• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wybór grzechotki

ramzes234

Bywalec
Punktów
0
Witam.
W najbliższym czasie czeka mnie wymiana grzechotki 1\4. Obecnie mam yato. Sprawowała się dobrze przez ponad 2 lata ale zaczyna już omykać. Co byście mi polecili za ok 50zł.
Myślałem nad honitonem. Miałem z nim styczność i wg mnie jest ok.
Czy warto dopłacić do takiego proxxona? http://allegro.pl/proxxon-grzechotka-1-4-23330-wzmocniona-44-zeby-i4097810387.html Niby jakiś wzmacniany i tylko 44 zęby więc powinien być mocny. Tylko komfort będzie gorszy.

Ostatnia edycja:

ramzes234

Bywalec
Punktów
0
Za 50zł to prawie że 2 yato kupie więc może coś lepszego się znajdzie.

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
Też mam takiego Honitona i nie narzekam, a półcalową KingTony i jest naprawdę pancerna.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Powiem Ci tak, generalnie jestem zadowolony, przepuszczać jeszcze nie przepuszcza i dobrze leży w ręce - ale to moje subiektywne odczucie. Kupiłem ją z pięć lat temu jak nie lepiej. Co prawda u mnie to różnie bywa, ponieważ grzebie się tylko przy własnych samochodach, to narzędzia nie dostają u mnie tak po plecach jak w typowym warsztacie, jak jest robota to sie robi, jak nie ma to czasami przez tydzień sprzęt leży nieużywany. Przy czym użytkuję ją jak pan Bóg przykazał, nakrętki 17 i powyżej to najpierw "zrywam" pokrętłem a później dopiero grzechotka.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Mój użytek własny, to na tą chwilę 8 ciężarówek ;).
Co do luzowania, to mówię o sytuacjach gdzie musiałbym założyć przedłużkę na grzechotkę. Jeśli bez zakładania rurki odkręcę śrubę grzechotką to nie używam pokretła.
Osobiście gdybym kupował to nie brałbym z wygietą rączką, mam wrażenie że w ciasnych miejscach może to trochę przeszkadzać, oczywiście znajdzie się parę takich miejsc że akurat się to wygiecie przyda, więc nie wiem czy to dobra rada :), sam zadecyduj.

ramzes234

Bywalec
Punktów
0
No ja też rur nie zakładami na grzechotki.
DyziekVW ten twój proxxon ma 44 zęby? Jeśli tak to czy czy ruch między zębami jest dużo większy niż przy 72 zębach?

ramzes234

Bywalec
Punktów
0
Luku mógłbyś podać jakąś dla przykładu?
Hazet to nie na mój budżet.

ramzes234

Bywalec
Punktów
0
Wybór prawdopodobnie padnie na proxxona. Tylko niech ktoś mi powie czy przeskok między zębami jest dużo większy niż przy 72 zębach.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Nie ma dużej różnicy,bardzo ładnie sobie klika,lepsza jakość wykonania,mniejsze luzy-sprawia to,że skok jest praktycznie porównywalny z Yato 72 zęby.Z grzechotek mam swojego faworyta i jest nim właśnie proxxon-i pod względem wytrzymałości,i wygody...a nawet tego,jak w ręce leży :) ale może to przez sentyment :p

Do góry Bottom