• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Wymiana amortyzatorów MAGNETI MARELLI ?

Punktów
1
Miasto
Dziwnów
Witam,
będę wymieniał amortyzatory w swoim aucie i chciałem zebrać opinię na temat marek amortyzatorów z niższej półki ,na czym śmigacie i co oprócz wiodących marek jest godne polecenia?
Wiem że KYB,Sachs,Bilstein,Monroe to przodujące marki ale obecnie mam łączny budżet 600zł żeby kupić 4 amortyzatory bo na trzepakach wyszło około 35% i już czuć że bije i zaczyna bujać...
Szukam ogólnie czegoś co wytrzyma 30-40tys więc może możecie mi doradzić co kupić?
Pacjent to Mercedes W211.

I jeszcze jedno w jakim sklepie online można wyrwać amorki w dobrej cenie?Bo jak przeglądam internet to czasem na jednym amorku w różnych sklepach różnica cenowa jest nawet do 150 zł...

Dzięki za info.

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Amortyzatory to nie wszystko. Jest jeszcze ich osprzęt... jak poduszki, oboje, łożyska itp. Nawet "głupie" sruby zazwyczaj trzeba wymienić żeby się kiedyś nie zdziwić ...

Lepiej dozbierać i zrobić to porządnie, pamiętając ze zawieszenie znacząco wpływa na drogę hamowania... o samym prowadzeniu juz nie wspominając ...

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Właśnie czytam ... W211 jeżeli w kombi i benie to mega fajna fura. Tylko gnije...

W motoryzacji nie można mieć wszystkiego :D, za to trzeba mieć pieniądze.

Punktów
1
Miasto
Dziwnów
Ostatnio wpakowałem w MB 2500zł teraz doszły jeszcze opony zimowe 1400 zł no i mam budżet słaby bo jeszcze olej dynamicznie w skrzyni zmieniłem itd;) do tego zmieniając amory tak jak kolega napisał zmieniam jeszcze sprężyny,elementy gumowe zawieszenia,odboje,mocowania amortyzatora,końcówki drążków. Trochę czytałem i niby Magneti Marelli idą w innych markach na pierwszy montaż.
Wiele osób poleca KYB czy Bilsteiny lub Sachs ale jak zacząłem czytać na ich temat to nie każdy jest zadowolony a kosztują też swoje i np KYB czy Sachs potrafi też paść po 15-20tys jedyny plus to że szybciej uznają wadę i zmienią na nowy.

Ostatnia edycja:
Punktów
1
Miasto
Dziwnów
Mój mieczysław ma już 17 lat a zaraz stuknie mu 18tka więc będzie pełnoletni:dead: montowanie do niego części z najwyższej półki mija się z celem,więc szukam alternatywy czytałem komentarze o amortyzatorach TRW i są chwalone a przecież nie kosztują tyle co Bilstein.

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
117
Miasto
Świdnica
TRW firma na której wielokrotnie się przejechałem - jeśli chodzi o układ hamulcowy. Amortyzatory w dość przystępnych cenach. Meyle to samo coraz więcej bubli. W gruncie rzeczy, zdecydowaliśmy że przez pewien okres czasu będziemy zakładać najtańszy chłam... Kraft, maxgajwer, wertail, abe, 4max, deckerman i wiele innych tanich śmieci. Wniosek był jeden, jeśli przy montażu wszystko pasowało to nie było najmniejszych problemów z tymi częściami. (mówię tu tylko o zawieszeniu i układzie hamulcowym).
Według mnie najlepszy stosunek jakości do ceny będzie miał KYB, nie miałem z tą firmą jeszcze problemu.

Punktów
1
Miasto
Dziwnów
Wczoraj dzwoniłem do sklepu z częściami gdzie chcę zrobić zakupy i jednak zdecyduję się na amortyzatory M.Marelli producent daje gwarancję na 24 mies zobaczę co będzie najwyżej dostanę nauczkę :banghead: zdziwiłem się ,że nie chcieli mi nic wciskać innego spytałem czy mają dużo reklamacji tych amortyzatorów do mojego modelu odpowiedzieli że praktycznie wcale a trochę tego sprzedali.

Do góry Bottom