• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wycena napraw

Aedifico

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Cześć

Zwracam się z pytaniem może ktoś pomoże w ocenie wyceny za naprawy bo wydaje się dość "mocna" a chciałbym być cuczciwy i być potraktowany uczciwie a ,że znawcą tematu nie jestem to pytam.
Pacjent Ford Escape rocznik 2008 z silnikiem 3.0 Duratec V6 (taka nowsza wersja Mavericka). Wycena części i co było robione:

1, Uszczelka pokrywy zaworów = 129.68
2, Uszczelka kolektor ssący = 145.28
3, Uszczelka kolektor ssący = 96.64
4, Świeca zapłonowa = 312.40
5, Filtr powierza = 42.09
6, Filtr paliwa = 75.97
7, Filtr oleju = 37.88
8, Olej silnikowy = 159.29
9, Zawór egr-używany = 350.00

Tu do pozycji za bardzo nie mam uwag wydaje się rozsądne
.
10, Wtrysk paliwa-listwa-używana = 1100.00
Tu nie wie jak na używkę wydaje się dość drogo

11, Płyn do chłodnic = 88.60
12, Zestaw wahaczy = 4300.00
Czekam na szczegóły od mechanika , wziąłem ceny wahaczy z Rockauto i tak:
http://www.rockauto.com/en/catalog/ford,2008,escape,3.0l+v6,1439986,suspension,control+arm,10401

Gdyby wybierać najdroższe to:
- tylne górne wahacze 2 x 75$
-tylne dolne wahacze 2 x 65$
- przednie dolne wahacze 2x 65$

Niech będzie,że mnoże te ceny X 2 daje nam 820 $ to jakieś 3300 zł.
13, Tył-Austria = 1600.00
Tu niby z austri całą tylna belka była przywieziona używana.
14, Tulejki tył = 360.00
15, Tulejki regulacyjne tył-tokarz = 900.00
tuoke śruby regulacyjne nie do dostania w Polsce , potzrebe 2 dorobił awaryjnie 4, raczej nie mam uwag.
16, Amortyzatory tył = 486.00
17, Uszczelniacz most = 73.47
18, Olej przekładniowy most = 120.18
19, Łożysko piasty tył = 192.00
20, Katalizator = 563.00
21, Łącznik elastyczny = 121.00
22, łożysko amortyzatora = 92.00
23, Chłodnica klimatyzacji = 420.00
24, Poduszka = 130.00
25, Poduszki = 472.00
26, Chemia-odrdzewiacz, farba podkładowa, konserwacja profilowa, konserwacja podwoziowa. odrdzewiacz = 1000,00
Tutaj nie mam specjalnie uwag.
27, Sterownik + Koszalin = 2600,00
Zakupe sterownka ASB i jego adaptacja.
28, Kołki, śruby, drobne części-np. odpowietrzniki = 1000,00

Za robociznę układ napędowy wyliczył mechanik 800 zł ale całościowo to powiem mnie trochę zaskoczył bo wyliczył 160 r-g. Roboty owszem był trochę był ścigany zały wydech, zbiornik paliwa, odrzdewiane elementy, konserwacja. Niemniej jednak 160 r-g wydaje mi się tak trochę z palca.

Pozdrawiam

Aedifico

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Nie bardzo rozumiem pytanie?? Ustalałeś z mechanikiem najpierw te ceny czy on podawał Ci je już po robocie czy to dopiero wycena?? Jeśli ustalałeś to w czym problem?? Mogłeś zajechać do innego i spytać
Nie wiemy jak auto wyglądało, ile pracy przy nim było... Ten zestaw wahaczy jakiej firmy?? Ile godzin roboty też nie wiemy....
Poza tym to jeśli ktoś ma warsztat to jest jego wycena a nie kogoś innego...

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No zachowujcie się grzeczniej...
Mnie dentysta wcale nie pytał o opinię na temat wyceny, zresztą i tak bym nic nie odpowiedział bo miałem w pysku za dużo takich rozpieraków i imadełek...

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
No zachowujcie się grzeczniej...
Mnie dentysta wcale nie pytał o opinię na temat wyceny, zresztą i tak bym nic nie odpowiedział bo miałem w pysku za dużo takich rozpieraków i imadełek...
Robiliście zęby razem, czy osobno?

Ja powiem krótko autorowi wątku...
Poleciałeś po najtańszej linii oporu - Pamiętaj, że taniej = drogo...

Aedifico

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
O robociznie mnie nie informował, nie siedzie u niego w warsztacie nie patrze się na ręce. Pracuje w budowncitwie gdzie są cywilizowane warunki wycen, uczciwych, to samo pewnie jest w mechanice . Nie chce na nikim zarobić tylko mam wrażenie,że wycena mechanika z palca.

Generalnie nie było sposobu porównać z innymi mechanikami bo zaczęło się od jendej rzeczy później następna itd. więc trudno było rozebranym autem pojechac zapytać innego mechanika a więc trochę do czynienia mam z faktem dokonanym a są chyba jakieś widełki co do prac ? Jak wyżej wyceniałem wartość wahaczy to przecież pomnożyłem najdroższe razy 2 i i tak wyszło mniejto czy to ucziciwe ?

Dlatego zastanawia mnie ta robocizna, poproszę o rozpisanie na poszczególne moduły tak jak rozpisane mam części bo ja naprawdę nie widziałem miesiąca roboczego przy tym aucie a jedynie kilka dni spiny a reszta z doskoku po godzinie.

Widzę,że na pomoc nie ma co liczyć.Będe kolegom budowlańcom polecał mechaników kasować tak aby przez 10 at spłącali kredyt za remont a 100 lat za budową domu.

Dziękuję za fachową i merytoryczną pomoc, szczególnie głosy nic nie wnoszące. Na forum Murator po nickiem Geno i Aedifico pomagałęm innym raczej nie w ten sposób ale widać od niektóych za dużo wymagać jakiejkolwiek kultury.

Ostatnia edycja:

kojak2464

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Kłodzko
Nie znam przeszłości auta w twoich rekach. Taniej było by wywalić te auto na zlom i szukać coś innego, albo mając takie auto naprawiać na bierzaco, albo kupując takie auto wziasc mechanika żeby ocenił stan techniczny.
Dając auto do mechanika z naprawami, to trzeba ustalać ceny przed naprawą i się orietowac kto taniej zrobi. Później nie ma postów tego typu. Nie oglądałeś na TVN Turbo Będzie pan zadowolony, z tego programu wynika że 90% mechaników to złodzieje, krętacze, i jeszcze sprawdź czy w ogóle ci wszystko ci zrobił i czy dał części za które zapłaciłeś. Jedyny sens takiej naprawy i w wkładu to jak auto jest za 15k a jest warte 30k

Aedifico

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Nie znam przeszłości auta w twoich rekach. Taniej było by wywalić te auto na zlom i szukać coś innego, albo mając takie auto naprawiać na bierzaco, albo kupując takie auto wziasc mechanika żeby ocenił stan techniczny.
Dając auto do mechanika z naprawami, to trzeba ustalać ceny przed naprawą i się orietowac kto taniej zrobi. Później nie ma postów tego typu. Nie oglądałeś na TVN Turbo Będzie pan zadowolony, z tego programu wynika że 90% mechaników to złodzieje, krętacze, i jeszcze sprawdź czy w ogóle ci wszystko ci zrobił i czy dał części za które zapłaciłeś. Jedyny sens takiej naprawy i w wkładu to jak auto jest za 15k a jest warte 30k
Pewnie bym tu nie napisał gdybu nie to,że wyliczenie roboczogodzin polegało na wciągnięciu palca do buzi i wymamrotaniu,że to jakiś miesiąc roboty był gdzie 90% moich wizyt w warsztacie o różnych godzinach nic nie było robione. Nie zmienia to faktu,że spytałem na forum fachowców i wydawało się patrząc po tym jakie elementy wyceniane orientacyjnie można wycenić ile naprawa warta nawet zakłądając ood razu zawyżenie ceny z uwagi na trudności. Wartość robót postawienia domu też da się wyliczyć na szybko aja tu nie mówię o dokładnej kalkulacji ale 160 r-g to w tym czasie raczej więcej chyba można zrobić.

Podstawowa sprawa. Auto mam odebrane mimo,że za robociznę nie do końca się rozliczyliśmy i chcę te robocizną rozliczyć choćby i ostatecznie te 160 r-g było ale rozumcie człowieka Panowie ,że liczyłęm na pomoc chcoćby jak zapytać o szczegóły tej wyceny, po prostu chcę uczciwego rozliczenia nie z palca. Wyobraźcie sobie ,że ktoś Wam buduje dom a na koću oparty o łopatę stwierdza no Panie to 10000 r-g , kropka. Say what ?

Ostatnia edycja:

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
To auto to chyba rozsyp piękny patrząc na ilość usług które mają być wykonane.
Kolego musisz jechać do innego warsztatu lub warsztatów i tam przeprowadzić kolejne castingi bo tak przez internet ciężko bedzie oszacować tym bardziej ze jest to model forda przy którym prawie nikt nie pracowa bo ich prawie nie ma,a i dlatego też fanty nie tanie.

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
To nie jest tak kolego, że nikt Ci tu nie chce pomóc... Jak już wyżej pisałem to jest czyjś warsztat i nikt z nas nie będzie mu ustalał stawek....
Jedyną sensowną opcją jest rozmowa z nim, owszem 160h to miesiąc roboty po 8h dziennie od pn, do pt., więc sporo czasu... tylko, że nikt z nas nie ma zielonego pojęcia ile on to faktycznie robił, więc nie bardzo mamy jak do tego podejść. Masz wszystko na papierze, więc przecież może Ci policzyć te godziny i będzie może łatwiej....
Tak już z innej beczki to skoro Ty też zajmujesz się usługami to zdajesz sobie chyba sprawę, że jeśli przed robotą nie jest ustalona(choć w przybliżeniu) cena to zawsze są problemy...., więc tutaj też mogłeś o to wcześniej spytać. Ja rozumiem, że różne rzeczy wychodziły na bieżąco ale w normalnym warsztacie wszystko przed wymianą jest zazwyczaj ustalane z klientem, począwszy od części do robocizny...., oczywiście są wyjątki ale nie o tym tutaj mowa....

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Ale 800zl na tyle roboty to przecież nie dużo... To są raptem dwa dni roboty. W mechanice jest inaczej niż w budowlance. Nie można przewidzieć czy się śruba odkręci.
Nie bronie tego mechanika bo jest wielu oszustów w każdym fachu. Dwa programy z tv: usterka i będzie pan zadowolony.
Co do wyceny na forum: Tobie jak napiszę że mam do pomalowania albo tynkowania 100 metrów kwadratowych powiesz mi od razu ile to będzie kosztować. A jak Ty mi napiszesz ile kosztuje wymiana wahaczy w Twoim aucie to zapytam się czy śruby się odkręcą.
Co do liczenia mechaników... Nie naprawiales nigdy T4 od budowlańców w którym śmierdzi w środku starymi skarpetami, wszystko jest polapane na drut zbrojeniowy a właściciel który w życiu nie odprowadził złotówki podatku już przed naprawą płacze że pieniędzy nie ma ale auto mu potrzebne na wczoraj bo tyle roboty ma, więc nie oceniaj nas po tym jak Ci nie udzielono odpowiedzi na pytanie na które nie da się odpowiedzieć na forum.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Zgadza się. Mój błąd.
Ale ciekawe ile za roboczogodzinę powiedział.
Nie znam tego zawieszenia, ale jezeli jest tak jak mi się wydaje to wyszło mi max 3500zł za robociznę (bez roboty sterownika).

Aedifico

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Rzucił mi ,że 160 r-h po 80zł/r-g. Generalnie chce dojść do prawdy bo z własnego doświadczenia zawodowego wiem ,że przychodzi wykonawca rzuca i rozliczeniem i mówi,że 30 tys. chce za robotę z roboczogodzin bo mu tyle wyszło, zaczynamy rozmawiać o okazuje się,że ilęś tam dni nikt nie cnie robił a ileś dni to zamiast 3 ludzi pracował jeden a później to Ci 3 zamiast 8 godzin to 4 i na koniec okazuje się,że zamiast 30 tys. rozliczamy 19 tys. i mimo tego facet jest zadowlolony bo doszliśmy do prawdy a wcześniej sobie rzucił kwotę tak sobei i tutaj odnosze podobne wrażenie.

Opiszę działąmi co było robione, mnie się wydaje ,że roboty faktycznie było w granicach 100 r-g bo kręcenie się wokół samochodu z papierosem nie uznaje za robotę.

1. Silnik był problem z utratą pracy 1 cylindra plus wymiana płynów, filtrów plus wymiana zaworu PCV. Z tego co napisał mechnik wycenił na 800 zł.
2. Układ paliwowy był problem z EVAP, sygnalizował nieszczelność,.
3. Wymieniany był rozsypany katalizator, na badaniach wychodziły ponadnormowe wartości.
4. Wymiana wahaczy z tego co kojarzę miały być wszystkie Lemforder.
5. Wymiana chłodnicy klimatyzacji, dość rozsypana była a,że chyba połączona jest z ASB to została wymieniona.
6. Był jakiś problem ze sterownikiem ASB, skrzynia przy wyższych prędkościach gubiłą się jakby nie wiedziałą z jakiego czujnika pobierać wartości
7. Przy okazji rozbiórki przody wyszło,że trzeba wymienić łożysko przedniego amortyzatora.
8.Wymieniona poduszka silnika i skrzyni? Faktycznie przy zmianie biegu teraz szkrzynia nie wykazuje szarpnięć.
9. Wymieniony łącznik eleastyczny wydechu, cały wydech zdjęty wraz z zbiornikiem na benzyne.
10. Wykonana konserwacja podwozia , przy okazji zdjętego wydechu i baku również pod nim.
11. wykonana konserwacja nadkoli w tym elementów konstrukcyjnych z przodu bo już łapały korozję i styłu belki pod zderzakiem.
12. Jeden cylinderek tylnego bębna poszedł do wymiany i przednie klocki.
13. Była nieszczelność na krzyżaku ? jakaś uszczelka do wymiany i olej.
14. Dorabiana śruba regulacyjna u tokarza .bo nie do dostania była w Polsce.

Generalnie szykuje się na rozmoe z człowoeiekiem ale jest dość....małomówny. Ja nie nieguję niczego ale jak mnie coś dziwi to pytam bo np. ściągnął tylną belkę za 1600 zł z Austrii po czym coś nei pasowała a ściągnął bo ponoć w starej łożysko się obracało i było to nie do naprawienia po czym jak belka z austrii nie pasowała to jakoś tą starą naprawił ? Wtryski za 1100 zł dość dziwne bo najdroższe chyba widziałem za 800. Wahacze jak pisałem wyżej liczone najdroższe cea razy 2 też dają mniejszą kowtę.

Stąd moje wątpliwości czy ta robocizna nie jest z palca tak jak niektóre pozycje za części.

Śruby regulacyjne ponoć trudny dostęp i dużo zajęcło wycięcie aby nie uszkodzić gum, no ale nie wierzę,że ktoś ręczną piłką ciął 3 dni jak mi to było przedstawione.

P.S. Dodam,że zgodziłem się za wahacze za 4600 ale miały być z robocizną. Później wyszło inaczej.

Jeszcze raz podkreślę, chcę dojść do prawdy, nie chce ani kogoś wydoić ale nie chce być wydojony, chcę zapłącić za realnie wykonaną pracę a nie robociznę z powietrza.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Czyli chcesz mi powiedzieć za za robotę samą ci powiedział 12 800? I plus te 800 zł za naprawę układu napędowego? O to trochę przesadził. Zgadzam się z kolegą szachu 3500/4000 ale nie ponad 13000 to przecież jak to zsumujesz to byś drugie auto takie kupił.

Aedifico

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Tak sobie wycenił dlatego po prostu co nieco wydaje mi się to naciągane bo jak wizytowałem warsztat to łapałem się na tym,że sprawdzam, czy leżące pod autem części i narzędzia różnią się w pozycji w jakikolwiek sposób od tego co dzień wcześniej. Dlatego pytam tu bo jako budowlaniec jak mnie ktoś pyta o pewne koszty to orientacyjnie jestem w stanie określić czy czasem nie naciąga stąd pytanie do fachowców.

Do góry Bottom