• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wspomaganie TRW Seat ibiza

toldek1

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Wspomaganie TRW elektro-hydrauliczne Seat ibiza z 2003 r, nie działa, jedyny błąd - czujnik kąta skrętu- wadliwe działanie. Auto dostarczono z innego warsztatu zajmującego się elektryką, nie naprawiono auta przez 2 tygodnie, według klienta policzono po 50 zeta za 10 dni :(. Wymienili czujnik na nowy, z tym samym numerem, sprawdzili instalację taką informację dostał klient, i się poddano. Potwierdziliśmy wymianę czujnika instalacja sprawna, wszystkie zasilania są, sygnał z czujnika dociera do sterownika pompy, pomiar oscyloskopem. Gdzie jest problem? Gwoli ścisłości auto już jeździ z działającym wspomaganiem:). Problem tylko w tym profesjonalista w elektryce a jednak poległ na już leciwym aucie. Więc Panowie burza mózgów co było przyczyną nie działania?

tolus24

SuperMechanior
Punktów
69
Tak dla ścisłości, powinieneś napisać czy chodzi Ci o G85 czy G250, bo obydwa są potocznie nazywane czujnikami kąta skrętu i obydwa mają wpływ na wspomaganie, nie mówiąc o tym, że kod błędu też wypadałoby podać.
No ale dobra zakładam, że chodzi o G250.
Kolejna "zagadka", napisałeś, że sygnał dociera do sterownika ale już nie czy sterownik go widzi, tylko oscyloskop więc jeśli nie, to obstawiał bym standardowo zimne luty w elektronice pompy, w której umieszczono gąbkę, która ochoczo chłonęła wodę i bardzo niechętnie się jej pozbywała.
Drugi, ewentualny problem, to słynne blaszki w przekładni.
Adaptacja, to chyba tylko skręcenie kierownicą od oporu do oporu i/lub przekroczenie odpowiedniej prędkości więc chyba na tym nie polegli po wymianie, no ale;).

toldek1

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
00816- uszkodzony G 250, sygnał dociera do sterownika jednak on go jakby nie widział, i nie jest to uszkodzenie elektroniki pompy na 100% jak sygnału nie widzi to i adaptacji nie wykonano bo się nie da, w parametrach kąt skrętu 0,0. I co się dziwić że polegli?

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
310
Swój pierwszy slepy strzał już podałem. W tytule piosenki, żeby wykluczyć sprawdzanie tego przez AI :D

Mam pytanie: czy sprawdzony został alternator?

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
310
Czyli drugi trop można wykluczyć, ale pierwszy nie.

Mam jeszcze dużo amunicji, strzelam dalej: zamienione piny, albo czujnik można obrócić i może przy montażu nowego tak zrobiono.

Zakładam też, że gdyby problemem był sam czujnik (zamiana na nowy ale lipny) to zagadki by nie było.

toldek1

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
,,Zakładam też, że gdyby problemem był sam czujnik (zamiana na nowy ale lipny) to zagadki by nie było"
Jesteś blisko :) pisałem że czujnik wymieniono z tym samym numerem i oryginał ?pierwszy faktycznie ducha wzioną/ ale zagadka jest.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
69
Jeżeli sterownik w pompie jest sprawny, a nie widzi sygnału, to znaczy, że albo ten sygnał jest dla niego nieprawidłowy albo coś go zakłóca. Napisałeś, że dociera ale jak wygląda?
Jeżeli rzeczywiście instalacja jest sprawna, włącznie z wtyczkami i pinami, zasilanie także, to albo jak kolega wyżej napisał albo tam jest jeszcze linia can do zegarów i może tam są zakłócenia.
Nie napisałeś też czy miejsce w przekładni, z którego czyta, też wykluczamy.
Ten czujnik chyba trzeba też montować przy kołach ustawionych do jazdy na wprost, tam są chyba jakieś znaki i być może tu nastąpił błąd.

Ostatnia edycja:

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
310
Hmmm... no to coś z montażem. Ale jezeli nie to o czym pisałem wcześniej, to może na dwie uszczelki założony? Oscyloskop można w ten sposób oszukać, sterownik niekoniecznie.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
69
Trop z dwoma uszczelkami mi się podoba.
Podobnie było ale nie z uszczelkami tylko z otworem montażowym czujnika położenia wałka w jakim Francuzie chyba, że w zależności, jak ustawiłeś to odpalał dobrze lub bardzo źle.
Co do oscyloskopu, to go nie oszukasz, pod warunkiem, że znasz "wartość" sygnału, a nie tylko jego kształt.

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
310
Oczywiście tak, dziękuję za korekcję. Miałem na myśli, że to Ciebie oscyloskop oszuka przy diagnozie.
Prostokąt jest? Jest. A amplituda? Cisza :)

toldek1

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Panowie podpowiem, sygnał nieprawidłowy! i tu dalej zagadka, numer starego taki sam jak włożonego, wiemy że sygnał niewłaściwy tylko dlaczego?

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
310
Bo jest inna rewizja samego czujnika? Na przykład ten sam numer tylko inna literka albo cyferka na końcu?

toldek1

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Rozwiązanie problemu polega na określeniu częstotliwości sygnału z czujnika, starsze wersje było to 100Hz nowsze 500Hz, te starsze wycofano , jednak na czujnikach nie zmieniono numeracji. Swego czasu była nota serwisowa VW - regenerowano owe czujniki 100Hz potem kazano wymieniać pompy na nowszego typu obsługujące 500Hz. Były problemy po regeneracji maglownic, że pomylono czujniki są identyczne fizycznie i numerowo, ale ci co regenerowali magle wiedzieli i po reklamowaniu cudownie wszystko zaczynało działać, oczywiści wmawiano niewłaściwe dopisanie.
Jak jesteśmy przy hamulcach to może podyskutujmy na temat błędu C2A20 - gąbczastość hamulca:( Astra K

Ostatnia edycja:

tolus24

SuperMechanior
Punktów
69
No i taką dociekliwość należy docenić i pochwalić.
BRAWO.
Choć powiem szczerze nigdy nie trafiłem na TSB z taką informacją i nigdy nie miałem takiego problemu po wymianie czujnika, tyle że ja nie dobieram nigdy części po numerze ze starej części tylko zawsze po VIN, bo właśnie dużo takich błędów jest, choć jestem ciekaw, jak w tym przypadku byłoby po VIN, nie wiem też czy w funkcjach prowadzonych nie ma na to informacji, bo przy jakiejś adaptacji kiedyś trafiłem na podobną.
Ciekawe czy ktoś pompy nie zmienił w jedynym warsztacie, a w drugim czujnika, no i w końcu do Ciebie trafiło.
To też pokazuje przewagę oscyloskopu nad np. "żarówką", którą niektórzy próbują diagnozować "sygnały".
Co z tego, że "widać sygnał", jak nie wiesz jaki on jest.
Co do Astry, to nie pobawię się w zgaduj zdadulę, bo nigdy nie miałem na taką przypadłość.

Ostatnia edycja:

toldek1

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Powyższy błąd Astrze K lub Insigni B jest wynikiem wymiany klocków !

Czyli co, po cofnięciu tłoczków wzrasta ciśnienie, po "ściśnięciu" płynu w zamkniętym układzie i system wyłapuje to jako błąd, bo tam jest pewnie wspomaganie hamulców?

tolus24

SuperMechanior
Punktów
69
A czemu mój post z zapytaniem

"Czyli co, po cofnięciu tłoczków wzrasta ciśnienie, po "ściśnięciu" płynu w zamkniętym układzie i system wyłapuje to jako błąd, bo tam jest pewnie wspomaganie hamulców?"

został scalony z postem kolegi @toldek1
i wygląda jakby on zadawał pytanie do własnej odpowiedzi?

Załączniki

• Screenshot_2026-07-26-20-40-11-27_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    Screenshot_2026-07-26-20-40-11-27_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    445,9 KB · Wyświetleń: 4

lalek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
310
Drugi temat znam akurat dobrze, jak również procedurę dla ibooster.
Ale nie chcę spoilować zagadki.

Do góry Bottom