• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wyjaśnienie montażu tłumika drgań AWX i inne

marcin2329

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Przeszukując interneti nie znalazłem dobrej i zdecydowanej opinii o tym jak napiąć i ustawić ten właśnie tlumik/napinacz hydrauliczny na daną szczeline.
Czy ktoś mógłby krok po kroko to wytłumaczyć ?
Czy zwalnia się blokadę na początku i wciska tłoczysko napinając na daną szczelinę czy najpierw napina się sama rolka na max a później zwalnia i popuszcza ?
Ustawilem szczelinę w moim AWX po czym ta po kilku kilometrach uległa zeru czy to na zgaszonym czy odpalonym silniku stopka rolki dotyka kowadełka :/ o czym to świadczy

Proszę rozwiać moje wątpliwości solidną instrukcją.

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
Na początku musisz mieć zablokowany napinacz hydrauliczny, następnie rolkę obracasz w lewą stronę.
Następnym krokiem jest wyciagniecie blokady z napinacza hydraulicznego a drugą ręką w sensie w ręce klucz i nim przytrzymujesz rolkę aby po wyjęciu blokady gwałtownie nie wypchło ci napinacza na maxa i ptrzytrzymujesz ją aż wymiar osiągnie 4+-mm sprawdzasz sobie to wczesniej przygotowanym wiertłem. Jeśli wymiar jest ok to dokręcasz rolkę. Następnie dokręcasz 3 śruby na wałku powinny ustawić się na środku fasolek obraczasz sobie wałem korbowym sprawdzasz czy pasują blokady i jeszcze raz sprawdzasz wiertłem czy jest ten luz jeśli ok. Pozostaje składać i ustawić kąt synchronizacji.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2077
Miasto
Kaczory
W moim rejonie, w szopach robią tak. Zakładają rolkę, pasek i resztę gratow. Wyciągają zawleczkę z hydraulika i jak wylezie tyle ze bardziej nie chce to dokręcają napinacz :D ot takie asiory

Areq

Początkujący
Punktów
0
Tutaj od 2:40 s masz wszystko pokazane co i jak :)

Do góry Bottom