego, że termostat do wymiany ? (Po wczorajszej jeździe górny wąż gorący A ten dolny już tylko ciepły, a wskazówka tylko na pierwszą kreskę ponad te trzy małe).

Ostatnia edycja:

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Tak termostat raczej do wymiany, ale sądząc po tym jak piszesz to sam tego nie ogarniesz wiec daj do mechanika i on sprawdzi i wymieni .

andrzej81.passat.b5

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łańcut
IMG_20180202_094955.jpg Zerkałem też za czujnikiem temperatury. Wstawiam dwa zdjecia. Na pierwszym zdjęciu stojąc z boku auta od strony pasażera (na zdjeciu strzałka i gruby wąż blisko podszybia i akumulatora) a drugie zdjecie czujnika ktory jest nizej pod tym wężem). Mam pytanie czy to ten czujnik? IMG_20180202_095205.jpg

njelectronik

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Tworkowa
kolego jeżeli termostat nie trzyma to obieg płynu idzie nie tylko na nagrzewnice ale od razu też na chłodnicę i jest od razu studzony.jeżeli termostat trzyma to najpierw mały obieg czyli nagrzewnica i dopiero jeżeli temperatura podskoczy puszcza termostat .

andrzej81.passat.b5

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łańcut
kolego jeżeli termostat nie trzyma to obieg płynu idzie nie tylko na nagrzewnice ale od razu też na chłodnicę i jest od razu studzony.jeżeli termostat trzyma to najpierw mały obieg czyli nagrzewnica i dopiero jeżeli temperatura podskoczy puszcza termostat .
Rozumiem! No i to ma sens! Dzięki Kolego będę działał. Pozdrawiam.

Do góry Bottom