• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wycena naprawy Renault Laguna 1.6

Coyotes

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tarczyn
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Cieszę się, że trafiłem na to forum ponieważ chciałbym uzyskac opinię kilku osób odnośnie tego czy opłaca się naprawiać powypadkową Lagunę ph1 1.6, 16V 110 KM.
Auto było użytkowane przez kobietę, niestety kilka miesięcy temu przytrafiła sie jej kolizja. Auto bite z przodu i z tyłu. Najprawdopodobniej ma pęknięte podłużnice. Poza tym do wymiany przedni pas, chłodnica, zderzaki, tylna klapa bagażnika podłoga bagażnika do klepania - też pogięta, fotel kierowcy złamany poduchy wystrzelone.

Chcieliśmy zezłomować to auto, jednak auto wycenili na niecałe 500 zł. W aucie jest wymieniony silnik w 2015 r. W sierpniu 2017 wymieniłem olej oraz wszystkie filtry.

Jakie jest wasze zdanie, opłaca się naprawiać czy lepiej zezłomować ewentualnie sprzedać na części?

Poniżej przesyłam fotki auta:
IMAG0187.jpg IMAG0188.jpg IMAG0189.jpg IMAG0190.jpg IMAG0191.jpg IMAG0192.jpg IMAG0193.jpg IMAG0194.jpg IMAG0195.jpg IMAG0196.jpg IMAG0197.jpg IMAG0198.jpg IMAG0199.jpg

Załączniki

• IMAG0200.jpg
    IMAG0200.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 21

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Tylko złomowanie. Na części tez nikt więcej nie da niż 500. Nie obraz się ale wymiana oleju to nie jest wartość dodana, to jest obsługa coś jak tankowanie, musisz i tyle.

Coyotes

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tarczyn
Wiesz bardziej mi chodziło o to, że ten silnik był wymieniany. A powiedzcie mi, jeśli chcę go zezłomować to niemogę nic z niego wykręcić np. silnika i sprzedać, a reszte auta na złom?

leon 1.8t

SuperMechanior
Punktów
132
To wszystko zależy jak się dogadasz z stacja w której będziesz to zlomowal u nas jak oddajesz do zlomowania bez silnika to płacą 100zl

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Wiesz bardziej mi chodziło o to, że ten silnik był wymieniany. A powiedzcie mi, jeśli chcę go zezłomować to niemogę nic z niego wykręcić np. silnika i sprzedać, a reszte auta na złom?
Kiedyś tak było, że za każdy brakujący kilogram auta była dopłata 10zł (w niektórych złomowiskach mieli sztywną stawkę 500zł i mogłeś tylko samą budę oddać a resztę upłynnić). Jedź na złom i zapytaj ile dopłaty do niekompletnego samochodu. Jak silnik odpala to zacznij od niego. Wystaw silnik na sprzedaż i jak klient przyjedzie to niech sobie demontuje. Za silnik z pełnym osprzętem swoje weźmiesz... reszta to już trudno powiedzieć - jakie koła ma (jakie opony - jak dobre to za komplet kółek około 300zł)... itd itp. Nie jest to legalne ale niektórzy tak robią aby zminimalizować straty. Wiadomo zwrot będzie rozłożony w czasie więc albo demontaż wszystkiego od razu (musisz mieć warunki) i złomowanie skorupy albo trzymanie i opłacanie wraka do czasu odzyskania zadowalającej kwoty :D ...

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Ktory rocznik tego auta?

Jest wiele sposobow ale nie remont. Szczepan , sprzedaz papierow, zezlomowanie samych numerow .

Wystaw go na sprzedaz w calosci albo takie ogloszenie sprzedam zdekompletowany. Ja sprzedalem rozbite auto tzn sama belke z dokumentami. Reszta auta poszla na swapa do drugiego auta. Zamiast wydac na zlomowanie 300 zl za numery. Wzielem 150 za belke z dowodem i ksiazke

Ostatnia edycja:

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Szczepan w aucie wartym moze 2 tys. Kto by sie w to bawil . A taki silnik ja ostatnio kupilem za 4 stówy wiec na kokosy niema co liczyc

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Kto mowi o kasie. Rozbieranie to przyjemnosc
Auto tematu. Nie chce tych 500zł tylko chce urwać więcej. Za części musi minimum wziąć powyżej 1000 żeby mu się zaczęło kalkulować. - nie liczę tu straconego czasu na takie gimnastyki ale może kilka stówek zyskać w pewnym okresie czasu. Czy jest to opłacalne? Raczej słabo :D...

Coyotes

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tarczyn
Wystawiłem auto na sprzedaż jak nikt nie będzie zainteresowany do końca miesiąca to wymontowuje z auta jakieś pierdółki i na złom :)
Dzięki za zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam

Coyotes

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tarczyn
Witam, chciałem odnowić trochę temat bo nie spytałem się o najwazniejsze. Ile tak przypuszczalnie kosztowała by naprawa tego auta? Waszym zdaniem. Czy zamknęła by się w 4 tyś. zł?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Za 4 tysie to mogę ci je pospinać na ,,trytytki,, otynkować gipsem i pomalować sprayem:p:D Żartuje...:D
Pokręć się po jakichś tajemniczych dziuplach ,,blacharzo- lakierniczych,, mieszczących się w stodołach, a nóż/widelec jakiś ,,janusz,, aktualnie ma przestoje w budowlance to ci to ogarnie...:p:D

Coyotes

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Tarczyn
Ok. dzięki za info kurde a tak fajnie się prowadziło to auto :(.
Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam temat do zamknięcia.

Do góry Bottom