• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

wybebeszenie katalizatora 1.8t

RobertAWT

SuperMechanior
Punktów
1
Witam
Żywot mojego katalizatora dobiegł końca , wyskakuje błąd o jego zbyt niskiej sprawności. Ulubiona kontrolka kierowcy jeszcze się nie zapala. Co chce zrobić ? Poczytałem i postanowiłem wybebeszyć środek katalizatora , puszkę zostawię , drugą sondę wyłącze w ECU , pytanie brzmi czy do pustej puchy trzeba dołożyć rurę w środek kata , czy wystarczy wybebeszyć? Czy taka opcja , pusta pucha , wyłączona sonda za katem, zda egzamin , nie wpłynie to negatywnie na silnik i instalacje LPG ? To że turbina odżyje to wiem :)

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
U mnie w hdi pojawiła się turbodzióra. Puchem lepiej zostawić a w środek wspawac rurę, przeglądy/sprzedaż Ja finalnie zmieniłem sobie wsad ecu czystsza robota, puszka pusta bez rury

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Wydechy projektowane są na tzw objętość fakt że to nie 2t gdzie trzeba kąty i objętość dyfuzora policzyć. Ale prosty rachunek wywalasz kata mielisz go na pył i mierzysz objętość i taka sama objętość rekompensujesz wstawka. Przerabialem to w e60 biturbo gdzie robiłem cały wydech od do końca. Ino kata nie wyrzucaj ze 200 wpadnie do kiesy

W e39 też to przerabialem, chłopak uparł się na zwykłe rury, w środku są wstawki z nierdzewki, wygląda jak oryginał 2 kąty out

Załączniki

• IMAG0793.jpg
    IMAG0793.jpg
    1018,9 KB · Wyświetleń: 25
Ostatnia edycja:

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Na spokojnie, sobie to przelicz ją po prostu mam 3 bety pod opieką które mogą iść jako eksponaty do muzeum a wlasciciele chcą poprawiać fabrykę. A mnie to wkurw... I czasami robie za free żeby to jako ręce i nogi

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
Ja już 4 lata jeżdzę bez kata w moim 18t do puchy wstawiłem rurkę około fi 70 . Tyle że podniosłem moc wyłączyłem 2 sondę oraz inne zbędne systemy. Żadne blędy z tym związane nie występują. Auto jeździ poprawnie.

RobertAWT

SuperMechanior
Punktów
1
Dzieki za odp. A pamietasz jaka dludosc byla ? No i jak ona ma byc gleboko zamontowana ? Przez calosc czy tylko przy drugiej sondzie ?

Ostatnia edycja:

roger18sx

SuperMechanior
Punktów
41
Miasto
SANOK
Ciężko powiedzieć jaka długa . Trzeba rozciać i dopasować ponieważ wejście z wyjsciem nie jest w jednej linii.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a przepraszam że się wtrącę, a po co ta rura w środek? strumienica i tyle, żadne spaliny się nie cofną, pamiętaj że na końcu zabraknie ci skali na analizatorze...tak a propo's jeżeli chodzi o eko. Czapy też wyczują spaliny, mają dobry węch. Pies jak to pies...ha,ha,ha

RobertAWT

SuperMechanior
Punktów
1
Jedni pisza ze rura potrzebna inni nie , to jak w koncu ? Zostawic pusta puche i wylaczyc sonde , bedzie ok ?

Do góry Bottom