• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wtryskiwacze Denso 4-pinowe.

Kiniam

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Nadrenia Palatynat Trewir.
Proszę o polecenie firmy regenerującej wtryskiwacze rodziny DCRI100640, moje wtryski to 23670-29025.
To są wtryski, których nie kodujemy w ECU. działają sprzętowo w oparciu o rezystor kodujący.
Jeden z wtrysków po rozgrzaniu silnika nie komunikuje się z ECU i silnik zaczyna pracować na 3 cylindrach.
Czy jest ktoś na forum kto ma doświadczenie- styczność z takimi wtryskami ?.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
72
Przy cenie 1000zł za nowy, warto Ci bawić się w regenerowany?
Nie wiem, jak teraz ale swego czasu trochę wymieniałem tych wtrysków i tylko nowe służyły bezawaryjne przez lata, wszystkie tzw. regenerowane, które przywozili klienci, ja nie oddawałam, jak się już raz przejechałem, nie wytrzymywały nawet kilkunastu tysięcy kilometrów.

Kiniam

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Koszt jednego wtrysku to 1200-1300 zł więc szukam oszczędności może to nie ta ścieżka działania z tego co piszesz.
A może będą 2 wtryski do wymiany bo zainwestowanie w 4 nowe wtryski to raczej dla konesera aby uratować pojazd przed złomowaniem.
Firmy regenerujące dają gwarancje na 3 lata. podobno ?. Jeszcze mi nie odpisali.
I tak wszystkie wtryski muszę wysłać do sprawdzenia.
Generalnie moje wtryski są raczej w wyśmienitym stanie tylko rezystor we wtyczce uległ uszkodzeniu i objawia się to tylko gdy się zagrzeje do tych 90/100 stopni.
Dzięki za informację, sporo jest tematów otwartych o tych wtryskach ale zakończenia brak.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
72
Jeśli ktoś regenerujący da Ci gwarancję 3 lub chociaż 2 lata, bez przebiegu lub z jakimś realnym przebiegiem rzędu 100tyś.km, oczywiście na piśmie z wypunktowaniem co podlega, a co nie, to bierz z pocałowaniem w rękę ;).
No i ile, taki zregenerowany, z 3 letnią gwarancją będzie kosztował?
Jeżeli jesteś pewien, że problem jest w solenoidzie 4pin, to z tego co ja wiem, to nie ma dostępnych oryginałów, za to bardzo dużo jest dostępnych "oryginałów" na Ali..., choć też nie wiem czy do tego typu.
Równie dobrze możesz więc sam zakupić i przełożyć lub zaryzykować, kupić używkę i przełożyć, bo w tak zwanym regenerowanym nic innego nie znajdziesz.
Chyba, że coś się zmieniło, to przepraszam.
Możesz ewentualnie sprawdzić czy są w hurtowniach tzw. regenerowane fabrycznie, są ciut tańsze zawsze, bo kiedyś tych co szukasz, nie było.
Tylko z tymi regenerowanymi fabrycznie, jeśli już są dostępne, też czasami są problemy ale bardzo rzadko.

Pierwszy z brzegu

Elektrozawór wtryskiwacza silnika 4-pinowy do 1KD 2KD 23670-30030 23670-30040 23670-27010 23670-27020 23670-27030

A są chyba nawet takie poniżej 100zł :).

Ostatnia edycja:

Kiniam

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Dzięki za informację. Karolcia jest w mojej rodzinie 25 lat i próbuję ją uratować. To jest pojazd sentymentalny dla pasjonatów warsztaty raczej nie chcą ich widzieć u siebie. Nigdy nie było z nią problemów. Sprawdzałem olej silnikowy i paliwo na opiłki u profesjonalisty wszystko OK. Rezystor kalibracyjny prawdopodobnie uległ nadpęknięciu wskutek temperatury. Rezystancja mierzona moim miernikiem na pinach sterujących wynosi 41 om a jeden z wtrysków 2 cylinder/ 3 zapłon ma 158 om. Wszystkie cewki maja ok. 2,5 oma.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
72
No to wtryskiwacz/solenoid do wymiany.
One rzeczywiście na dwóch pierwszych pinach mają w granicach 2-3 omów, a na kalibracji 30-40 omów.
Jak oddasz wtryski do sprawdzenia, to i tak pewnie powiedzą Ci, że wszystkie do regeneracji, oczywiście u nich i oczywiście na "oryginalnych częściach" ;).
Ja nadal uważam, że albo nowy, ewentualnie regenerowany fabrycznie ze sklepu, jeśli jest.
A jak chcesz po taniości, to poszukaj w okolicy używki, podjedź, zmierz cewki i jeśli sprawny, to weź i przełóż tylko solenoid.
Pod warunkiem, że sam oczywiście wszystko potrafisz zrobić, bo jeśli i tak chcesz oddać do warsztatu, to inna historia.
Nie wiem, jak dużo kilometrów planujesz nią robić ale generalnie bez wymiany wszystkich i tak się nie obędzie, bo cewki, to jedno, a zużycie mechaniczne, to drugie.

Ostatnia edycja:

Habibi

Uczestnik
Punktów
8
Raz jeden oddałem wtryskiwacze do regeneracji. Wtryskiwacze Denso 23670-0R020, nie pamiętam dokładnie przebiegu ale myślę że już ponad 80 tysięcy kilometrów zrobiłem na tych zregenerowanych. Nie wiem czy tu na forum można otwarcie pisać, polecać ale skoro pytasz... Oddałem na ten adres:
DKSOFT TECHNOLOGY
Katarzyna Bryniarska
41-407 Imielin
ul. Adamskiego 26
Nie mam nic wspólnego z tą firmą, po prostu dobrze zrobili moje wtryski. Nie jestem też mechanikiem samochodowym.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
Nie wiem czy tu na forum można otwarcie pisać, polecać ale skoro pytasz... Oddałem na ten adres:
No po prostu nie mieści mi się w głowie, czemu ludzie tak strasznie boją się napisać wprost, że dany warsztat czy fachowiec odwalił kawał dobrej roboty.
Albo na odwrót, że jakiś magik zwalił sprawę albo obsługa w sklepie potraktowała ich jak zło konieczne.
I potem czyta się te żałosne szyfry i kalambury: sklep z owadem, dostawca internetu na trzy litery, kurier z takimi samymi cyferkami...
Kurde balans, ludzie! Jeśli to, co piszesz, to prawda, to w czym do cholery jest problem?

Nie mam nic wspólnego z tą firmą, po prostu dobrze zrobili moje wtryski.
Jesteś zadowolony z roboty? To masz pełne prawo głośno wyrazić swoją opinię i polecić ich dalej.
To nie żaden grzech, wręcz przeciwnie. Tak powinno być.
Zrobili wszystko jak trzeba, uczciwie, bez zerżnięcia z Ciebie skóry i masakrycznych rachunków?
To chociaż w ten sposób warto im pomóc, żeby nie poszli z torbami i dalej robili swoje.
Bo umówmy się, w dzisiejszych czasach trafić na kogoś, kto naprawdę rzetelnie wykonuje swoją pracę, graniczy z cudem.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
72
Te wtryski 23670-0R020 są dwu pinowe i tu trochę inaczej wygląda kwestia regeneracji.

Ostatnia edycja:

Habibi

Uczestnik
Punktów
8
No po prostu nie mieści mi się w głowie, czemu ludzie tak strasznie boją się napisać wprost, że dany warsztat czy fachowiec odwalił kawał dobrej roboty.
Albo na odwrót, że jakiś magik zwalił sprawę albo obsługa w sklepie potraktowała ich jak zło konieczne.
I potem czyta się te żałosne szyfry i kalambury: sklep z owadem, dostawca internetu na trzy litery, kurier z takimi samymi cyferkami...
Kurde balans, ludzie! Jeśli to, co piszesz, to prawda, to w czym do cholery jest problem?

Jesteś zadowolony z roboty? To masz pełne prawo głośno wyrazić swoją opinię i polecić ich dalej.
To nie żaden grzech, wręcz przeciwnie. Tak powinno być.
Zrobili wszystko jak trzeba, uczciwie, bez zerżnięcia z Ciebie skóry i masakrycznych rachunków?
To chociaż w ten sposób warto im pomóc, żeby nie poszli z torbami i dalej robili swoje.
Bo umówmy się, w dzisiejszych czasach trafić na kogoś, kto naprawdę rzetelnie wykonuje swoją pracę, graniczy z cudem.
nie boję się napisać, że ktoś zrobił dobrze. Z drugiej strony to teraźniejszy internet staje się straszną kupą, marketing szeptany, ogromna ilość botów (będzie tylko gorzej i trudniejsze do odróżnienia od żywego). Napiszesz, że ktoś zrobił źle to zaraz straszenie sądem. Coraz częściej robię jakieś proste rzeczy sam bo naciąłem się na „mechaników”, właściwie to mam zapisanych dwóch, którzy zrobili dobrze (szczęśliwie z neta można "pożyczyć" dużo oryginalnych serwisówek, dzięki temu nawet amator jak ja może coś podłubać). O reszcie moich przygód z „mechanikami” to lepiej nie pisać (znajomi, którzy sami przy aucie nic nie robią też narzekają a w niektóre ich opowieści o fuszerkach to aż ciężko uwierzyć). Co do wtrysków denso to coś kojarzę, że nie udostępniali do wszystkich modeli oryginalnych części i rzeczywiście z niektórymi kiedyś był problem. Też wolałbym nowe wtryski i turbo (albo regenerowane przez producenta) ale nie zawsze jest sens inwestować większe pieniądze.

Ostatnia edycja:

Kiniam

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Polityka firmy Denso jest przeciwko regeneracji. Denso nikogo w Polsce nie autoryzuje i nikomu nie dostarcza swoich części. Napisałem do Denso ale odpowiedzi brak. Istnieje prawdopodobieństwo, że autoryzację i części może dostawać firma Wachowiak ASO Diesel Poznań ale też milczą jak znam życie prawdopodobnie do moich wtrysków części nie dostają, trochę poszperałem w tym co robią. Inni od " regeneracji" też milczą a mieli mieć wszystko: nowe, regenerowane i sprawne używki - reklama i marketing to czego maja najwięcej do zaoferowania, ale jak przyszło do konkretów to totalny zonk z ich strony. Generalnie regeneracja opiera się na grupie sprawdzonych zamienników ale jest też sporo zawodnej chińszczyzny. Dlatego tak trudno wskazać tego kompetentnego od regeneracji, któremu się udało.
Nie zdawałem sobie sprawy jak to z tym jest, uczymy się całe życie. Na szrotach też mało tych silników aby jechać i zdemontować wtryski, może by trafił dobrą sztukę.

Do góry Bottom