• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyświetla się jednoczasowo awaria tempomatu i błąd skrzyni EAT8, Peugeot 508II 1,6 PureTech.

lecsu

Początkujący
Punktów
2
Piszę w tym dziale, bo problem może być elektroniczny. Skrzynia EAT8 - AWF8G30, auto mam od nowości 2020r., 70 tys. przebiegu tylko na dalekich trasach, garażowane, olej wymieniany okresowo statycznie na Ravenol AW-2 , czyściutki, bez jednego opiłka, poziom OK. Skrzynia jeździ jak nowa, lecz od września wchodzi 1-2...3 razy dziennie na moment w tryb serwisowy, dostępne D6, łopatki nie działają, po czym po przejechaniu 100- 200 - 1000 m samonaprawia się i dalej jeździ perfekcyjnie, bez najmniejszych szarpnięć, lock-upa zapina, tryb żeglowania też działa. Zawsze w tym samym momencie co błąd skrzyni wyświetla komunikat o awarii tempomatu. Najczęściej rano, na pierwszych metrach jazdy. Albo po krótkim postoju np. na MOP-ie, albo po ruszeniu ze start-stopa na światłach, lub na rondach, na zjazdach z autostrady, na zakrętach. Praktycznie nigdy w czasie równej jazdy szosowej, chyba że zmiana pasa. ASO wymieniło akumulator, wgrało nowy soft ładowania akumulatora i nowy soft skrzyni, przejrzało wiązki, bez żadnej poprawy - diagnoza ASO "możemy wymienić panu skrzynię za 40tys." Błędy się nie zapisują. Czy te objawy mogą wskazywać na praprzyczynę w skrzyni? Warsztaty skrzyniowe na telefon nie chcą podjąć diagnostyki, argumentując, że to nie problem skrzyni. Warsztaty ogólne - wyczerpały możliwości i odsyłają do skrzyniowców. Pat totalny. Ogólnie auto zadbane i nic mu nie dolega oprócz w/w.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Takiej usterki zdalnie nikt nie naprawi. Proszę napisać w jakiej lokalizacji Pan szuka pomocy to może sie uda wtedy znaleźć warsztat co pomoże.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
486
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Błąd dotyczący awarii tempomatu jest następstwem awarii skrzyni - jak skrzynia będzie działała prawidłowo, błędu tempomatu nie będzie.

lecsu

Początkujący
Punktów
2
Podkarpacie, a dokładniej? Okolice Rzeszowa, Przemyśla? Z internetu słyszałem o warsztacie w m. Cierpisz/k.Rzeszowa.

Wrócę jeszcze do tematu, przechodzenie skrzyni w tryb awaryjny stało się już notoryczne, praktycznie zawsze po odpaleniu i ruszeniu z miejsca, przez chwilę. Nie było błędów, ale obecnie skaner wreszcie odnotował stałe błędy: P0847 P0848 - opisany jako: stycznik ciśnienia oleju, zablokowany element wykonawczy. Teraz pytanie, czy chodzi o czujnik ciśnienia czy o jakiś inny element - elektrozawór w bloku hydraulicznym? bo "stycznik" to nie wiem co znaczy? Jeśli czujnik, czy jest on na zewnątrz, na skrzyni, czy w bloku? Wiem, że to wiedza specjalistyczna, ale może wspólnymi siłami da się coś ustalić na początek.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry Bottom